Скопие си самоналожи вето: Политиците ни с остри думи към РСМ

Тома Биков: Няма перспективи скоро да започнат преговори с ЕС
122

Задържаните вчера на границата със Северна Македония трима българи имат забрана за влизане за 3 години. Ангел Георгиев от "Възраждане", който беше сред арестуваните, разказа, че са били бити от македонските власти.

Днес политическите сили у нас остро осъдиха случилото се, а от македонското външно министерство заявиха в позиция, че са предотвратили достъп на радикално настроени лица и упрекнаха София, че не е положила достатъчно усилия да ги спре.

Още по темата
Съдът в Крива паланка постанови и тримата задържани българи да платят по 300 евро глоба за нарушаване на обществения ред и спокойствие. Един от задържаните – депутатът от "Възраждане" Ангел Георгиев, заяви, че парите са платени кеш и в евро, без да е издаден документ. Той се оплака и от нанесен побой в ареста.

"Биха ни, удряха ни с юмруци и ритници отвън до бариерата, след което ни вкараха вътре в самия пункт, пак ни удряха. Вътре в стаите пак ни биха. Бяхме държани в "Деве баир" няколко часа, арестувани с белезници, след което бяхме закарани в Крива паланка, където имаше един изключително фарсов процес. Това е агресия и нарушаване на човешките права от страна на властите в Северна Македония", разказа Ангел Георгиев.

Пред БНР Тома Биков от ГЕРБ коментира, че с действията си Северна Македония си е самоналожила вето за влизане в Европейския съюз: "Това, което се случи вчера и не само вчера, не дава много сериозни перспективи пред РСМ скоро да започне преговори с Европейския съюз", каза Биков.

Недопустимо е езикът на омразата да завладява международните отношения, коментираха и от "Продължаваме промяната". "Сега имаме целия европейски механизъм да работим, така че езикът на омразата да спре и този тип поведения да бъдат недопустими – ако иска Македония да се движи напред към Европа", обясни бившият премиер Кирил Петков.

Докато Северна Македония не промени конституцията си – реални преговори за членство не може да има, заяви пред БНР съпредседателят на "Демократична България" – Христо Иванов. "България продължава да държи пръста си върху спусъка на въпроса дали Македония ще преговаря, или не", изтъкна Христо Иванов.

В позиция от БСП категорично осъдиха случилото се вчера и отново припомниха позицията си, че България е прибързала с вдигането на ветото над преговорния процес на Северна Македония.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
5
 
8
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Денацификация до последния укромакедонски нацист!
59
0
 
17
 
! Отговори
Искам преди 1 година
Северномакедонското правителство да обясни на всеослушание по какви критерии определя кои лица са радикално настроени !
58
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се прекъснат дипломатическите отношения с РСМ. Да се затворят границите. Да се анулират бг паспартите на македоните които имат антибългарски изяви в медии и фейса. Да се изисква от Скопие да върнат костите наГоце Делчев както и огромният архив на Мак. Научен Институт. Това е което трябва да направи България.
57
0
 
3
 
! Отговори
До 69 преди 1 година
Не е забранено, но явно е нежелано от Македонските националисти..Ако някой не иска да сме приятели и ме мрази, ни му ходя на гости!
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 68Е, й защо да не ходят забранено ли? Още повече, че тлените останки на Гоце са дарени от България.
55
2
 
7
 
! Отговори
До 67 преди 1 година
Е и? Защо трябва да празнуваш на гроба на някой??Затова са паметниците!! Ако искаш да го почетеш имам предвид! Ето живял и учил е в България! Роден е в Кукуш днешна Гърция! Защо не ходят до родното му място да го почетат!
54
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 61Ама в град Гоце Делчев има паметник! В Пирин близо до село Делчево още един голям паметник! Защо хората не празнуват в България?))))))))Защото гробът на Гоце е в Скопие, след като комунистите предадоха тленните останки през 1948г.
53
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 64 и 65Не е важно коя година за последно са били в България, а до кога населението се е самоопределяло като българи, а то не е толкова отдавна, до преди 70 години.За ресемейците пък в техните земи никога не е имало българи даже и преди 700г.Е, кой е лъжецът в случая?
52
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои наши диваци границите в Европа ли искат да прекрояват? Пак ли ще плащаме репарации 100 години?
51
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ало-о, за последно земите на Македония са били твърдо български през 1018г и малко при Константин-Тих Асен от 1257 до 1277г. На 19 април 1941г.
50
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разделяй и владей - руската политика на Балканите.
49
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама в град Гоце Делчев има паметник! В Пирин близо до село Делчево още един голям паметник! Защо хората не празнуват в България?? Защо трябва да ходят в С. Македония? Оставите ге тея промити мозъци!
48
2
 
13
 
! Отговори
До 66 от село Брежан преди 1 година
Ние хората в Пиринска Македония сме българи! Българи от Пиринска Македония! Какви ги дрънкаш бриее??
47
1
 
3
 
! Отговори
До 64 преди 1 година
Ни ми се живее в нео социализъм и нео колониализъм!
46
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 62 Кое ще ти е добре ако се разпадне ЕС? Ще се върнем в 1997 Жан Виденов. 3$ заплата и визи за навсякъде устройва ли те?
45
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Град Гоце Делчев всъщност бяха гласували да си върнат старото историческо име Неврокоп! Но предидента Желю Желев не им разрешил с президентски указ..
44
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абеда ги приемат и Македония и Украйна, даже и Молдова же дрегата седмица! Колкото по бързо си разпадне ЕС, толкова по добре!
43
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В москва вдигат наздравици и се смеят на акъла на българи и македонци и колко лесно манипулируеми са.
42
6
 
2
 
! Отговори
Без ДНК преди 1 година
никой не знае какъв е! При толкова разменени бебета..
41
0
 
5
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 година
За Баце нищо не каэвате, като на парад ли е минал там, или не е одил въобще