Радев: България е първата страна, която отреагира на бедствието в Турция

Президентът изрази съпричастност на народите на Турция и Сирия.
Обновена: 6 фев 2023 22:10 | 6 фев 2023 22:08, Красимир Ангелов
76
Радев: България е първата страна, която отреагира на бедствието в Турция
Снимка: БГНЕС

България е първата страна, която отреагира на бедствието в Турция, заяви президентът Румен Радев по време на форума "The World Ahead 2023".

От вземането на политическо решение рано тази сутрин до излитането на двата самолета „Спартан“ минаха четири часа и половина, каза Радев. По думите му това означава да имаш подготвени екипи и хора, които да бъдат събрани като спасители и медицински специалисти.

Още по темата

Тези хора да имат оборудване – съвременно, поддържано, модерно. Иска се да има транспортни средства, модерни самолети, с които това да бъде извършено и много скъпото – да имаме подготвени летци и екипажи. Да има добре изградена функционираща йерархична система на държавната администрация, обясни държавният глава. Румен Радев изрази съболезнования и съпричастност на народите на Турция и Сирия.

Според него силна икономика ни е нужна не само, за да живеем добре днес и утре, но за да може в подобни "моменти на огромно нещастие, криза и бедствие да можем да си помагаме един на друг".

Страната ни отреагира първа и по много ефективен начин, каза президентът и отбеляза, че двата самолета "Спартан" вече са се върнали в България и се подготвят да излетят отново с други екипи. Потегли и наземният ешелон – над 20 автомобила и над 60 души, каза още Румен Радев.

По последни данни жертвите в Турция и в Сирия на днешните земетресения са над 2300.

(БТА, Николай Трифонов)

Какво още каза президентът вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
6
 
10
 
! Отговори
Богат човек преди 1 година
Днешния ден доказа ,че между България и Турция няма граници в религия ,език ,човечност. Успешен подход към силните за деня. Слаб към мишките на балканите македонските. Вето за тях и само мачкане.
22
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 35 Ми да им помогнат руснаците бре. Защо да им помага ЕС. Нали Асад е първи приятел с Путин.
21
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС няма да помагат на Сирия, защото не ги е помолила?! Или са заети да слушат молбите на зеленият наркоман за пари и оръжие. Ей това е ЕС, подстреклател и поддръжник на военен конфликт. Но когато има бедствия, се крият. Както се криха и не ни помогнаха при пожарите преди години. Тогава само Русия прати самолети.
20
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Четири курса на Спартаните до Турция, нито един до Сирия. Чорапът сигурно го прави от човечност....
19
5
 
18
 
! Отговори
Реджо преди 1 година
Радеff,Радеff,то бива,бива зелен чорап и фатмашка изцепка,ама то твоето вече не се трае!Наглец!
18
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисля да отворя 2 цеха за производство на зелени чорапи и червени ***. Много ще се харчат покрай Триъгълника на Властта.
17
6
 
7
 
! Отговори
Чук и Гек преди 1 година
24! Пенсионерите са си много добре! Корнелия им даде много добри пенсии и вече са преситени! Всичко си имат, най вече минало! Липсва младост!
16
5
 
13
 
! Отговори
Чук и Гек преди 1 година
То и между хората е същото, бе, коментар 18! Сервилничите на газарите, а бедните и скромните се преструвате, че не ги забелязвате! Парадирате с някой по важен близък, но ако е някой сив и безличен роднина, бягате от него като от проказа! И гласуването ви на избори е още по такова....!
15
3
 
14
 
! Отговори
На Радев Му дреме преди 1 година
Тоя разваленяк.. търси симпатия.. от всеки. А за народа меч, хански меч. Никой нищо в тази днешна власт не засзаслужава, капка внимание дори е прекалено, но клон въже и чимширче .. Можее, можеее!
14
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ако бяхме втори, кво щеше да стане, фигурант?
13
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абсолютни лице мери! Веднага помощ за Турция, понеже може да има файда за нас. От бедна Сирия зеления чорап нищо няма да изкяри, затова нека умират пък той ще се пише хуманист! Как такива хора живеят със себе си, не ми е ясно.
12
4
 
9
 
! Отговори
Веско Григоров от Ле преди 1 година
От град Левски съм. Ашкулсум , машала тоя май е тра - ла , ла .
11
4
 
13
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Защо въобще го казваш това? Да не си на сузъезание, времето е важно. Който е най близо, трябва да е първи. Това не за хвалби, въпросъ *** чест е. Но като си прросст не издържа. И благодари на фадъкова за изградените служби о на Борисов, защото ти не си направил нищо!
10
3
 
17
 
! Отговори
777 преди 1 година
Не се превъзнасяй на гърба на хорското нещастие, разбира се че ще помогнем!
9
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Земетресението удари еднакво и Турция, и Сирия? Защо у нас се говори само за Турция? Защото САЩ и НАТО не са почитатели на Сирия ли? И по тази причина земетресението при тях не е земетресение? Отново двуличие и двойни стандарти! Както винаги!
8
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма работа сме пред чужденците. Но за собствения си народ - нищо! Месеци не могат да оправят осветлението и водопроводите на три наводнени села! Да не говорим къде слошиха хората да живеят през зимата. Срам, срам, срам!
7
4
 
32
 
! Отговори
Ако така преди 1 година
мислехте и за българския народ,както за чуждите, сега нямаше да сме с 3 млн по-малко...
6
6
 
35
 
! Отговори
Добро преди 1 година
Когато правим добро,няма нужда да се тупаме в гърдите!Нека другите оценяват действията ни,стига с тия неадекватни речи!Напълно естествено е да помагаме на бедстващите съседи!
5
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
за чужд народ - хотели, за карловско - фургони
4
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДАНО СЛЕД УПРАВЛЕНИЕТО НА ЖАЛКИЯ ФИГУРАНТ ОСТАНЕ ЖИВ БЪЛГАРИН ПО ТИЯ ЗЕМИ