Земетресението в Турция е най-силното от 100 години в страната

Проф. Николай Милошев: Вторичните трусове може да продължат и година
71
Земетресението в Турция е най-силното от 100 години в страната
Снимка: БГНЕС

Земетресението, което беше регистрирано тази нощ в 3:17 часа българско време на границата между Турция и Сирия, в близост до градовете Адана и Алепо, е най-силното и най-разрушителното земетресение от 100 години в Турция.

Земетресението е в азиатската част на Турция, каза за БТА член-кореспондент проф. Николай Милошев - директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география на Българската академия на науките (НИГГГ-БАН).

Трусът е реализиран по Източно-Анадолския разлом, който е един от най-активните сеизмични източници в района, подложен на непрекъснат натиск от Арабската и Африканската плоча.

Още по темата
"Колегите ни в Турция съобщиха, че земетресението е с магнитуд 7,4, а американската геологическа служба го обяви, че е с магнитуд 7,8. И този магнитуд от 7,8 доби популярност, но аз се доверявам на колегите ни от Турция, но дали магнитудът е 7,4 или 7,8, и в двата случая е страшно силно земетресение", коментира проф. Милошев.

Той припомни, че земетресението у нас в Перник от 2012 г. беше с магнитуд 5,6, но и тогава с месеци имаше последващи трусове. На въпрос на БТА, след като днешното земетресение в Турция е с толкова голям магнитуд, това означава ли, че и последващите трусове могат да продължат много дълго, проф. Милошев отговори, че "последващите трусове в Турция може да продължат и цяла година", но уточни, че "не може да се очаква да се случи друго, особено след двете силни земетресения от днес в Турция".

На мястото на днешното земетресение в Турция през целия ден има последващи трусове, като това са земетресения със силен магнитуд, обясни проф. Милошев. Той съобщи, че днес там в 10:36 часа е имало земетресение с магнитуд 5,8, в 10:51 часа е имало трус с магнитуд 5,7, в 11:01 часа - земетресение с магнитуд 5,0, в 11:05 часа е имало земен трус с магнитуд 4,8, в 11:11 часа е имало земетресение с магнитуд 5,0. "Това е кошмарно, защото през пет минути е имало земетресения с такъв магнитуд и разрушенията ще се огромни, а към момента не може да се даде реална информация за жертвите, защото много от тях са под развалините", заяви директорът на НИГГГ-БАН.

Той каза, че е лошо, когато земетресенията стават през нощта и всеки си е вкъщи, спи и трудно може бързо да излезе навън.

"Апаратурата на сеизмолозите в Дания и Гренландия също е регистрирала днешното силно земетресение в Турция", съобщи проф. Николай Милошев. Той каза, че и апаратурата на НИГГГ-БАН е регистрирала земетресението, но подчерта, че "ние сме много далече от земетресението в Турция, на над 1000 километра от епицентъра му". Земетресението е на границата на Турция със Сирия и там също има много жертви, отбеляза директорът на НИГГГ-БАН.  

Българските сеизмолози обясниха, че днешното земетресение в Турция е над 30 пъти по-силно от земетресението, регистрирано преди три години, на 24 януари 2020 г., в източната част на този разлом, довело до 40 загинали и над 1600 ранени.

Какво казаха за земетресението в Турция други наши изтъкнати сеизмолози вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ердогон размахва пръст на цяла Европа. Кармата не забравя.
46
0
 
12
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 1 година
Лошо,че са загинали обикновени хора.Мир над праха им.Лошо място на географията.
45
5
 
25
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Ще дам доброволно пари за Турция. Ако може и за Сирия. Нито лев не бих дал за евроатлантическа Украйна.
44
11
 
9
 
! Отговори
Роза преди 1 година
За съжаление турците имат лоша карма.Тя иде от историята им,пълна с многовековни завоевания и кръвопролития!
43
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
баняджисйаката професорка каза че африканската тектонична плоча идва в европата . Най-после ше дойде и по-читаво население тук .
42
0
 
1
 
! Отговори
запознат преди 1 година
няма силни земетресения, а гъстотата на населението, в сравнение с тази на Гремания и Италия например, не е много голяма!
41
0
 
4
 
! Отговори
запознат преди 1 година
До анонимен 52,Хипотетично можеше, да, но в интерес по-гъстозаселените региони на Русия са слабоземетръсни! За сметка на това обаче там пък климата, за разлика от този на Турция, е суров, с люта зима! Турция се радва на прекрасен климат, а също и много благоприятно географско положение, за сметка на това обаче сравнително често стават силни земетресения! Лично на мен ми се струва, че нещата малко или повече са балансирани. Може би изключение прави Франция, където климата е много благоприятен...
40
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да погледнем върху станалото.Хипотетично това нещастие можеше да бъде примерно в Русия.Как Кремъл щеше да посрещне и с какви очи, международна помощ, след като обяви почти цял свят за неприятелски страни? И каква е разликата между природната сила или замислена война ? Жертвите на нелепо стечение или умишлено убитите равнопоставени ли са?Дали "приятелските" Еритрея,Судан и пр. щяха да изпратят на Путин реална помощ или молитви на шамани?
39
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз се моля за Турция.Помощи тръгват от цял свят!Доброволци също! Бедствието е огромно
38
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е парадиране,ВИЕ НЕ СЛУШАТЕ ЛИ НОВИНИТЕ ,АБЕ ХОРА ХОРА ВИЕ НЕ ЗНАЕТЕ НИЩО ЗА БЪЛГАРИЯ БЕ!СРАМОТА!
37
1
 
13
 
! Отговори
А бе преди 1 година
Къде са пророците,които знаят датата на всички земетресения, само не и най-скорошното? Разни екстрасенси, магове,биоиндикатори и сензори..къде бяха вчера,днес? Да спасят хиляди животи със усещания, умения и способности? Иначе по вестници и тв е пълно с ***.отизмите им.
36
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо да питаш такива тъпотии,научи какви договорни и други външнополитически отношения и задължения има България ! България като съсед е длъжна да прати помощ ,защото е хуманно на първо място,защото сме съюзници на второ и защото когато нашите политици и служби са търсили помощ те са били на среща,защото уважават тези отношения!И не е важно кой какво е дал!
35
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 44 По какъв начин може нашата малка и бедна държава да помогне на икономическия "титан" Турция? Никак. Затова всякаква "помощ" от наша страна е нищо повече от парадиране и подлизурство.
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 44 Значи отново нямаш отговор на въпроса ми.
33
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тая помощ цял ден бе???? *** ли си ти бе????? ВСички членове съюзници изпращат помощ ,включително и други държави !!!! Що за пристотия бе????.АКО ТЕ ВИДЯ ПОД РАЗВАЛИНИТЕ АЗ ЩЕ ДОЙДА ТИ ПОМОГНА МАКАР ДА ПСУВАШ ТУКА ЦЯЛ ДЕН И ДА ПИТАШ КОГА ТУРЦИЯ Е ПОМОГНАЛА И МАКАР ТИ С ТОВА ПОВЕДЕНИЕ С НИЩО ДА НЕ ПОМАГАШ НА СОБСТВЕНАТА СИ СТРАНА!МОЗЪК НУЛА,ПРОСТИЯ НА 100 ТЦ ТЦ ТЦ
32
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За пореден път питам всички,които толкова много са се разчувствали за тюркето и казват как е трябвало да помогнем на съседа си - кога от Турция са ни изпращали помощ, когато при нас е имало природно бедствие? Кажете за едим единствен път. А дори съболезнования да са ни пращали някога? Къде е била тяхната човещина, когато ние сме страдали?
31
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Потресаващи са гледките с децата които вадят.Евала на съседите за това ,че в тоя момент екипите запазват дух.Днес един каза на едно малко момиченце под бетонна плоча,,а шоколад искаш ли,обещавам ти шоколад те чака и баща ти те чака"Направо замръзнах!
30
0
 
5
 
! Отговори
До 21 преди 1 година
Асам дъпъсъ ти си дъпъсъ всички ний сми дъпъсъ. Бас ловя, че на живо говориш по същия начин.
29
5
 
14
 
! Отговори
До 35 преди 1 година
Еле пък при Батак добре са ни "уважили". Или през 1913 в Одринска Тракия. Или гара Буново и вагоните с деца и майки. Респект та дрънка.
28
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бройката се променя за секунди и вече са над 2000 загинали,нялъде събщиха че се очаква да достигнат 50 хиляди,тепърва ще ги вадят в следващите дни.Ужасно бедствие