Дянков: До края на март трябва да вкарат нов бюджет

Субсидии не трябва да се дават на всички бизнеси
7 фев 2023 13:10, Росен Стойчев
32
Дянков: До края на март трябва да вкарат нов бюджет
Снимка: БГНЕС

Има неща, които могат да спомогнат инфлацията да e по-малкa. На първо място това са огромните субсидии за бизнеса, които вече нямат смисъл и не бива да се дават на всички бизнеси. Те възлизат на 1,3 млрд. на месец, крайно време е субсидиите да се намалят поне наполовина или да са секторни.

Още по темата
Става дума за общо 14 млрд. годишно. Това заяви за Нова Нюз бившият финансов министър Симеон Дянков.

По думите му различните сектори използват електроенергия по различен начин, в някои не се използва толкова много. Субсидията обаче се получава за общите разходи в миналото, а не за обема на потребление. Печалбите на частния сектор у нас през 2022 г. средно са се удвоили заради субсидиите. Беше добър тактически ход служебният кабинет да изчака с бюджета, защото имаше апетити за харчове. До края на този месец и началото на март е време да вкарат нов бюджет, защото се вкарват нови фискални политики заради инфлацията. За мен отиваме на избори 2 в 1 през есента", коментира той.

"Инфлацията не скача след влизане в еврозоната. В Хърватия за първия месец дори има спад. Нашата инфлация няма да спадне през януари заради социалните помощи и придобивки. Ще бъде същата, като до май - юни очаквам успокояване. Ако България утре влезе в еврозоната, активите на гражданите и фирмите след година, година и три месеца, се увеличават с 30%.  В някои хранителни стоки у нас има спекула и може да се сравнява", добави Дянков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предател !!
1
1
 
15
 
! Отговори
aS преди 1 година
трябва да ви изчистем всички, трябва да ви вкараме в затвора, трябва да постъпят млади и чесни хора, трябва да водят хора, които са учили и които заслужават да са министри, тогава да приемаме бъджет.