Пеканов за референдума срещу еврото: Всеки има право на мнение, но не и да залъгва гражданите

300-400 млн. лв. на година губим като не приемаме еврото
19 фев 2023 21:07, Нели Христова
237
Пеканов за референдума срещу еврото: Всеки има право на мнение, но не и да залъгва гражданите
Снимка: БГНЕС

Поне 300-400 млн. лв. на година са щетите за България от неприемането ни в еврозоната. Това изчисли вицепремиерът Атанас Пеканов пред bTV.

Това е една "наивна сметка", може и да са повече. Те идват само от три фактора - ако приемем еврото, ще се повишави кредитният ни рейтинг и ше падне лихвата по държавния дълг, за България това биха били 200-250 млн. лв. спестени. второ - по същия начин ще намалеят лихвите за бизнеса – това са още 50-60 млн. лв. От изпратените от българите в чужбина над 2 млрд. лв. на година, които се превалутират и за всяко евро се губят по 1-2 стотинки, ще се спестят още 50 млн. лв., сметна Пеканов.

По думите му причините да се откажем от влизането в еврозоната от 1 януари 2024 г. са две - твърде високата инфлация и, най-вече, неприемането на нужните закони.

"От месеци не отговаряме на инфлационния критерий и от месеци търсим гъвкавост за тях, но за това трябваше да сме перфектни по всички други критерии, а вместо това не сме приели 4 закона. Тези закони бяха разработени и внесени още през ноември от Министерството на финансите, но не ги приеха, което означава, че някой продаде мача за еврото. Сигнализирано ни беше от Брюксел, че тъй като не отговаряме на критериите, няма нужда да искаме конвергентен доклад. Ако ни отхвърлят, това ще е голям имиджов удар за нас", категоричен беше Пеканов. И увери, че няма конспирация по темата, било е ясно, че това ще се случи.

Относно подкрепата на подписката за референдум за еврото, организирана от "Възраждане", Пеканов коментира, че всеки има право на своето мнение, но няма право да залъгва българските граждани. "От техните 14 аргумента нито един не е верен. БНБ е подкрепяла през годините винаги влизането в еврото. Ние вече сме се отказали от паричната си политика с влизането във валутния борд, може би тези, които искат да разклатят борда, не искат да участваме в заседанията на ЕЦБ, а сега само спазваме тези решения", обясни Пеканов.

Той коментира и думите на президента Радев от Мюнхен, че се надява служебното правителство повече да не предоставя военна помощ за Украйна. "Много е трудна ситуацията, в Мюнхен чухме различни мнения. Всички страни подкрепяме Украйна, но въпросът е какъв да е начинът да се постигне отблъскване на агресора. Ние спазваме решението на парламента", заяви вицепремиерът. А по отношение на санкциите по Магнитски беше категоричен, че това нанася имиджови щети за страната ни.

Служебният кабинет не се меси в изборите, но когато получавам въпроси, трябва да отговоря. Вчера в Мюнхен ме питаха какво става в България, защо Петър Витанов е изключен от партията, а е водач на делегацията в европарламента, разказа още Пеканов по отношение на отношенията си с БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента единственото, което трябва да направим е в рамките на валутния борд тихомълком да сменим еврото с долар, и двете са хартийки но еврото ще си отиде първо и много по-рано
156
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
изчезваш народ, претендиращ за някаква идентичност
155
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правителството трябва да направи това, което народът, избирателите искат. Хайде на референдум, че да видим какво искат хората (избирателите, народът...). Всичко останало тук е "бла, бла, бла...). Защо пък да няма референдум??? Референдумът е една от най- висшите форми на демокрацията? Нали сме демокрация? Или май май не сме?
154
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
българския народ живее много по-добре отколкото заслужава. Но ще си дойде всичко на мястото. Не може да си супер *** и да живееш добре.
153
2
 
12
 
! Отговори
Българския лев/лъв преди 1 година
Право в десетката..Левът дава идентичност щото е български..Еврото е отказ от такава , пропагандиращите за него са обикновени ***, които зарад личния си интерес са готови да пожертват националната си идентичност..
152
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За Възраждане поне са гласували 250 хиляди човека - за тая утка никой не е гласувал, като своите господари от еврогейския съюз - неизбран от никой, ама с претенции. Путканов е тука да организира едни избори, не да проповява фашистки идеи и да обяснява, че народът не трябва да бъде питан за неговото собствено бъдеще
151
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
няма нужда от лева, дори и от евро. Най-доброто решение е да преминем на долари.
150
2
 
2
 
! Отговори
ха преди 1 година
ти да видиш, оказва се, че поли.тик и дже.ндър са мръсни думи, щото ми ги модерираха.без коментар!
149
3
 
9
 
! Отговори
За безродниците преди 1 година
Левът, за разлика от другите национални валути има значение - Българския лев/лъв, отдавна станал част от националната ни идентичност. Изобщо кой нормален БЪЛГАРИН би предпочел една куха валута-еврото, вместо своя национален символ?!! Освен нашите алчни *** в парламента, няма кой друг, щото в еврото е килипира.И не, не искаме рубла, не щем русия и ***.ьовци, но не щем и *** и евро.Искаме си една силна и уважавана България!Искаме си Българския Лев!
148
6
 
2
 
! Отговори
Ицо преди 1 година
Въпроса е чисто икономически, не емоционален. Много ли е трудно да кажете - "ами не разбирам толкова от финанси и монетарна политика". Няма никакъв проблем човек да няма оформено мнение по определени експертни въпроси. Или вие се доверявате напълно на експертизата на Копейката, човека с най-мн лъжи в политическият ни живот (доказано)?
147
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пеканов , първи закон на Мойсей който изповядвам ми дава пълно право да взема дущата на всеки политик , социолог или журналист който ме е излъгал без да нося Наказателна отговорност !Препоръчвам ти да напуснеш България и да се покриеш в джунглите на Амазонка , същото се отнася и за всички измамни политици .
146
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе радиоточки на шорош- като е така с борда да си стои каокво се напъвате за еврото - ама нали за това ви плащат - инак нема да имате за дрога
145
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на гл-уп ците им обясняват че ако не искат еврото искали рублата - не бе продажни пл.аз.мо.дии искаме си лева
144
9
 
0
 
! Отговори
Бам преди 1 година
Как да обясниш на съгражданите какво е валутен борд? От кога и защо сме в него и това че по дефиниция валутния борд е времено решение. И това не го казвам аз, а хората измислили го. Като сте такива радетели на лева, ок ли сте да падне валутния борд? ок ли сте за нова хипер инфлация като 1997а? Или може само да грухтите, не да четете?
143
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това момче кото не се съюзи с пп/продажните ***/ го уважавах - а то са оказа антибългарин като тях - мног *** въпрос ама никой не му го задава - защо полша унгария чехия швеция - даже и дания дето е от половин век в ЕС не искат и да помиришат еврото - за англия не говорим - хората уважават себе си не ни трябват нито рубли нито евро
142
2
 
12
 
! Отговори
Пеканов преди 1 година
е от същата порода като Кирчо, кокорчо и Лорер..Млади "професионалисти" без капка морал..
141
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кой казва, че като не щем еврото, искаме рублата..Това е само в главите на хора, които не желаят да са независими, а искат да са от страната на печелившите..Обикновени продажници , демек..Бахтън от *** евроатлантически опорки..
140
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Компрадорската "интелигенция" пак я активираха..
139
6
 
0
 
! Отговори
Ицо преди 1 година
Леле как се кълве на популизъм при "най-интелигентната" нация. ***...ло.умни референдумчета като "не на фес в ес" , "аец белене" и тъ.поти.ите на слави, яко хващат дикиш при масата посредствени сънародници. Сега от разстоянито на времето да попитам... Турция влезе ли в ЕС или Сидера само ви издои вотчето, както Копейката иска да изчерпи някакви дивиденти сега?
138
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БНБ няма независима парична политика..И това добре ли е?С приемането на еврото, как ще се променят нещата, кажи ми, че си умен и си от ППДБ