Френкев: Няма закон, който да накаже изключително завишаване на цените

По думите му борбата със спекулата и инфлацията е започнала след разпускането на редовното НС
Обновена: 22 фев 2023 23:03 | 22 фев 2023 22:58, Йоана Цонева
36

"Мерките, които в момента са взети, са доста витиевати. Контролът, който КЗП би трябвало да провежда в последните 7 месеца, очевидно не е бил провеждан, защото сега тепърва се оказа, че трябва да се гледат нелоялни търговски практики", заяви бившият шеф на КЗП Иван Френкев  пред Bulgaria ON AIR.

Според него всеки усеща изключително завишаване на цените, но нито един орган в България не може да издаде наказателно постановление или акт за спекулата, защото няма такъв закон.

"Ако искаме да решим проблема, при всички положения трябва да има контролна дейност, свързана със завишаване на определени правомощия", каза Френкев и добави, че възможна мярка за борбата с инфлацията е било навременното предлагане на бюджета.

По думите му борбата със спекулата и инфлацията е започнала седмица след разпускането на редовното НС, а цените на едро продължават да растат и всички обедняват.

"В Закона за защита на потребителите вече има раздел за нелоялни търговски практики. Наказанията са до 50 хил. лв. При повторно нарушение те се увеличават. Тези санкции бяха завишени май месец", отбеляза Френкев.

Неговото мнение е, че таван на цените е инструмент, който би могъл да реши проблема, но трябва да бъде много прецизен за кратък период.

"6 месеца е период, в който редовно правителство би могло да проработи, когато контролните органи си вършат работата. В момента най-потърпевши от неглижирането на потребителската тема са най-уязвимите слоеве от българското общество", категоричен е Френкев.

Той добави, че в момента хлябът е с 20% по-скъп, отколкото по време на проверките на КЗП след въвеждането на нулевата ставка на хляба и брашното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Романов преди 1 година
Закона е измислен и приет от най крадливите.Родни депутати!
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В тази държава всеки прави , каквото си пожелае, защото или няма закон, или не се спазва, защото всеки знае, че може да се размине лесно, никой не следи, защото в институциите е осакатено всичко, навсякъде цари анархия и корупция! Всичко се движи без контролно, няма нито една адекватна мярка, която да се прилага в полза на хората!
27
0
 
1
 
! Отговори
И.Б. преди 1 година
Напоследък в западна Европа има ново и изненадващо явление - не работодателят избира работниците или сътрудниците си, а именно последните назовани избират работодателя си и решават на базата на работните условия, които работодателите им предоставят, така че да има време за семейството и лично свободно време, както и да не се превишава 8-часовия работен ден.
26
1
 
2
 
! Отговори
и да триеш и не преди 1 година
Таван на цените НЕ СЕ СЛАГА!Слага се таван на печалбата!
25
2
 
0
 
! Отговори
оох кефф преди 1 година
*** народ всеки го такова!
24
2
 
0
 
! Отговори
Дидо преди 1 година
Мненията Ви са много обективни друзья ,ама когато поне един каже истината тогава ще гласувам.
23
2
 
6
 
! Отговори
Ами да, преди 1 година
такъв закон не е удобен на спекулантите,крадците,пр0дажниците, мошениците,които плащат предизборните кампании на демократичната шайката управляваща от 33 години.Изобщо не е изгодно обикновения българин да плаща нормални цени и да не плати за ново бентли,семеен круиз на Карибите или изпращане на отрочетата да учат в чужбина,за да наследят бизнеса на тати и на свой ред да мачкат народа :) Не е полит-коректно, но пък е евроатлантическо и демократично...Нали това искахте - банани и демокраДция,баце!
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо държавата с наши пари подпомага алчните вериги, оператори и банки, сатани долни как не ви е срам кога ще подпомогнете хората?
21
1
 
4
 
! Отговори
Vako преди 1 година
Има само един закон.Народа да спре да пазарува и да излезе с колове навън.
20
1
 
6
 
! Отговори
14 преди 1 година
До Капиталист Като сложиш таван на заплатите на работниците ТЕ ще ти сложат таван на работата и качеството.
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Таван на цените, означава намаление на печалбите на дебеловратите - от трицифрен процент на печалба, ще стане двуцифрен. Проблемът е, че дебеловратите си искат трицифрения процент на печалба и заплашват да намалят заплатите, за да си го имат.
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цените започнаха да скачат в последните месеци на управлението на Бойко Борисов.
17
9
 
2
 
! Отговори
Капиталист преди 1 година
Ако на мен ми сложат таван на цените - на работниците ми ще сложа таван на заплатите. Всичко е свързано.
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 10 Не само в Северна България! След 89-та всичко създадено преди у нас беше изтърбушено, разграбено, унищожено или разпродадено! А ние скачахме по площадите. "Кой не скача, е червен"!
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да направим като гърците. Да бойкотираме търговските вериги.
14
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По времето на Киро започна далаверата с цените ,това и децата го знаят ,но милион институции мълчаха 7 месеца ,тия вериги кой ги проверява ,явно през ноща защото никога не сме виждали проверки през деня )
13
3
 
9
 
! Отговори
CEO преди 1 година
Има закон. Най-основополагащият закон в обществото-законът на Адам Смит за търсенето и предлагането. Това е единственият закон , който трябва да се прилага в случаят, всичко останало си е жив комунизъм.
12
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според гербитро ляците Петков и Василев са увеличили цените. Те са предизвикали и войната в Украйна, като са построили пАтока на Путин.
11
10
 
4
 
! Отговори
След КОМУНИСТИТЕ преди 1 година
Винаги остава пустош. Прости, лакоми и арогантни. За 33 + 45 това могат. И не мислете, че някой друг ни е виновен. Ние сме. Айде сега Възраждане, ПП, новото ляво. Да са ни честити. И Путин, и ръша,и дъното!
10
2
 
4
 
! Отговори
Ами.. преди 1 година
Време е !!