Може да приемем еврото и на по-ранна дата

Обяснение от Ганчо Ганчев и Румен Драганов
24 фев 2023 23:05, Росен Стойчев
109

 "Искам да отбележа, че Хърватия също не отговаряше на критериите инфлация, както и на държавния дълг. Проблемът е преди всичко политически и се крие в липсата на ясна политическа воля и визия за влизането в Еврозоната. Ако сравним с Хърватия, те от дълго време се готвят, имаха програма, голяма политическа подкрепа. Самото правителство следваше тази цел, докато при нас с тези служебни правителства и промени, липсва политическа воля", каза проф. Ганчо Ганчев в Bulgaria ON AIR.

Според доц. Румен Драганов въвеждането на еврото е процес, който ще приключи с неговото приемане в страната. "Ако имаме разсъждения по въпроса, то те са кога ще се случи това - дали 2024 - 2025. Става въпрос за политическо решение, то не се взема само у нас.

Още по темата
Ако парламентът е малко по-динамичен през летните месеци, може да се случи и на по-ранната дата", заяви още той.

На въпрос дали ни трябва консервативен бюджет, проф. Ганчев отговори, че изискването до 3% от БВП не е особено консервативно. "Мисля, че е постижимо. Имаме доста големи разходи в бюджета, свързани с компенсацията на високата цена на електроенергията, но тези компенсации не са свързани с определени условия. Проблемът не е в социалната политика, колкото в структурните разходи, трябва да има условия. Компаниите трябва да бъдат компенсирани, ако поемат конкретни ангажименти да не вдигат например цените", призова доц. Драганов пред Bulgaria ON AIR.

"Това е сериозен въпрос, по който България няма да е единствената, която ще вземе решение. Въпросът е важен за Европа. Не изключвам от 1 януари 2024 година да влезем в Еврозоната", сподели доц. Драганов.

"Ние сме във валутен борд, с инфлацията се бори централната банка. Нямаме монетарна политика, нямаме инструменти, с които да повлияем на инфлацията и това прекрасно се разбира в ЕЦБ. Инфлацията тук е породена от външни фактори и структури на българския пазар", смята проф. Ганчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
7
 
9
 
! Отговори
Бонак преди 1 година
За еврото готови и утре още да ни обуят ама за Шенген може би след има няма 10-15 години, ако съществува такава организация тогава.
50
5
 
9
 
! Отговори
fuck you преди 1 година
"Време е за Възраждане....." *** тоже
49
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бате ББ тегли държавен дълг в евро! Много са сладки тия пари
48
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е за Възраждане!
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма драма с това евро. Най-добре като в Унгария - вървят и двете валути. Можеш да ползваш и форинтите и еврото. От години не се виждат обяви за недвижими имоти в левове! По автокъщите цените са на много места в евро. Странни хора.
46
4
 
9
 
! Отговори
До Професор преди 1 година
Къв си ти г-н супер неизвестен никому професор?Поредната платена мижитурка.Евро тука нема да има.Тука се слуша волята на народа
45
4
 
7
 
! Отговори
Много искат преди 1 година
Да ни сложат гривничките с номерата, преди татуировки и социалния рейтинг, висша класа, удобен, колебаещ се, враг. Е, няма да стане! Не искаме евро, във Франция цифровото евро мина тестовете.
44
1
 
8
 
! Отговори
ганю е проста путка преди 1 година
вие срещу еврото, но не приема рублей
43
2
 
6
 
! Отговори
защо днес бг е магни преди 1 година
за русофилски психопати като 55
42
0
 
7
 
! Отговори
курвите в пасольство преди 1 година
то няма да се пазарят след приемането
41
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото по далечстоим от еврото толкова по добре за народа.Колапса които може да настъпи ако продажните ни управляващи го приемат ще е несравним с икономическата криза от 96_97 *** година.
40
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бягайте с това евро. Изнасяйте се на запад.
39
7
 
10
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
Всеки ,който иска въвеждане на еврото трябва да буде унищожен заедно с цялото му семейство.
38
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А аз пък си мисля, че зависи от българите изобщо дали искат да бъденобвъведено. Удобно забравят, че се очертава референдум. Да не стане, ама ЕС докато се двуоми, да се окаже, че българите изобщо не желаят еврото. Ще е хубав шамар. Дай Боже!
37
4
 
12
 
! Отговори
До 44 преди 1 година
Има голяма разлика между валутен борд и приемане на еврото! Ама това няма как да се обясни на някой, за който елементарни икономически термини са висша наука!
36
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 2025 година еврото няма да го има, ще ползваме гривни.
35
15
 
8
 
! Отговори
Четете ли си преди 1 година
Коментарите?! Е, защо се чудите, че сме на дъното?! Рубладжий! Лева отдавна не съществува. Другото е формалност. И стига с тоя изпилен мозък, стига с това Възраждане.
34
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям зор да се приеме еврото! Мед и масло ще потекат от чешмата тогава! Не виждате, че 95% от хората са с африкански доходи, че здравеопазването ,икономиката и образованието са съсипани, но еврото, еврото, еврото!
33
0
 
21
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Вие ги избирате. Какво ревете сега срещу плодовете на собствената ви про'с'тотия?!
32
3
 
17
 
! Отговори
Не не преди 1 година
не можем. Даже изобщо го разкарайте от дневния ред.