Може да приемем еврото и на по-ранна дата

Обяснение от Ганчо Ганчев и Румен Драганов
24 фев 2023 23:05, Росен Стойчев
109

 "Искам да отбележа, че Хърватия също не отговаряше на критериите инфлация, както и на държавния дълг. Проблемът е преди всичко политически и се крие в липсата на ясна политическа воля и визия за влизането в Еврозоната. Ако сравним с Хърватия, те от дълго време се готвят, имаха програма, голяма политическа подкрепа. Самото правителство следваше тази цел, докато при нас с тези служебни правителства и промени, липсва политическа воля", каза проф. Ганчо Ганчев в Bulgaria ON AIR.

Според доц. Румен Драганов въвеждането на еврото е процес, който ще приключи с неговото приемане в страната. "Ако имаме разсъждения по въпроса, то те са кога ще се случи това - дали 2024 - 2025. Става въпрос за политическо решение, то не се взема само у нас.

Още по темата
Ако парламентът е малко по-динамичен през летните месеци, може да се случи и на по-ранната дата", заяви още той.

На въпрос дали ни трябва консервативен бюджет, проф. Ганчев отговори, че изискването до 3% от БВП не е особено консервативно. "Мисля, че е постижимо. Имаме доста големи разходи в бюджета, свързани с компенсацията на високата цена на електроенергията, но тези компенсации не са свързани с определени условия. Проблемът не е в социалната политика, колкото в структурните разходи, трябва да има условия. Компаниите трябва да бъдат компенсирани, ако поемат конкретни ангажименти да не вдигат например цените", призова доц. Драганов пред Bulgaria ON AIR.

"Това е сериозен въпрос, по който България няма да е единствената, която ще вземе решение. Въпросът е важен за Европа. Не изключвам от 1 януари 2024 година да влезем в Еврозоната", сподели доц. Драганов.

"Ние сме във валутен борд, с инфлацията се бори централната банка. Нямаме монетарна политика, нямаме инструменти, с които да повлияем на инфлацията и това прекрасно се разбира в ЕЦБ. Инфлацията тук е породена от външни фактори и структури на българския пазар", смята проф. Ганчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хора, които не могат да търгуват в Брюксел за българските интереси нямат място в българската администрация. Всички тези партийки герб, пп, дб трябва да бъдат изметени, а лидерите им съдени за нанасяне на вреди на държавата. Моделът на поведение на борисов е модел на измамник. В брюксел се прави на хрисим и послушен, а тук краде и корумпира де що може. Това време изтече в канала. Сега ще отговаря за липсващи милиарди.
30
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 36: Къде е решил народа ? Мен никой не ме е питал. И за Нато така. Изчезвай
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до Мел, искат евро за да го направят дигитално после. За това е целиярев. От там - социален рейтинг.
28
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакай чакай. Как така говориш от името на БГ народа? Без референдум няма евро чиче очулато :)
27
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аман от професори
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви са тези "професори" -- това са *** за контейнерите, изчезвайте ! Дали са им по 100 лева да се явят на интервю и да лъжат. Хърватия е обвързала приемането на еврото с влизането в шенген и с други неща, които даже не знаем. А тези проститути не разбират за какво говорят.
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** от горно нанадолнище
24
4
 
13
 
! Отговори
Никакво евро преди 1 година
Няма да им се получат сметките!!! Никога
23
0
 
12
 
! Отговори
Политическо преди 1 година
решение, което ИЗОБЩО не се взема у нас!!! Някой има ли съмнения в обратното???
22
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От кога живеем в диктатура,та трябва да го приемаме?Ще видим какво ще каже цяла България ,повтарям ,цяла.Не някакви грантаджии.
21
3
 
9
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Светна ти еми всички искат да исхарчат милярдите яхти вили нлоА ние ще потънем сьвсем
20
6
 
19
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Не разбирам тази мания да имаме евро. Лева така или иначе е вързан към еврото с валутния борд от 20 години насам и не сме имали проблеми с лева. Ако вземем евро ще трябва да спасяваме закъсали държави. Всъщност се досещам защо е този рев за еврото. Ще отпадне валутния борд и тогава политиците ни на власт ще могат да харчат на воля а с валутния борд и лева не могат, не им е разрешено.
19
3
 
7
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 година
Като си спомня распродадоха без пари цяла бьлгария за да осигурят сумите за гарантиране на валутният борд , всичко ли е било напразно
18
2
 
6
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Който е на власт при падането на борда яко ще се облажи с милядите гадантиращи курса лев /евро
17
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще има референдум и еврото ще получи мощен балкански шут, също като експерименталките.
16
1
 
9
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Помните ли щяха да се избият партиите кой да сложи свой шеф на - бнб , валутният резерв 40 или 50 милярда е голям зальк за всяка партия още герб искаха да приемем еврото за да се разблокира валутният резерв е това е голяма пара
15
3
 
13
 
! Отговори
Ама няма преди 1 година
Иска ви се, продажници
14
5
 
7
 
! Отговори
Чудя се преди 1 година
Рублата е в вьзход от началото на войната като ще приемаме чужди пари за да унищожим -50 милядда валутен резерв на бьлгария защо не приемем нея или юана
13
7
 
13
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Герб , пп , дб са за еврото , вьзраждане е против значи за тях давам глас
12
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки ,който иска въвеждане на еврото трябва да буде унищожен заедно с цялото му семейство.