Търговските ни аташета ще информират за цените зад граница

Ще следят колко струват брашно, олио, ориз, боб, захар...
Обновена: 28 фев 2023 09:57 | 28 фев 2023 09:57, Камелия Цветанова
22
Търговските ни аташета ще информират за цените зад граница
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов разпореди търговските представители на България зад граница да събират данни за цените на над 20 основни хранителни продукти. Сред тях са брашно, олио, ориз, боб, захар, прясно и кисело мляко, масло, краве сирене, кашкавал, яйца, месо и др. Информацията ще бъде актуализирана всяка седмица. Това ще подпомогне процеса по анализиране на формирането на цената на продукта от производителя до крайния потребител.

Търговските ни представители ще следят ежеседмично цените в големите хранителни вериги в седем европейски държави - Германия, Австрия, Франция, Румъния, Гърция, Чехия, Хърватия, както и в по-малки търговски обекти в същите страни. Данните ще се обработват и съпоставят с цените в търговските обекти в България, като цялата информация ще бъде публична.

По този начин, във всеки момент, гражданите на България ще имат официална информация за актуалните цени в страната ни, съпоставени с някои от водещите европейски държави. Причината е все по-големият брой сигнали, че едни и същи продукти се продават на завишени цени в българската търговска мрежа. Целта е от една страна потребителите да имат пълна информация, а от друга – да се ограничат нелоялни практики и начисляване на свръхпечалби от страна на търговците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
4
 
! Отговори
Гост преди 1 година
не се случват нещата още чакаме отстъпката за гориво която беше шумно рекламирана началото на годината
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълни глупости! И каква е крайната цел. Това сравнение на цена с цена нищо не показва. Реално трябва да се съпоставят заплатите към цените в еди коя си страна относно заплатите към цените в нашата страна.
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За аташетата се пазарува от магазини от категория лукс и нагоре. Освен това имат слуги за тая работа, едва ли стъпват лично в хранителни магазини. Та откъде ще знаят цените в магазините за бедни?
17
1
 
2
 
! Отговори
Кире преди 1 година
Whyyyy. Да дразните хората, а:)
16
0
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Ужасс!!! Тия съвсем изпрегнаха! Това е - под управлението на фадтмаг - иддийод от равна Тракия... Там турците са фърлили най-много семе навремето.
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тепърва щели да събират цените голям майтап. Цените в останалата част на Европа са по-ниски защото няма ученици в министерствата, а се мисли. Тук само гледат как другите държави правят нещо, не знаят защо се прави и после защо има лоши резултати като се изкопира. Нашите мързелани искат някой друг да мисли вместо тях и те да взимат наготово решенията, не става така.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютна нула е тоя като министър.
13
0
 
4
 
! Отговори
Бай Шиле икономист преди 1 година
Какъв е проблема? Два пъти по-скъпо е, щото е внос и е доставено отдалече.
12
0
 
4
 
! Отговори
Дивотии преди 1 година
По-голяма дивотия не бях чувал. Има много видове брашно. Има много видове производители. Т.е. в един магазин може да има поне 10 различни артикула брашно. Отделно може да има и промоции. Тъй че...
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изплиска легена тоя Радев кадър. Търговски аташе вместо да се среща с потенциални инвеститоери и да рекламира българската индустрия трябва да събира цени на продукти от магазина в Европа.Човек с такова мислене е на чело на министерство ????Бог да ни е на помощ!
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко хем е внос, хем е два пъти по-скъпо. Беден, изстрадал народ, с какво заслужи този погром и заличаване?
9
0
 
10
 
! Отговори
Ти да видиш преди 1 година
Ами то в Пекин, Делхи, Париж, Франкфурт и т. Нямаме ка ще информират по пощата от София ли?
8
2
 
6
 
! Отговори
ИМА преди 1 година
ЛОГИКА
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чак аташетата . Нека влязат в интернет и социалните мрежи и да се нагледат на снимки на продукти с цени от чужбина и у нас . Какво толкува умават , цените са буквално по 2
6
1
 
11
 
! Отговори
абе преди 1 година
много ИНФОРМАТОРИ ще станат в тая територия, ще получим информационно претоварване
5
1
 
19
 
! Отговори
Дада преди 1 година
А ще събират ли информация за заплатите в тези търговски дружества ?
4
0
 
11
 
! Отговори
И? преди 1 година
И?
3
1
 
16
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
И какво от това? Ще разбиете ли картела? Ще премахнете ли няколкото излишни междинни звена по веригата? То толкова и ще следите външните цени, но това е друг въпрос. Освен парите и софрата нищо друго е следите.
2
3
 
12
 
! Отговори
Доста безумна преди 1 година
Идея!
1
2
 
13
 
! Отговори
Тея преди 1 година
търговски аташета добри заплатки взимат, може би да си пазаруват в по скъпички магазини, разни деликатесни и засукани варианти на продуктите, а там цените може да са шокиращи. Преди години бях в Германия и примерно свинско месо в една верига беше 7 евро килото, но в друга имаше и за десет, а даже по-настарини едно за 40 евро - явно от някаква МООГО ЩАСТЛИВА особа. Два пъти се върнах да видя дали правилно прочетох етикета!