Кристалина Георгиева: Не искам дъщеря ми и внучката ми да работят повече от мъжете

Тя казва, че винаги е работила двойно повече
8 мар 2023 14:01, Нели Христова
185
Кристалина Георгиева: Не искам дъщеря ми и внучката ми да работят повече от мъжете
Снимка: БГНЕС

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви пред CNN по повод днешния Международен ден на жената, че винаги е работила два пъти повече, за да бъде равна на своите колеги мъже.

Не искам дъщеря ми и внучката ми да работят повече от мъжете, "за да бъдат равни", допълни Георгиева. "Искам да са равни, просто защото са".

Георгиева беше назначена за управляващ директор на МВФ през 2019 г. и е втората жена (първата е Кристин Лагард, настоящ президент на ЕЦБ, бел. ред), която заема поста. Докато фокусът допреди време бе обърна към ролите на жените, в последните година има крачка назад в равенството между половете, каза още шефът на МВФ.

Пандемията, след това войната, след това кризата с цената на живота - те оказват своето негативно влияние върху всички, но най-много това се отнася за жените, каза Георгиева.

Проблемите, които спъват жените, засягат най-различни аспекти на икономиката, добави тя. Например глобалният БВП би бил почти 20 на сто по-висок, ако различията в заетостта между половете бъдат премахнати, според данни на Световната банка.

Държавите в регионите на Близкия изток, Северна Африка и Южна Азия биха могли да видят увеличение на своя БВП с до 80 на сто, ако жените бяха в състояние да участват пълноценно на пазара на труда, според проучването, цитирано от Георигиева.

Това е силното и ясно послание, което отправяме от МВФ, извеждаме жените напред заради тях самите, но и заради всички, каза Георгиева.

Най-новите оценки показват, че ще са необходими 130 години със сегашната скорост, за да се постигне равенство между половете. Не мисля, че можем да си позволим това време. Имаме нужда от жизнена икономика, жизнено общество. Затова имаме нужда жените да бъдат равни на мъжете навсякъде, каза тя, предаде БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
20
 
! Отговори
fa преди 1 година
Ти толко си скатала, че едва ли ще им се наложи да работят...
35
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чистачките на улицата са свършили повече работа от нея и даже по смислена!
34
6
 
29
 
! Отговори
Руси преди 1 година
Много глупаво изказване. Някои са по-работливи и по-прогресивни от други. Не значи ,че има неравенство по отношение на пола. Много Соросоидно изказване
33
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това, което върши, не е работа според общоприетия смисъл. Това е обслужване на световния финансов капитал и поддържане на статуквото.
32
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е на приказки да се докара, така някой хора и мъже и жени си изкарват цялата кариера, колкооо били работни, а едни други им вършат работата!
31
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сталинка, комунистическия кадър, толкова милиони е окрала, че не само дъщярята и внучката, ами до девето коляно ги е осигурила с пари!!!!
30
0
 
22
 
! Отговори
Astarot преди 1 година
Скъсала се да работи мъpшaтa долна...
29
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искаш да мързелуват и да получават всичко наготово.
28
2
 
30
 
! Отговори
G.I. Joe преди 1 година
Горко му на мъжа и сигурно всеки ден му натяква колко много повече от него работи. Знам ги такива властни жени да не са ти в къщата.
27
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продажнице ти си ги подсигурила.Няма за какво да работят.
26
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И Урсулата беше казала същото. Явно имат един и същ съветник. Явно не оценяват мъжката работа. Сигурно иска и дъщеря й да работи наравно с мъжете и да се пенсионира на същите години. А да си смени пола не иска ли дъщеря й?
25
2
 
14
 
! Отговори
Напомняне преди 1 година
Ей, *** смотана, кой те сложи там, помниш ли? Защо ти си там, а не някой друг, според мисленето на тиквунът? Една жена се управлява по-лесно от един мъж, такава му е философията на твоя гуру, и никак не греши. Може да е пр ост, но не е глу пав тиквуна.
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Остатъци от социализма - всички равни, някои по равни! За това си и отиде този строй, защото някои повече лапаха от други! Не се ли научихте?
23
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А да се разхождат между "инженерите и докторите" , които ни убеждаваше да приемем искаш ли?!??!?!
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
E, да де, ама и двете 5 дена у месеца нема са и на 15% толкова ефективни, колкото колегите си. Чиста биология. А го казвам като мъж, който в никакъв случай не би позволил такива обстоятелства, че жените около него да трябва да работят излишно или за неадекватно заплащане. В моя род мъжете винаги са гледали жените около тях да са изучени, финансово стабилни и да усещат любовта и подкрепата на семейството. Но да работят за удовлетворение, не да слугуват. Ти си се бутала, а и доста са ти го слагали
21
2
 
21
 
! Отговори
МЕНТА СИ. преди 1 година
КръстиНа си СТАЛИНКА. Нищо лошо. Мина през соца. Сигурно си учила в Русия. НО после си се нагодила. По тиртипа на Бойко БИБИТКО ТУЛУПОВ. И ДОГАНА АГА И ШИШИ БЕЗ БЪЛГАРИН И БЪЛГАРИ ПРЕДАТЕЛИ У ДУПСЕТО. ВАС ВИ ВОДЯТ ПАРИТЕ ЛЪЖИТЕ И ПРЕДАТЕЛСТВОТО. МЪНИ МЪНИ.
20
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мдааааа, истинското равенство ще настъпи, когато мъжете започнат да раждат деца! Или май не? Хората се раждат различни и умират различни. Комунизма си отиде.
19
1
 
25
 
! Отговори
птица преди 1 година
Те могат изобщо да не работят, ти направи достатъчно пари, имоти и други , за тях работа за удоволствие.
18
3
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Да, заради псувните. Съо и думата тик ва, ду ха, фат маг и всичко сеързано с Бойко Борисов.
17
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Споко няма, ти си ги осигурила до 10-то коляно.