Кристалина Георгиева: Не искам дъщеря ми и внучката ми да работят повече от мъжете

Тя казва, че винаги е работила двойно повече
8 мар 2023 14:01, Нели Христова
185
Кристалина Георгиева: Не искам дъщеря ми и внучката ми да работят повече от мъжете
Снимка: БГНЕС

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви пред CNN по повод днешния Международен ден на жената, че винаги е работила два пъти повече, за да бъде равна на своите колеги мъже.

Не искам дъщеря ми и внучката ми да работят повече от мъжете, "за да бъдат равни", допълни Георгиева. "Искам да са равни, просто защото са".

Георгиева беше назначена за управляващ директор на МВФ през 2019 г. и е втората жена (първата е Кристин Лагард, настоящ президент на ЕЦБ, бел. ред), която заема поста. Докато фокусът допреди време бе обърна към ролите на жените, в последните година има крачка назад в равенството между половете, каза още шефът на МВФ.

Пандемията, след това войната, след това кризата с цената на живота - те оказват своето негативно влияние върху всички, но най-много това се отнася за жените, каза Георгиева.

Проблемите, които спъват жените, засягат най-различни аспекти на икономиката, добави тя. Например глобалният БВП би бил почти 20 на сто по-висок, ако различията в заетостта между половете бъдат премахнати, според данни на Световната банка.

Държавите в регионите на Близкия изток, Северна Африка и Южна Азия биха могли да видят увеличение на своя БВП с до 80 на сто, ако жените бяха в състояние да участват пълноценно на пазара на труда, според проучването, цитирано от Георигиева.

Това е силното и ясно послание, което отправяме от МВФ, извеждаме жените напред заради тях самите, но и заради всички, каза Георгиева.

Най-новите оценки показват, че ще са необходими 130 години със сегашната скорост, за да се постигне равенство между половете. Не мисля, че можем да си позволим това време. Имаме нужда от жизнена икономика, жизнено общество. Затова имаме нужда жените да бъдат равни на мъжете навсякъде, каза тя, предаде БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе, Сталинке, друг виц не можа ли да измислиш??? С толкова много откраднати пари, нито дъщеря ти, нито внучката, нито праванучката ти някога ще разберат какво означава да се работи!
15
5
 
22
 
! Отговори
българин преди 1 година
Ами и аз не искам жените в нашия християнски свят, да си гледат само з-дните си части,и да не искат да раждат деца,но....само *** до ***,детемразка до детемразка,и ние изчезваме като народ.В статията бръщолевене на сбъркан женски мозък.След 10-20 г. като попаднете г-жи жени в ръцете на мюсюлманите,тогава ще ви видя.никой няма да ви пита за нищо.Но днес врагувате с нас,християнсике мъже.Пфу!!! Към Кристалинка-Не искам да работите повече от нас,искам да сте съпруги и майки.
14
1
 
30
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Голяма тьпотия е из с рала пак тая кому-ниска...
13
3
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До SS ама ние и това правим - преди да пишеш малко се информирай
12
2
 
20
 
! Отговори
Феминиските преди 1 година
да се разберат - Искат ли да работят или Не искат да работят, като мъжете. В крайна сметка всяка казва различно и не е ясно за какво се борят.
11
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Не искам дъщеря ми и внучката ми да работят повече от мъжете"Що ***? По малко ли да работят? Нали еманципация нещо...
10
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те толкова пари (като вашите) за работа не се дават...
9
2
 
38
 
! Отговори
Чефо преди 1 година
Не е и необходимо. Една състудентка наблягаше предимно на френските ласки и мина едно десет бройки от нашата и съседната група. Уроците бяха на заден план, а и не беше от най-умните, да кажем. Та тая сега е член на УС с петцифрена заплата, а очиларките-зубрачки реконсилират фактури за 2,5-3к в някакви шеръд сервис центрове.
8
0
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Като и тежи да се откаже от поста
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нема е кристалинче ше работи два пъти повече само за да съществува
6
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще работите и ще ви плющат ушите свикнате само да правите муцки в инстаграм ама свърши тая.
5
4
 
36
 
! Отговори
SS преди 1 година
Хората не могат да бъдат равни по ред причини и показатели,пол,раса,образование,дори и шанса и късмета имат значение при реализацията в живота ... Да идат да наливат основи или да лепят плочки в банята щом искат да са равни...
4
1
 
30
 
! Отговори
Васко Трътката преди 1 година
Комунизма си отива Сталинка с него и с капитализма нагъл спете спокойно деца !
3
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сталинка
2
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едвали работят изобщо. Харчат кървави долари
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
***