Социолог: Ако либералите развихрят дневния си ред, може да им струва изборната победа

БСП може да се окаже диспечерът, който да реши управленския формат
8 мар 2023 08:53, Елка Василева
94
Социолог: Ако либералите развихрят дневния си ред, може да им струва изборната победа
Снимка: архив, БГНЕС

"Либералите в България, особено сега, когато се видят с един гърди напред, могат да направят вечната си грешка – да си внушат, че са повече от това, което обществото би понесло. Българското общество не е либерално в мнозинствата си и не е прозападно в мнозинствата си, за добро или за зло. И да решиш, че сега е дошъл твоят момент, да развихриш своя дневен ред – импийчмънт, махай паметника, това е грешка и може да им струва победата на изборите." Това мнение изрази пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан".

Още по темата
Той смята, че Паметникът на Съветската армия е "много хитър начин, по който ГЕРБ могат да пуснат по пързалката ДБ и ПП", защото за тях е "жизненоважно да вземат анти-ГЕРБ добавката, за тях да гласуват хора, които не са сини".

"Ако вместо дневния ред статукво - промяна, наложиш дневния ред изток – запад, който в момента е невралгичен заради войната, то тогава тази анти-ГЕРБ добавка я те припознае, я не те припознае, защото голяма част от нея въобще не е настроена прозападно. Големи, сериозни слоеве от българското общество не са настроени прозападно. Ако ГЕРБ налее масло в огъня и ти вдигнеш мизата и кажеш – хайде, махаме го паметника, тогава първо ГЕРБ се разказват много като прозападни, което им е фикс идеята на тези избори, второ – пускат тебе по пързалката. Кой губи от това?", каза Първанов.

"Когато стане такъв кантар между две формации, като стане такава кампания за двама, черно-бяла, в един момент предпочиташ да не се показваш много-много от храстите, защото покажеш ли се, ставаш лесна мишена", коментира още Симеонов.

Според него може да се прави аналогия с кампанията ГЕРБ - БСП от 2017 г., "с ярката поляризация", когато по думите му много хора се уплашиха, че БСП може да победи и гласуваха за ГЕРБ, а други обратно – гласуваха с анти-ГЕРБ добавка.

"Обикновено накрая не става фотофиниш. Народът, като види везната, излиза и я накланя в едната посока, решава ребуса", заяви политологът.

"Либералният блок в последните години имаше прилив в последния момент. Сега пък консервативният блок си има хартиената бюлетина и ще разчита на нея", отбеляза още Симеонов.

"Това, което става с БСП, не е най-доброто. Там има почти очевидни процеси. БСП напоследък са специалисти по оцеляване. Те могат да разчитат на важна роля след изборите. Може да се окаже, че БСП са именно онзи диспечер, който може да реши управленския формат", смята Симеонов.

Винаги в ситуация с два коня някой се опитва да играе третия кон и "Възраждане" са в изключително добра хранителна среда в момента, включително с целия сюжет, който ще се предложи около войната, Паметника на Съветската армия и т.н., подчерта в анализа си Първан Симеонов.

"Не е добре за обществото такива сюжети да припламват, но съм сигурен, че главните говорители на тези сюжети ще го предложат за пореден път така, че всъщност да постигнат обратен ефект и да консолидират отсрещния лагер. Откакто се помня, все махат Паметника на Съветската армия. Аз имам известен проблем с едностранчивостта на тълкуванията около този паметник, както и около паметника на американските летци в София. Много повече нюанси трябва да има. Имам и личен проблем с тази битка с паметници", каза Симеонов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
8
 
! Отговори
Отвратен преди 1 година
Те отдавна са го развихрили и "победите" има се дължат не на избора на мнозинството българи, а на негласуващите и на външните им "покровители". Няма да е за дълго!
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко е ясно и откъде идва .Българите трябва да търсят промяна ,но не фалшива и командвана от чужди
20
9
 
9
 
! Отговори
007 преди 1 година
Първан получава пари от Кремъл но дори и той не знае какво е "либерал". Но парите на Кремъл свършват и скоро Първан ще се окаже безработен.
19
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако неискате вие или децата ви да загинете по полетата на Украйна, в никакъв случай не гласувайте за коалицията на войната ПП-ДБ!!!
18
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може ли Първанчо да обясни пак какво е искал да каже. Не съм либерал , но долу *** и долу Фашистка Раша
17
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами те и комунистите се развихрят ...Драги ми ,,социолози"...Не забравяй , че и комунизма е либерална партия.Там проповядват равнопоставеност на половете.Там проповядват , че всичко трябва да е общо.
16
4
 
1
 
! Отговори
Румен Радев да каже преди 1 година
Президента да каже защо в България се ИЗТЕЗАВАТ невинни хора от Службите и МВР и институциите потулват тези престъпления, зловещи престъпления! Мирослав Германов
15
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българи щели да се биели в украйна Това е сега паролата която спусна руския агент копейкин по нареждане от москва.Този човек е национален предател Работещ за путин в сърцето на родината ни.Какво още чака Гешев ??
14
4
 
4
 
! Отговори
Гешев кажи си преди 1 година
В България се извършват невероятни извръщения срещу Българи от служители на МВР, извръщения по зловещи от Инквизицията на 17-ти век! Хора спите!
13
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре че ДБ , ПП, и ГЕРБ са умни и красиви,пропускам и дърти реститути .Те са елит на нацията,със знамената на дъгата,готови във всеки един момент, да ни продадат на Козяк .
12
11
 
17
 
! Отговори
За Възраждане преди 1 година
Жълтопаветната либерална коалиция се готви да изпрати българите да се бият в Украйна, ще въведат Истанбулската конвенция, ще премахнат лева и ще го заменят с умиращото евро! Затова гласивайте за Възраждане!!!
11
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е за Възраждане
10
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В бг анти Нато и ЕС са хора над 60 в повечето случаи стари комунисти и семействата им .Гласуващи за бсп. А също така безработни неквалифицирани млади хора .Утайките на обществото бивши избиратели на Атака. Лесно манипулируеми от руския агент костя копейкин. Който между другото е за разследване,на финансите и връзките му с русия.
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Социолозите трябва да спрат да приказват те само манипулират народа
8
5
 
10
 
! Отговори
Хахо преди 1 година
Ако този е социолог Аз съм трамвай.Никога нищо не е познал .Надул е обаче яко бузите от социологията.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Политиците търсят народа само по време на избори само заради гласът му
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спрете да търсите народа като дойдат изборите Месни и националниТова е нагло политиците да търсят народа само за гласът
5
2
 
6
 
! Отговори
КОЛЕБАЕЩ СЕ преди 1 година
Искам да го вида Баце /Меси де/ да играе кючек, да фърга гюбеци и със сълзи на очи да разпраа за некоя сериа на ''Ергенинът''. Тогаа че гласувам за него. Искам да ми разпраа за асфалт и най-убавите магистрали
4
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисля, че сега е време да опитаме с Възраждане докато не е късно!
3
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гласувам за Възраждане, защото неискам синовете ми да умрът в Украйна!!