Гълъб Донев: Няма да има таван на цените, а на надценките

Това не е война на хранителните вериги, категоричен е премиерът
13 мар 2023 20:09, Красимир Ангелов
94
Гълъб Донев: Няма да има таван на цените, а на надценките
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Няма да има таван на цените, а на надценките, обяви служебният премиер Гълъб Донев след края на церемонията на наградите "Икономика на светло" за 2022 г.

"Видяхме други държави, които се опитаха да въведат таван на цените, че не успяха, а се породиха други практики, които доведоха до по-фатални последици, отколкото това, което предлагаме ние", добави той.

Още по темата
Премиерът изтъкна, че с тази мярка не се обявява война на хранителните вериги, а тя само ще осветли нелоялни търговски практики, които ощетяват българския потребител.

Служебният министър-председател обясни, че чрез тази мярка ще се следят цените по цялата верига – от производител, през съответните доставчици, търговците на едро, през складовете, които ползват големите търговски вериги, до щанда, за да се види къде са най-големите надценки.

По време на официалната церемония премиерът обяви още, че трябва да има обществена нетърпимост към сивата икономика във всичките й проявления.

"Сивата икономика има негативни ефекти върху много сфери от обществения, икономическия и най-вече на социалния живот на държавата. Тя оказва негативно въздействие и има своите отрицателни ефекти върху осигурителните фондове, бюджета на държавата и общините, условията на труд, качеството на работните места в българските предприятия", изтъкна служебният премиер.

Според Донев всички нелоялни практики, както и нелоялната конкуренция, която подклажда и поддържа сивата икономика, всъщност пречат за развитието и нарастването на благосъстоянието на обществото. Служебният премиер добави, че рецептата е обществена нетърпимост, прецизно законодателство и стриктен контрол на проявленията на сивата икономика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Васко Кръпляка,Комунизма се завръща
47
4
 
0
 
! Отговори
Кръпката преди 1 година
Комунизма си отива,комунизма си отива,комунизма си отива ,комунизма си отива,спете спокойно деца.
46
3
 
5
 
! Отговори
Me преди 1 година
Гълъбе, просто се преборете с картелното наговаряне на високи цени. Така всичко ще си дойде на мястото. Сега, две три вериги да се наговорят за цените са богове. Народа плаща а КЗК се прави на ударена. А тези ограничения на надценки и тн... това са някакви уникални глупости, които е ясно че няма как да работят.
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Янко Шумкарята ще ви боцкат отзад докато не поумнеете, това каза Гугутчо!
44
2
 
4
 
! Отговори
Мутри Вън преди 1 година
Гогутко,не ни заблуждавай.Всичко в България е МАФИЯ и МУТРИ.
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гугутка не по врат а по шия усещаш ли,че се дъниш а?????
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е вие от кдъе знаете колко е надценката?? Никъде не пише стока-надеценка. Цената винаги е обща...
41
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига сте драскали глупости за комунизъм и капитализъм, не се правете на разбирачи ами си гледайте реалитата, слушайте си чалгата, пийте си ментака ракия и си знайте мястото
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха ха е честно няма такова име
39
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
през лошия соц господа *** и чуждопоклонници всеки обикновен човек можеше да си купи жилище ,ами сега?
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бас ловя, че не си го представяхте така свободния пазар хахаха като не мислите сега ще плащате или ще гладувате
37
8
 
2
 
! Отговори
Васко преди 1 година
Комунизма се завръща! Спрете спокойно деца...
36
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой е гласувал за тебе та да връщаш комунизма ??? Никакви намеси на свободния пазар . Да си плащат сами тока и да си ценообразуват сами . Правителството да се погрижи само за по конкурентна среда.
35
5
 
3
 
! Отговори
Шрайка преди 1 година
Регулираните цени са приьом на комунистическата планова икономика. Имаше я през соца, има я и в неомарксисткия ЕС. През 89-та се радвахме, че ще има пазарна икономика, а се оказа че заменихме съветските комунисти с неолибералните троцкисти.
34
1
 
3
 
! Отговори
Morski преди 1 година
Гугутката, тя мамина! Стой си заключен в гугуткарника, че за нищо не ставаш! Ти и да говориш свободно не можеш! САМО ЧЕТЕШ ЗАУЧЕНИ ФРАЗИ КАТО НА ПОЛИТСЪБРАНИЕ! Но то какво да очакваш от едн бивш ЗКПЧ(за не знаещите Заместник Командир по Политическата Част в армията на НРБто)! И не се шегувам този е бил точно такъв. Има му историята в нета! РАДЕЕЕЕФ само с *** си се обградил, за да изпъкваш, но си същия *** !
33
1
 
11
 
! Отговори
Гугутко Гълъбов преди 1 година
Е , как ще обявят война на големите вериги? Нали всички вериги са немски. После много лошо ще им дърпат ушичките от немското посолство. Може и Шолца лично да дойде чак от Берлин и да им нашока т,ъпите, продажни к.р.атуни! Нали затова БГ-то си е колониална територия - де кой мине замине да си граби и краде на воля. А българската рая въобще да не чака тия п.родажници да й помогнат или да намалят безбожните цени от спекулантите! Раята трябва ча чака дори още по-голямо поскъпване(т.е. спекула)!
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей сега ще видим коя ще е най-търсената професия - посредник, естествено! Прекупвач! Да видим какъв "бум" ще има при откриването на нови фирми. Много подходящо за икономическия отчет на държавата.
31
2
 
4
 
! Отговори
ОФчо преди 1 година
Трябва да поканим официално Делегация на другарите от Северна Корея, че както е тръгнало скоро ще се наложи да изполваме техния опит!
30
4
 
2
 
! Отговори
Доктор ох боли в г.з преди 1 година
На запад било зле. Никой не говори какво е на изток. В Русия 1% седмична инфлация. В Турция 60% за 1 месец. Ама ние сме добре бе!!
29
1
 
2
 
! Отговори
Маалата преди 1 година
Нащъ Къща без "тавани"! Див капитализъм, батеее...., какту е тръгналу, скору и Омите шъ станат "Комунисти" на "Всеки километър"!