Държавата не е пред фалит, МС предлага бюджет с 3% дефицит

Свърхпечалбите ще се облагат, намаленото ДДС остава за хляба
Обновена: 15 мар 2023 15:57 | 15 мар 2023 15:57, Камелия Цветанова
160
Държавата не е пред фалит, МС предлага бюджет с 3% дефицит
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министърът на финансите Росица Велкова отсече, че държавата не е изправена пред фалит.

Тя съобщи, че Министерството на финансите ще предложи проектобюджет за 2023 година с дефицит от 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) на начислена основа.

Още по темата

"Дебатът, който се води през последните дни, е, че за изпълнение на предложенията от последните три парламента дефицитът на бюджета за 2023 година трябва да е 6,9 на сто от БВП на начислена основа", посочи министърът, цитирана от БТА.

Общият обем на допълнителните пари, които ще се съберат, се очаква да е от 6 млрд. лева, каза тя.

В пакета данъчни закони се въвежда еднократна солидарна вноска свръхпечалба за второто полугодие за всички юридически лица и 100 процента дивидент от всички публични предприятия. Ще се вдигнат пътните такси и концесионните възнаграждения. Ще се възстановят и някои ставки на ДДС и акцизни ставки. Ще се вдигне акцизът на електронните цигари, а не на устройствата за нагряване на тютюн. Ще се засили фискалният контрол и ще има предварително деклариране на ДДС при рисковите стоки.

"Така ще се гарантира увеличението на пенсиите и на заплати. Ще се вдигнат с 10 процента тези заплати, които не са получили никакво увеличение през 2022 година. Ще се намалят разходите за издръжка и представителните разходи. На Народното събрание ще бъде предложен буфер в бюджета – това ще е капиталовите разходи да не могат да се пренасочват за други разходи", обясни министърът.

Тъй като двете приходни агенции ще бъдат изключително натоварени, се предвижда при преизпълнение възнагражденията там да се вдигнат с 15 процента и с 10 процента при 100 процента изпълнение на задачите.

На 26 април се очаква да се разгледа проектобюджетът от МС и да бъде внесен в НС.

По думите на Велкова, ако новото Народно събрание реши да вдигне дефицита на бюджета над 3%от БВП, ще влезем в процедура на свръхдефицит, ще ни трябва по-висок дълг, което би създало проблеми за набиране на ликвидност.

„Може да не се наберат необходимите за дефицита пари и да се стигне до заем от МВФ“, каза Велкова.

На първи юли изтичат намалените ставки за ресторантьори и бизнеса за акциза на горива и те ще бъдат възстановени. Хлябът, брашното, бебешките храни и книгите ще останат с намалената ставка на ДДС, каза Велкова.

Данък свръхпечалба ще се начислява от първи юли, като ще има авансови вноски по него. Окончателният данък ще се събере през 2024 година, допълни финансовият министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
1
 
8
 
! Отговори
Резидент разединител преди 1 година
От Бойко по-зле няма. Видимо е и всеки вижда, че от юмрука който защити руските шпиони в резидентството насам живеем супер и всеки се чуди какво да прави със всичките си свободни пари и спестявания. Успех на всички в оцеляването.
122
2
 
10
 
! Отговори
ЕЖК преди 1 година
И защо г-жа министърът ни съобщава, че и тази година държавата не е пред фалит? Може би това е новина като тази, че България и тази година няма да обяви война на Венецуела, например? Не че някога е имала намерение да го прави... От подобни ,,новини" ала ,,да разлаем кучетата" печелят само разни политически въжеиграчи, спекулиращи със страховете на хората.
121
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Госпожице(видимо няма как да сте женена), мутант.За какви предложения говорите, като вероятно още до месец ще си се занимавате с животновъдство, което е вино по физономията Ви. Оставете нещата щ, ясно е че всеки ще се спасява кой както може.
120
0
 
11
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
Като знаете състоянието на държавата защо не предложихте бюджет когато имаше парламент какво чакахте Защо сега казвате че България е продънена и да се затягат коланите
119
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тази плаче за Магнитски,щом е била в министерството на чичо Ананиевия Владко...
118
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че не е задължително предложение на 3% щом 3 парламента са били краткотрайни,бездействени и не следящи дефицитите в бюджетите за годините от БВП,а апетитни към заеми от които само трупаха дългове от които икономиката не видя никакво съществено решение за развитие,следваха вълните на чуждите намерения,но те бяха цунамита що помитат,но и завличат и след тая суматоха настъпва пустота,обърканост за подредба на какво да се разчита,е щом няма за 3%,а 3 парламента са изкарали на повече ще минете на 2%.
117
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРИ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ДРОГАРЯ бОРИСОВ КАКАТА Е ЗАМЕСТНИК ФИНАНСОВ МИНИСТЪР.КАКВО ВИ УЧУДВА....
116
2
 
8
 
! Отговори
отврат преди 1 година
ЗАЩО НЕ СЕ РАЗКАРАШ,ТЕТКЕ ЩОМ ЧАКАШ ФАЛИТ..ДВЕ ГОДИНИ ПРЕЦЕДЕНТА ВИ ДЪРЖИ НА ВЛАСТ И ЯВНО СЕ Е РАЗБРАЛ С БУЦЕВ
115
0
 
19
 
! Отговори
Витанов от БАН преди 1 година
500 000 калинки в държавната администрация,да се съкрати на 100 000 пчелички.
114
1
 
10
 
! Отговори
Беновска пита преди 1 година
Сега очаквам зеления чорап и гълъба,да задължат българската продукция за износ да се плаща в БГ левове,както ги учил руския господар.
113
8
 
3
 
! Отговори
bbb преди 1 година
До Анонимен 113 - Ех, този Кремъл, колко е всесилен, че е виновен за всички наши и не само наши, беди!
112
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как няма да фалираме...изнесоха към Укроленд 460 милиона,после още 200 милиона.Отделно оръжие харизиха.Отделно плащаме 5-звездни хотели без да сме стъпвали в тях.Как очаквате да не фалираме като ни изнасят държавата?!
111
5
 
8
 
! Отговори
До 123 преди 1 година
Много сте изтъркани. Аз съм на 60 г. И съм закърмен с руската,комунистическа пропаганда...капитализъм е умиращ строй, той загнива , а хората добавихме само, че е като мушмулата , колкото повече загнива по вкусен става. Спомням си всеки ден ни казваха, още малко и комунизъм ще победи....а то дойде рейгън и ссср рухна. Същото ще стане и с Путин......стария Дън го прекара яко....
110
4
 
9
 
! Отговори
Спрете корупцията преди 1 година
Има ли корупция има и глад и бедност....какно направи крадев срещу корупцията....назначи във всички фирми кадри на тиквата .....защо...защото тиквата е удобен на путин, а той е истинският суверен на крадев. Крадев,тиквата,Нинова,копейкин и доган....имат само една цел....всичко да си е по старо му,да крадат както и преди. Но няма да стане...светът е друг..и затворът е близо...
109
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако няма фалит, да се приготвим за банкрут!
108
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
двеста милиона за избори А честито министерството фалира
107
3
 
11
 
! Отговори
До 117 преди 1 година
Тези московски мантри си ги повтаряй колкото искаш. Фактите са, че когато България е била на картата на света днешните руси не са съществували дори и като племе!!!
106
1
 
9
 
! Отговори
Доктор Ху.. преди 1 година
Какво друго може да ни се случи след толкова години с некаддърници и крадци в управлението на държавата освен ФАЛИТ? И ПАК НЯМА ДА ИМА НАКАЗАНИ..... Напълно си заслужаваме съдбата.
105
9
 
15
 
! Отговори
Русофил преди 1 година
Какво значи фалит?Здравият разум казва, че ако дължиш повече пари, отколкото изкарваш-значи си фалирал.Здравият разум също така ни казва, че във фалит е практически целият "западен цивилизован свят"....Но млъкни разум, да живеят евроатлантическите ценности !
104
0
 
13
 
! Отговори
Мухаха преди 1 година
Ама разбира се че държавата не е пред фалит..... Как може..... НАЛИ ПРОСТОЛЮДИЕТО ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖАВА ДА ПЛАЩА ДАНЪЦИ И ТАКСИ ТА ДА ПРОДЪЛЖИ ПООООНЕ ОЩЕ МАЛКО КРАДЕНЕТО. После тия дето ни успокояваха че всичко е наред ще отидат в луксозните си имения закупени от народни пари в разни екзотични дестинации..... пък ние от простолюдието голли и боси ще си останем във фалиралата ни държава ... Търпеливи... добродушни... наивни... да чакаме някой друг да дойде да ни ОПРАВИ...