Държавата не е пред фалит, МС предлага бюджет с 3% дефицит

Свърхпечалбите ще се облагат, намаленото ДДС остава за хляба
Обновена: 15 мар 2023 15:57 | 15 мар 2023 15:57, Камелия Цветанова
160
Държавата не е пред фалит, МС предлага бюджет с 3% дефицит
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министърът на финансите Росица Велкова отсече, че държавата не е изправена пред фалит.

Тя съобщи, че Министерството на финансите ще предложи проектобюджет за 2023 година с дефицит от 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) на начислена основа.

Още по темата

"Дебатът, който се води през последните дни, е, че за изпълнение на предложенията от последните три парламента дефицитът на бюджета за 2023 година трябва да е 6,9 на сто от БВП на начислена основа", посочи министърът, цитирана от БТА.

Общият обем на допълнителните пари, които ще се съберат, се очаква да е от 6 млрд. лева, каза тя.

В пакета данъчни закони се въвежда еднократна солидарна вноска свръхпечалба за второто полугодие за всички юридически лица и 100 процента дивидент от всички публични предприятия. Ще се вдигнат пътните такси и концесионните възнаграждения. Ще се възстановят и някои ставки на ДДС и акцизни ставки. Ще се вдигне акцизът на електронните цигари, а не на устройствата за нагряване на тютюн. Ще се засили фискалният контрол и ще има предварително деклариране на ДДС при рисковите стоки.

"Така ще се гарантира увеличението на пенсиите и на заплати. Ще се вдигнат с 10 процента тези заплати, които не са получили никакво увеличение през 2022 година. Ще се намалят разходите за издръжка и представителните разходи. На Народното събрание ще бъде предложен буфер в бюджета – това ще е капиталовите разходи да не могат да се пренасочват за други разходи", обясни министърът.

Тъй като двете приходни агенции ще бъдат изключително натоварени, се предвижда при преизпълнение възнагражденията там да се вдигнат с 15 процента и с 10 процента при 100 процента изпълнение на задачите.

На 26 април се очаква да се разгледа проектобюджетът от МС и да бъде внесен в НС.

По думите на Велкова, ако новото Народно събрание реши да вдигне дефицита на бюджета над 3%от БВП, ще влезем в процедура на свръхдефицит, ще ни трябва по-висок дълг, което би създало проблеми за набиране на ликвидност.

„Може да не се наберат необходимите за дефицита пари и да се стигне до заем от МВФ“, каза Велкова.

На първи юли изтичат намалените ставки за ресторантьори и бизнеса за акциза на горива и те ще бъдат възстановени. Хлябът, брашното, бебешките храни и книгите ще останат с намалената ставка на ДДС, каза Велкова.

Данък свръхпечалба ще се начислява от първи юли, като ще има авансови вноски по него. Окончателният данък ще се събере през 2024 година, допълни финансовият министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
7
 
! Отговори
Мдааа преди 1 година
Театър сълза и смях: Ролите са разпределени: тази си повтаря за хората с обратна ориентация; малинков интегрира русофилите; копейката го раздава възродител и пазител на паметници, а чорапа ни плаши с финансите! Фарса е пълен! Дано да няма много зрители!!!
82
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баце е като Нострадамус всичко позна преди няколко дена.
81
1
 
4
 
! Отговори
ник преди 1 година
Има едно хубаво . Парите свършиха ...левите нещат да управляват като няма Натрупаничко от тъпите десни . Та очаквам лекинко да се иззулят ПП, БСП, ЛЕвица и тн
80
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Резултата от само 2 години на Радев и неговите шарлатани, ме ни се мисли ако станат 3 години какво ще бъде.
79
5
 
4
 
! Отговори
Мдааа преди 1 година
Голем натиск от московията
78
2
 
10
 
! Отговори
много чекмеджета преди 1 година
напълнени и оядени хорица и безхаберие, некадърност, лакомия, незаинтересованост все в тази държавица
77
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В фалит ни вкара Киро украинеца за седем месеца
76
11
 
8
 
! Отговори
Qweqwe преди 1 година
Супер активно мероприятие преди изборите в стил СССР и Руска Федерация. Не съм фен на Асен Василев и ПП ама тази госпожа бълва глупости откакто е министър на финансите.
75
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе да ви кажа няма дим без огън.Нещо се пече ама ще видим какво ще стане.Нещата не изглеждат никак добре за бъдещето.
74
0
 
9
 
! Отговори
РАДЕВ преди 1 година
А МОЖЕТЕ ЛИ КОРЕМНОТО КАТО МЕН?
73
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено, че не е пред фалит. Службаците от гълъбарника за пореден път отчитат дейност и ни плашат с хаос и разруха предизборно. А конкретно тази госпожа трябваше да внесе бюджет в началото на годината, както ПП се опитаха да я накарат да разбере, че трябва да направи. Не пожела. Сега мрънка; тепърва ще прави бюджет през април с НС, което още го няма, което можело да харчи много и евентуално тогава да има проблем. Айде у лево, госпожа.
72
4
 
4
 
! Отговори
До 88 преди 1 година
Байдън и разните му икономически анализатори се изсулиха от темата, защото въпросът е не коя или каква банка фалира,а ПРИЧИНАТА да фалира - инвестиции в държавни ценни книжа и съответно увеличаването на лихвите. А отговора беше избегнат, защото банките масово държат ДЦК, а и това е основния пакет и в пенсионните фондове. Допълнително рискът от закупуване на ДЦК ще затрудни достъпа до кредити на държавите. Остава само печатане или скоростно въвеждане на обещаните от ЕБ и ФЕД дигитални пари.
71
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само за 2 години гражданите обедняхме двойно а държавата е пред фалит, още една година и всичко приключва а тук ще останат само мангустанци.
70
4
 
13
 
! Отговори
Лешояд преди 1 година
Тая леля, ще се учудя, ако може да осчетоводи кварталната бакалия без да допусне грешка, тя тръгнала за финансите на държавата да говори.
69
6
 
11
 
! Отговори
мак преди 1 година
Ако не е във фалит в момента, скоро той ще настъпи. При тези раходи за чужди прищевки, това е неизбежно.
68
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално е да няма пари. Отидоха за пътищарите, въглищарите, зърнарите, кръчмарите и всякаква такава паразитираща *** от която няма никаква файда.
67
1
 
10
 
! Отговори
Жан Валжан преди 1 година
Добре де, ако Бг-то не е във фалит, както отсича Министърката, защо преди това е подписала и предала доклада с точно обратното съдържание. Преди години шефовете от Енрон говореха така.
66
2
 
11
 
! Отговори
БГ преди 1 година
Тази тьотка е за затвора, Гешев защо спи?
65
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това което се случва с Credit Suisse е много по страшно нещо от двете американски банки!
64
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Credit Suisse днес загуби 30 %!. Да повтарям 30 % от стойността на акциите си. Не знам дали разбирате какво означава това. Това не ви е местната бакалия. Това Ви е Credit Suisse!