Стоянов: Българската армия предоставя това, което може да бъде предоставено на Украйна

Страната ни не подготвя допълнително споразумение
20 мар 2023 20:41, Нели Христова
93
Стоянов: Българската армия предоставя това, което може да бъде предоставено на Украйна
Снимка: БГНЕС

България и българското служебно правителство не подготвят допълнително споразумение за предоставяне на допълнителна военна и военно-техническа помощ. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов пред български журналисти в Брюксел, където участва в съвместно заседание на своите европейски колеги. На срещата се обсъждат възможностите за по-нататъшна военна подкрепа за Украйна.

Днес беше обсъден проект за съвместно придобиване и предоставяне на 155-милиметрови снаряди, уточни Стоянов. По неговите думи България не е част от тази обща обществена поръчка и няма как да бъде, тъй като Българската армия не разполага със средства, които могат да използват този калибър.

Стоянов уточни, че в държавните заводи "Терем" не се произвеждат боеприпаси от посочения калибър. Доколкото ми е известно, подобни способности имат ВМЗ, "Емко" и "Трансмобил" - това са български компании, частни и държавни, добави той.

Българската армия предоставя това, което може да бъде предоставено. Ние сме под норматива за запасите, така че няма как допълнително да бъде предоставена военна помощ, поясни министърът. Стоянов заяви, че принципно общите обществени поръчки в отбраната са предпочитани и отбеляза, че нашата страна се е включила в съвместна поръчка за противоракетни комплекси, предаде БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истина е, САЩ имат вътрешни проблеми и е много вероятно да се стигне до междущатска война. Чакам този момент,че да се кротне малко света. Аман от тия американци, навсякъде се навират. Запалиха Украйна, но ще им се върне тъпкано.
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Третата вълна може да са форумните дребни и страхливи клавиатурни ми'ш'ки, спамещи и гласуващи за ес и нато, но не дали 1000 лв. за Украйна, когато Киро ги призова. НИКОЙ не иска да познава такива лицемерни ни'що'жества!
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що не казват,че започват учение в Черно море ,заедно с американски и румънски войски?Южен поток го гласят.
28
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не съм съгласен от мое име да се изпращат оръжия на украйна! Чу ли бе ***!! Аз съм част от българския народ и не съм съгласен!
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е българската армия а вие предателите. Уточнявайте се ако обичате.
26
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е вярно! България може спокойно да предостави поне 500 000 евриатлантика да мрът за ценностите на САЩ и нато, за които и гласуват. На първо време трябва да се почне с 50000 - предимно децата на умните и красиви майки, подкрепящи ПП и ДБ. Втората вълна може да е обоза про'с'таци дет гласуват за европейски пенсии и МРЗ. Така на България може да олекне без тази пар'аз'итираща тежест и да тръгне напред.
25
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господин стоянов без да иска обяви колко колосални са загубите на украйна
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без съвест ли сте? И не чувствате ли някакви угризения, че наливате масло в огъня, че благодарение на предателството ви към собствения ви народ и износа на оръжие - жертвите продължават! Защо изобщо живеете след като сте изгубили всичко човешко!
23
10
 
1
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Комунисти,русофили не гледате ли Сървайвър бе?:):):)
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия се чудят, как да ни въвлекат в техния шит
21
2
 
21
 
! Отговори
Eйgжънт Apиeл Ckит преди 1 година
HATO nлaнoмepнo yнищoжи бълrapckaтa apмия, въopъжeниe и BПK oщe npegи ga влeзeм в aлиaнca. Пocлe ни нaбyтa в rpeшни и cвpъx ckъnи cgeлkи, orpoмнa бюpokpaция и иkoнoмичeckи нenocилни nporpaми. Cera ни изcтиckвaт, нe щoтo тexниkaтa ни e чak тoлkoз нyжнa нa Уkpaйнa, a зa ga ни вkapaт във вoйнa c Pycия... Toвa e цялaтa paбoтa!
20
3
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До до 12...булка,не само имаше армия през "соца",но тя беше и заплаха за тогавашните ни врагове,сега първи съдружници !...Въздържай се да даваш "мнение" от типа на "Една жена каза на пазара" !
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С повечко вестници в цевта и ще пасне 152 на 155 стандарт, навеждай се и хващай палците и пращай пращай пращай робе
18
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българската армия беше втора по численост след тази на Съветския съюз! А сега - 10 човека на кръст
17
1
 
16
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ПРЕДАТЕЛИ !!!
16
19
 
1
 
! Отговори
до 12 преди 1 година
ква армия имаше при бай Тошо бе , ти в казарма ходил ли си , на колко годинки си :) наша армия никога не е калявана нито е била подготвена за война , да не говорим че строителни войски се включваха в бройката на войската . а знаеш ли кои бяха в строителни войски . чети бе , чети , в гугъл пише .
15
1
 
15
 
! Отговори
велик е нашия в-к преди 1 година
Имахме Армия здрава и подготвена с много оръжие-съветско.Ракети,танкове и т.н.Брежнев беше казал на Живков,,Армията и оръжието с което разполагате ще позволи да одържите турската армия ако ви нападне точно 24 часа,докато дойдат части от съветската армия.Така го бяха изчислили руснаците.Сега ако Турция ако ни нападне няма да издържиме и 24 секунди.
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знаете ли какво означава това означава че цялата артилерия от руски тип в украйна е унищожена и 152 милиметра не могат да използват 155 е натовски стандарт
13
0
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
прочетено между редовете:..-Ние няма да дадем 155-мм снаряди,*** озащото не разполагаме с такива /НЕ ПО ДРУГА ПРИЧИНА !/..,но ще СЕ ВКЛЮЧИМ в поръчката за противоракетни комплекси !....Лукавите юдеи ни завиждат за лукавството..
12
0
 
17
 
! Отговори
Разберете най-после преди 1 година
Този Европейски съюз, а, той се е превърнал като наш султан, като наш император, всички политици от до се скъсват да му викат Урааа, той е свято за тях, той е Бог за тях, не смеят да гъкнат, копче да му кажат! Този Европейски съюз направо ни е направил колония, едно нищо, една пионка. България с хилядолетна история се продаде на един нищо и никакъв ЕС! Продажни политици! За нищо не стават!