Земеделци срещу украинското зърно: Житото е 42 стотинки. Как да оцелеем?

Явор Гечев се срещна с протестиращите, които осми ден блокират пътя Русе-Плевен
Обновена: 21 мар 2023 21:01 | 21 мар 2023 20:22, Йоана Цонева
60

Вече осми ден недоволни земеделски производители блокираха главен път Русе-Плевен край свищовското село Горна Студена. Те протестираха заради вноса на украинско зърно в страната, което по думите им, подбива цените на продукцията им.

При демонстрантите дойде земеделският министър Явор Гечев. Той заяви, че България ще получи 16 млн. евро от Европейската комисия за компенсации заради вноса на зърно от Украйна.

"Аз не съм доволен, защото миналата година съм закупил тор на 2000 лева. 10 тона амониева селитра съм закупил за 22 хиляди лева. Житото в момента е 42 стотинки. Как да оцелеем? Не виждам смисъла, просто ще се откажем", коментира производителят Евгени Янчев пред Bulgaria ON AIR.

Министър Гечев заяви, че за три държави, сред които е България, Европейската комисия ще отпусне компенсации заради вноса на зърно от Украйна, което ощетява българските зърнопроизводители. "Три държави ще получат средства по отношение на европейската солидарност от кризисния фонд. Предварителните разчети са 16 милиона евро за България, които ние ще използваме за допълнителни субсидии, за да подпомогнем поне частично това, което на практика сте загубили", каза министърът.

Фермерите засипаха министъра с нерешени въпроси от Стратегическия план за развитие на земеделието. Относно въпроса Гечев заяви, тази година е преходна и стопаните няма да бъдат глобявани за допуснати грешки.

Голяма част от протестиращите не бяха удовлетворени от срещата.

"Може ли да ми кажете какво се получи сега? Аз мога да ви обещая 20 милиона. Най-хубаво правят гърците, блокират цялата държава и всичко се решава", заяви Стойко Петров, който беше сред протестиращите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
0
 
! Отговори
Унуфри преди 1 година
Нека се откажат, ще е къде-къде по-добре за всички нас.
42
4
 
8
 
! Отговори
Земеделчо преди 1 година
В нашето село има три четири кооперации надпреварват се кой по скъп джип да купи
41
4
 
10
 
! Отговори
Един преди 1 година
Бедните земеделци всички са си накупили последен модел джип тойота и пак ревът а и субсидии пак ще ем заздават и все недоволни а хляба не поевтинява.
40
2
 
5
 
! Отговори
Карл Бенц преди 1 година
България била голям производител на слънчоглед, а олиото от къде е докарано на такава цена?! Да докарат и него от Украйна!
39
2
 
12
 
! Отговори
Карл Бенц преди 1 година
Докарано зърно от Украйна е по-евтино от българското! Как така! В северна България във всяко село има по 3-4 арендатора милионери! Ако чак толкова е закъсал да си продаде ферарито или джипа!
38
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще живеете както и обновените хора Борба за оцеляване а не джипове и острови
37
5
 
13
 
! Отговори
Ябълки преди 1 година
Га ядахте кюфтета нИ рИвахте.Продавайте жиповете.
36
2
 
17
 
! Отговори
Чендов преди 1 година
По-нагъл от зърнопроизводител няма!Когато започна войната само за няколко дни вдигнаха цените на зърно,слънчоглед и олио двойно,защото нямало украинско.Сега ,когато пазара се нормализира,те реват и искат пак увеличение.Ако някой не е запознат,само да поясня,че зърнопроизводителите са най-облагодетелствани от еврофондовете и го от години наред.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не защитавам Зърнарите, но тук някой си смесва събитията преди 1944 и колективизацията след 1944 със събитията днес. Кулак е бил пра дядо ми за отказа си да подари земята и инвентара си веднага. След 5 години успяват окончателно да го прекършат и да подпише "дарение" и по този повод не ни възстановиха никаква земя 100дк от него, защото я "дарил". А другия пра-дядо авангардно си дал земята над 50дка в кооперацията и после гладни ходили няколко години, дядо ми изгубва дете от нвдоимък и глад тогаз
34
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другари земенеделци, тази година ще карате старото бентли и няма да купите ново на сина и дъщерята. Върнете и подарените ви трактори от държавата и всички субсидии.
33
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурно затова хляба е 2.60
32
2
 
19
 
! Отговори
Земедялко: преди 1 година
Без ново бентли как ще оцелея?!?
31
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Селяните преди 9 септември 1944 година така са се гаврили с работниците и народа. Селска държава, без индустрия и слаборазвита държава. Само селяни с претенции, които са държали градовете и работниците в полуглад. Селото оядено, а градовете в мизерия. Това донася селянията на тези експлоататори.
30
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другари земеделци, влезте в новите държавни кооперативи, където ще работите дружно. Тракторите ви са купени с държавни и европейски държавни пари, дадени са ви да работите. Ще ги върнете на държавата, защото не сте ги платили вие. Смучете държавни субсидии от народа. Тоест, вашата дейност е по държавна заръка и всичкото ви богатство е придобито от държавата и народа.
29
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кулаците пак искат да пият народна кръв. Ще ги вкараме пак в текезесето с тракторите. Земеделци били, а внасяме всичко, а те спекулират с цената на житото. Затова са ги наказали след 9 септември 1944 година. Някакви селяни милионери са пречели на индустриализацията, с претенциите си за скъп хляб и храна за работниците и градовете.
28
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали казваха, когато беше скъпо, че било борса и търсене-предлагане? Измамници. Всички земенеделци да отиват на фронта да се бият за Русия срещу Украйна. Пригожин ги чака. Могат да карат трактори и значи могат да карат танкове. Да живее Украйна! Долу предателите земенеделци!
27
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна ни спаси от глад и свали цените на олиото в тези трудни времена. Ние помогнахме с оръжие. Земенеделците искат да убият народа и животните на животновъдите с глад. С трупове ще борим интересите на милионерите, които се правят на земеделци.
26
2
 
16
 
! Отговори
Контрапротест преди 1 година
А вие колко искате да бъде? Хлябът 4 лева ли да стане? Закривай!
25
4
 
25
 
! Отговори
Будала преди 1 година
Като ги гледам тези страхотни трактори, не вярвам да са ги купели от закуските на децата си ! Тава по-нагло племе от БГ зърнарите няма !
24
3
 
12
 
! Отговори
Ученика преди 1 година
ПРИЗЕМЯВАНЕ БРАТЧЕ...