Земеделци срещу украинското зърно: Житото е 42 стотинки. Как да оцелеем?

Явор Гечев се срещна с протестиращите, които осми ден блокират пътя Русе-Плевен
Обновена: 21 мар 2023 21:01 | 21 мар 2023 20:22, Йоана Цонева
60

Вече осми ден недоволни земеделски производители блокираха главен път Русе-Плевен край свищовското село Горна Студена. Те протестираха заради вноса на украинско зърно в страната, което по думите им, подбива цените на продукцията им.

При демонстрантите дойде земеделският министър Явор Гечев. Той заяви, че България ще получи 16 млн. евро от Европейската комисия за компенсации заради вноса на зърно от Украйна.

"Аз не съм доволен, защото миналата година съм закупил тор на 2000 лева. 10 тона амониева селитра съм закупил за 22 хиляди лева. Житото в момента е 42 стотинки. Как да оцелеем? Не виждам смисъла, просто ще се откажем", коментира производителят Евгени Янчев пред Bulgaria ON AIR.

Министър Гечев заяви, че за три държави, сред които е България, Европейската комисия ще отпусне компенсации заради вноса на зърно от Украйна, което ощетява българските зърнопроизводители. "Три държави ще получат средства по отношение на европейската солидарност от кризисния фонд. Предварителните разчети са 16 милиона евро за България, които ние ще използваме за допълнителни субсидии, за да подпомогнем поне частично това, което на практика сте загубили", каза министърът.

Фермерите засипаха министъра с нерешени въпроси от Стратегическия план за развитие на земеделието. Относно въпроса Гечев заяви, тази година е преходна и стопаните няма да бъдат глобявани за допуснати грешки.

Голяма част от протестиращите не бяха удовлетворени от срещата.

"Може ли да ми кажете какво се получи сега? Аз мога да ви обещая 20 милиона. Най-хубаво правят гърците, блокират цялата държава и всичко се решава", заяви Стойко Петров, който беше сред протестиращите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи не са доволни на 420 лв. на тон?!? За колко искате да го прдавате другари?!? Субсидия също вземате! Какво още искате?!?
22
3
 
25
 
! Отговори
зер преди 1 година
абе аз където съм видял някой земеделец в българия все кара някое ауди или мерцедес за над 100бона. Колкото пари получават такива бизнесмени като субсидии, други няма. Може би единствено в пътното строителство са още по тарикати.
21
7
 
24
 
! Отговори
Ъхъ преди 1 година
Абе, бандюги!!!!!!!! Зърнената сделка беше за бедните в Африка, а не за Европа!!!!!! Ама бедните и гладуващи държави в Африка не могат да го платят, тоест, да финансират войната на кокаиновия Клоун! Всъщност парите от "зърнената сделка" отиват директно в офшорките на Клоуна и обкръжението му!
20
21
 
9
 
! Отговори
до неумния - 15ти преди 1 година
До 15тиНе знам как реши , че Кирил Петков ти е виновен :) Жалко за България , че такива като теб съществуват!
19
9
 
4
 
! Отговори
Ами ей така преди 1 година
А как украинските хранителни стоки са вкусни и евтини? Хайде поне ги правете вкусни, като не можете евтини или по-точно качествени.
18
2
 
16
 
! Отговори
В. преди 1 година
Защо са допуснали внос. Нали има зърнена сделка за изхранване на гладуващи?
17
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде викайте сега Слава Украйна!И да ядете на Зеленски...зърното.
16
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Житото евтино а хлябът искат по-скъп. Що тъй?
15
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Онези в Украйна оцеляват,че даже и война водят. Прибирайте си тракторите и повече не хленчете!
14
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честита Промяна, Кирил Петков направи всичко възможно да са добре уктаинците, а българите да страдат!
13
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изводът е, че ЕС пречи да имаш земеделие. Ама гласувате за ЕС. Фалирайте тогаз и дано п'у'кнете от глас!
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че кой е казал че ще оцелеят ? Има глобално затопляне . ЕС няма евтини газ и петрол . Да продават и да се хващат със старттъпи и усвояване на евро средства по други програми . Този филм свърши . Сега сме във война с Русия . Да правят снаряди .
11
2
 
15
 
! Отговори
BG преди 1 година
Като мислехте че украинското зърно няма да тръгне такае. Държахте вашето за висока цена сега се махаите от пътя .трактористи
10
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми как да оцелеете, например намирате мелница, мелите, пакетирате в пакети от 1-2 кг. като за крайния потребител с надпис "гарантирано българско жито без примеси от мухлясало украинко" и продавате на 1,20-1,50/кг, а може и повече, защото е много вероятно да има голямо търсене и да се предпочита на пазара.
9
0
 
26
 
! Отговори
Балкантурист преди 1 година
Бедните милионери пак няма да могат да си купят Ролс от магазина и ще карат бентлита
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напрайх му сметката. Тоя има около 2000 декара (при разход 10 кила селитра на декар не вервам да фърга повече) при среден добив 450 кг/дка по 42 стинки са 378 иляди а дотациите от 150 лв/декар покриват половината разходи(които наужким са 300 лв/дка) абсолютно всички разходи да отбележим и да не се прайм на улави. Демек му остават 78 иляди за годината. Той колко иска ?
7
1
 
27
 
! Отговори
Хемус преди 1 година
Декември и Януари под моста във Варна беше пълно с гондоли изнасящи висококачествена българска пшеница и царевица през Варна-Изток!За какво всъщност редът чорбаджиите
6
1
 
28
 
! Отговори
Момо преди 1 година
Защо "зърнарите" не продадоха реколтата си есента, когато цените бяха по-високи? А, да... Чакали са пролетта да поскъпне и тогава. Е, не поскъпна... Греда! :D Затова сега реват!
5
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали ни разправяха приказки, че не внасяме украинско зърно? Кво стана сега? Излиза, че това мухлясалото и третокачествено радиоактивно украинско зърно сме го изяли отдавна.
4
2
 
22
 
! Отговори
Дон Кикот преди 1 година
Като му гледам новата S класа там на видеото паркирана не му съчуствам хич.