Зарков: Всички биха печелили чрез медиация в Съдебната система

Служебният министър участва в Националната конференция на тема "Медиацията по висящи съдебни дела"
22 мар 2023 13:27, Йоана Цонева
28

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Медиацията може да се окаже ситуацията, в която всички печелят. Системата от една страна и хората от друга. Двете конфликтни страни трябва да бъдат подпомогнати да решат своя спор по цивилизован начин. Това каза служебният министър на правосъдието Крум Зарков по време на Националната конференция  на тема "Медиацията по висящи съдебни дела – възможности и полза за всички участници", предаде агенция "Фокус".

"Считам, че конференцията се вписва в дълго продължаващо усилие, което кулминира с приемането на закона за медиацията, в който се направиха важни промени. Припомням този дебат, защото сега предстои по-трудната част, защото след политическия дебат предстои този законопроект да бъде разкискан и приложен там, където трябва", допълни Зарков.

Още по темата
По думите му развитията на обществата, урбанизацията, технологиите, просперитета и др. създават условия за нарастващ конфликт. В същото време трябва да се улесни достъпът до съдебната зала, законопроектите, свързани с решаване на конфликта, са толкова многобройни. Той припомни, че в България това е започнало през 2004 г. , но поради различни причини не се приложило.

"Ниското доверие на гражданите в Съдебната система, комбинацията между претоварването ѝ и нарастващата конфликтност изисква от нас да минем на втора скорост. Трябва ясно да подготвим системата да я приеме, за да се постигне сериозност, така че на един етап медиацията да не е необходима, а да идва от само себе си. Има много неща, които трябва да бъдат изяснени" поясни още Крум Зарков.

Още кадри от събитието може да видите в галерията на фотографа Димитър Кьосемарлиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
6
 
! Отговори
май преди 1 година
Крум се е объркал със скоростите. Това не е втора, а задна.
23
0
 
7
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
Зад решението за задължителната медиация си прозират чисто икономически и финансови интереси. Мислете - ще разберете кое е лобито , което имаше интерес от това. Разбира се , че това са допълнителни разходи - няма спор , води до оскъпяване. Но... има и медиатори , които също трябва да се "хранят", нали!
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой ли не се упражнява по темата! ОТ УМЕН ПО-УМЕН!НАПРАВО ДА СЕ ЧУДИШ ЗАЩО НЕ ЗАТВОРЯТ ТЕЗИ ВУЗ, БЪЛВАЩИ НЕКАДЪРНИЦИ !ИЗДЪРЖАНИ С НАШИТЕ ДАНЪЦИ!АДВОКАТИ НА КИЛОГРАМ!ЖУРНАЛИСТИ И ПИАРИ....БОЖЕЕЕ!ТО И ЗА ПРОДАВАЧКИ НЕ СТАВАТ
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НА МАМА УМНОТО!ЗАЩО НЕЩО ВЪВ ФИЗИОНОМИЯТА НА ТОВА ....МЕ ПРИТЕСНЯВА! ИМА НЕЩО СТРАННО!МАЛКО КАТО НА ОНЕЗИ ДЕЦА ДЕТО МАЯ ВОДЕШЕ НА ПРОТЕСТ!
20
0
 
8
 
! Отговори
невежи преди 1 година
Правете разлика между съдебна система и адвокатура. Заплащането на хонорара на адвоката няма нищо общо със съда - на съда се дължи заплащане на държавна такса. Какви са тези глупости - съдебната система била обир защото адвокатите скубели - то бива невежество , ама.....нямате стигане. И после коментирате съдебната реформа. Бля-бля. От съдебна система не разбира и сегашния министър , та камо ли тука пишещите
19
2
 
1
 
! Отговори
Не искаме СЪД, а ГАЗ преди 1 година
и то по възможност евтин! Петиция за ГАЗ!! Всички да подпишем. Да помолим Вова да пусне една тръбица. Дори и сламчица да е. Пак е нещо. Поне да не ни се вкоченасят крайниците другата зима!
18
2
 
10
 
! Отговори
Безобразие преди 1 година
Абсолютна мерзост е някой да преразпределя чуждите пари, а и да решава как страните да харчат парите си. Дали ще избереш медиация е личен избор, а не друг да решава кое е добре за теб. Страната в процеса сама решава дали иска медиация, или директно ще ходи на съд, или ще преговаря неформално. Медиацията е доброволна по дефиниция, задължителна медиация е като дървено желязо!
17
4
 
6
 
! Отговори
Вземете пример отФАЩ преди 1 година
Погледнете държавата ФАЩ!! Погледнете им улиците и въргалящите се там беззъби наркомани бездомници. Там улицата е най-голямата съдница на народа. Скоро и у нас така. Да ни е честит капитализма и евроатлантизма. https://youtu.be/mCfzaiY6rpw
16
1
 
6
 
! Отговори
За пари иде реч преди 1 година
Да приемем,че иде реч за делба с 20 съделителя на земеделски земи-което си е типична медиация. Процесът ще се оскъпи и удължи, ще се усложни-преди гледане делото по същество. Медиаторът няма да медиатира от добро сърце, а за пари, прибавете още разходите за 20 адвокати пооделно за всяка страна, разходите за пътуване на страните и хотел, загубения работен ден, хотел за адвокатите, поне 3 медиацинни заседания. Извод-това ще струва над 10-15 000 лв допълнително на страните, и то преди делото по същ
15
0
 
5
 
! Отговори
Супергероите от ППДБ преди 1 година
ще медиират и оправят съдебанта система за ден като с вълшебна пръчка. Но първо ще инициират референдум по примера на Пуерто Рико да минем под контрола на САЩ и да им признаем конституцията. А Кирчо, Кокорчо, Ристю Иванов и разните му там Хазарти и други влечуги да влезнат в ролята на гъ-зо-лиз-ци и с чевръстите си дупета да заработят по някой долар и потупване по рамото от големия брат.
14
1
 
4
 
! Отговори
Ицето Иванов от ДБ преди 1 година
е главен медиатор!! Той ще изпили и оправи съдебната система. На него разчитаме. Но ще го направи само след като първо изпълби заръките от Козяк да прати на Украйна още оръжия и жива сила от България. И да купи още безполезни оръжия на завишени цени от нашия голям демократичен брат. Сега е много зает с тези задачи. Но веднъж свърши ли, ще се захване и със съдебната система.
13
0
 
5
 
! Отговори
Паразитизъм преди 1 година
Става дума за много пари. За чуждите пари. Страните, и да не желаят, ще плащат за медиацията, а медиаторите ще са на заплата. Днес никой не търси медиаторите, и зорлем се натрапва паразитната им дейност, като става част от процеса. Медиаторите ще бъдат назначени на щат, трудов договор и заплата към медиационните центрове-това е целта на упражнението.Да се трудоустроят медиаторите, чрез парите на страните.Сами сметнете делба с 20 съделителя колко ще се оскъпи с натрапена медиация+разх за адвокати
12
0
 
4
 
! Отговори
Паразитна медиация преди 1 година
По дефиниция МЕДИАЦИЯТА Е ДОБРОВОВОЛНА. Не може друг да решава вместо страните как да защитят интересите си. Ако страните са могли ,те са щели да се разберат, сега ще се губи време за да се премине през натрапена, паразитна процедура, която ще се плаща-дори и да не я искаш. Целта на медиацията е осигуряване на доход за медиаторите, а не интерсите на страните-в процеса страната сама решава как ще защити интереса си, а не друг да налага непоискана, скъпа процедура.
11
0
 
5
 
! Отговори
Медиацията е мъни преди 1 година
Задължителната медиация ще оскъпи процеса-ще се плаща на медиатора за натрапена, непоискана медиация, ще се плаща и на адвокатите , ще го удължи-преди процеса по същество ще се преминава през паразитна процедура, ще го усложни. Задължителната медиация е изземване на чужди пари, средства, време, усилия, с цел осигуряване на паразитен доход за медиатори, от непоискана, натрапена дейност. Ако страните искаха сами щяха да ходят на медиатор, а не сега друг да казва, кое е добре за страните.
10
0
 
8
 
! Отговори
Ле-ле , преди 1 година
Колко кухи думи без нищо да каже? Щели да минат на втора скорост, и на "сериозност", при която "медиацията" щяла да стане ..."излишна"??? И този въздухар щял да прави някаква реформа! По-скоро един огромен сФирчок на Радев, че с анти-Гешевска риторика ,да дръпне в кариерата! Яначко вече го направи!
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом са стигнали до съд едва ли някой може да ги помири. Единия е алчен и злобен и иска всичко или просто да е гадно на другия, кога ще го помири който и да било. Само пари на вятъра. Съдилищата гледат само да приберат парите. Някой който не се е погрижил за родителите си дори и в последния им път, но се явява наследник си взима всичко на гърба на другия наследник, който е изпълнил всичките си задължения като дете към родители. Точката на закона казва имал дал, което не е правилно.
8
0
 
5
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Зарков за доклада на САЩ нещо ? Защото е много критичен относно твоята работа. И това, че мълча за мезаконните арести. Зарков от къде започва правосъдието и къде свършва. Щом се мачкат политически противници мълчиш, ако мачкат твой рев като за трима! Неструвашш Зарков
7
0
 
1
 
! Отговори
перко преди 1 година
Да медитацията ще спаси нацията! Простотията не ходи по храстите, а по хората!
6
0
 
4
 
! Отговори
VladTepes преди 1 година
Духовна академия "Кеворкян" е с ограничени възможности и трудно ще успее да подготви бързо голям брой специалисти за медиация.
5
0
 
3
 
! Отговори
Пълни преди 1 година
Глупости. Това, което този Зарков е подготвил като закон е да има задължителна медиация по повечето граждански дела. Ако не се стигне до споразумение, делото продължава. Това още повече ще забави и без това мудния процес, понеже медиаторите не са нито юристи, нито съдии. Всеки може фа стане с двуседмичен курс. Ама хората предпочитат съда. За това завеждат дела, иначе щяха да си ходят по медиатори направо. И сега ги има, но никой не опира до тях. Да не говорим и за оскъпяването на процеса.