Кое колко струва при вносител, производител и на щанда на www.foodprice.bg

На сайта ще са видими и цените на храните в други страни
Обновена: 24 мар 2023 19:52 | 24 мар 2023 17:00, Камелия Цветанова
44

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Овладяването на цените на хранителните стоки минава през мерки в три посоки - контрол с вече над 1000 проверки, законодателни промени и сайт за цените на основните хранителни стоки, каза пред журналисти в Министерски съвет Никола Стоянов, министър на икономиката и индустрията.

"Като министър на икономиката направих работна група за надценките на хранителните стоки. Ще бъде направен и преглед на законодателството в ЕС по отношение на търговията с храни. Целта е да вървим към изработване на проект за Закона за търговията с храни", каза Стоянов.

Министерството на земеделието подготвя Наредба за централен регистър за проследимост на храните, посочи от своя страна министърът на земеделието Явор Гечев. Проектът за наредба обхваща всички видове храни - включително минерална вода и пиво. Има и проследимост на търговията със зърно и зърнени култури, добави той.

Новият сайт за проследимост на цените на стоките ще е на www.foodprice.bg.

На сайта ще има  информация за цената на вносителите  на производителите. Регистрираните  борси тържища са локализиране в 22 области. Публикуваните цени на едро по тържищата ще са средопретеглени цени по софтуер на ДКСБТ. Ще има информация и за цените на стоките в търговската мрежа. Тя  ще се събира от Системата за агропазарна информация (САПИ). Цените на дребно на хранителните стоки не включват промоциите, посочи икономическият министър.

Ще има данни за цените на храните от 7 европейски държави за 11 хранителни продукти - олио, ориз, захар, яйца и други. Данните там се събират от нашите търговски аташета от 3-4 големи вериги и от няколко малки обекта.
Към момента на портала засега ще има информация за около 30 хранителни продукта. Между тях са 9 вида плодове и зеленчуци. Ще има информация и за цените не четири вида суровини - например мляко, каза Никола Стоянов.

Ще е възможно и търсенето на цената на определена стока па регион и да се направи сравнение с цените на същия продукт в другите държави. Към търсенето на цените на продуктите ще могат да се прилагат максимално до 6 филтъра - (произход, дали е от внос, история на цената на продукта на дребно и на едро, място за търговия, изкупна цена на суровината и т.н.).

Информацията в сайта ще се събира от фирми с оборот над 30 млн. лева годишно. Това ще позволи на 30-те най-големи търговци на едро да участват, включително и на регионални "играчи". Те ще дават информация за цените на седмична база, като дават най-ниската цена на стоката, но без промоциите, които се правят в обектите, каза Никола Стоянов. Към момента информацията към сайта се подава само от институции, но още следващата седмица търговците ще почнат да качват информация за своите цени. Надяваме се поне 15-20 търговци да проявят интерес и да почнат да качват цените на стоките.

Търговците ще обявяват своите най-ниски, непромоциони цени. Няма да има наказание обаче ако те обявят ниска цена на определен продукт, който не може да бъде намерен в магазините и се продават само по-скъпи артикули, каза министърът на икономиката. До момента са издадени актове за над 1,5 млн. лева към различни търговци за нелоялни практики, каза Никола Стоянов.

Сайтът за цените на стоките ще струва заедно с поддръжката за една година ще струва 30 000 лева, съобщи Никола Стоянов./БТА, Христо Воденов/

Вижте още в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стимулирайте родното, а не международното тържище. Доста с този интернационализъм, либерализъм и митничарска корупция.
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак лъжем себе си. Трябват строги правила за фермите и възможност да си купувам директно от производителя яйца, месо, мляко, кашкавал, а не от някой прекупвач каквито са веригите. Както е в Гърция например.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бла бла. Явно има проблем с веригите или някоя от тях и е звъннал телефона за протекции. Този сайт е нещо като помните ли Българския стандарт за саламите, хляба и сиренето от мишо мършата. Малко да успокоим електората преди изборите и после давай на кцоравото -ден година храни.
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Урсула: що кирчо+кокорчо+гробаджиите ни хранят? Дааааа с ееейййй такива лъжи! Сега да видим другите какви са.
10
0
 
17
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Егаси - при сравнение почти всички храни у нас по- скъпи от тези в Германия!!! Там какви заплати взимат - и тук какви! Майко мила!
9
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вижда изстрадали физиономии и изгладнели по улиците! Става сериозно! Избирам Възраждане!
8
1
 
12
 
! Отговори
Капустрев преди 1 година
Селата са обезлюдени, тровят ни с вносни храни... Ами айде като е така вместо да хленчите що не се върнете на село и да възродите родното производство? Май предпочитате да купувате вносни храни с неясен прозиходи вместо да си цапате ръцете със земеделие, нали? Бакчаш от 8 до 5 и шапка на тояга, всеки го предпочита вместо да работи от зори до здрач на полето или 24/7 в някоя ферма , нали? ЕМи няма да стане друзя ше ядете пластмаса.
7
0
 
2
 
! Отговори
Veshin преди 1 година
Сайтът НЕ РАБОТИ!
6
3
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Ужасно е това! Чудя се свободните медии защо не говорят за десетките хиляди случаи на хора с генетични мутации и израждания след като човеколюбивия световен хегемон САЩ изхвърля в Ирак десетки хиляди тонове ядреки от-па-дъ-ци под формата на снаряди от обеднен уран. https://youtu.be/RNi_1pbSqGY
5
1
 
9
 
! Отговори
Колегов преди 1 година
Как пък не се намериха друзя да възродят кооперативното производство и да отворят дружествени кооперативни магазини на народни цени. Ето например членския внос на БСП може да се инвестира в такива начинания. Покажете на народа че може да се произвежда родно , евтино и качествено и ви гарантирам че ше бъдете преизбрани с 99% както бай Тошев навремето.
4
3
 
11
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Държавата пак тръгна да се бори с капитализма и свободния пазар. После питаме защо България е най бедната държава в ЕС ? Не им идва на акъла че може да има истински причини за високите цени. Като например факта че селското ни стопанство е унищожено и в България има 1000 обезлюдени села 600 от които без нито един жител! Навремето в тия села имаше стопанства които произвеждаха продукция и тази продукция се изкупуваше всеки ден и се преработваше веднага. Сега какво има? Пущинаци и руини.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аргументът е ... "ако производителите имат начин, да си проверяват цените, ще си играят игрички ище прецакат клиентите" - Да бе ..Според вас дали Била не знае всичко от препаритите с които се чисти пода, до бщджета за хартия за принтера на офиса на Лидл? Всичко се праив, за да не знаем НИЕ!
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Картела с яйцата се притесни като внесоха по-евтини от Украйна и Латвия, ахахах.
1
4
 
14
 
! Отговори
Колко струва 1кг преди 1 година
Обеднен уран? По магазините продава ли се? За Кирчо питам! Говори се че търсел ОБЕДНЕН УРАН за да купи с тазмесечната си заплата и да прати към Украйна за да не остане по назад от своите кумири от Вашингтон и Лондон. Все пак му препоръчвам да изгледа този филм за Ирак след войната, преди да прати уран към житницата на Европа, и да види какви ужасии са натворили демократите, алтруисти.https://youtu.be/4Aj7yOLhWW4