Росен Христов: Все още зависим от Русия за АЕЦ "Козлодуй"

Над 40 от елементите са без алтернатива
26 мар 2023 11:03, Александър Попов
63
Росен Христов: Все още зависим от Русия за АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: БГНЕС

"България все още зависи от Русия за редица части и оборудване за ядрената ни централа и с предстоящите планови годишни ремонти и други програми по поддръжка и експлоатация са ни необходими тези материали и услуги, затова беше гласувана тази дерогация. Дългосрочно търсим алтернативни доставчици, които могат да доставят това оборудване и части. Работим с всички държави, където има такива реактори, така че да обезпечим едни такива дълготрайни доставки. Другото е - презапасяваме се с такива части, които могат да се окажат рискови и да е трудно да доставим. Главното е да обезпечим енергийната сигурност на България и работата на АЕЦ "Козлодуй", заяви пред БНР служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Той посочи още, че дерогацията не е еднократна и ще бъде необходима и напред, защото над 40 са елементите, които се доставят от Русия и са без алтернатива.

"В предложената визия за развитие на електроенергийния сектор служебното правителство предвижда изграждането на 4 нови ядрени мощности - 2 реактора на площадката на АЕЦ “Белене” и 2 в АЕЦ “Козлодуй”, заяви министър Христов.

По думите му трябва да се направи предпроектно проучване, което да включва анализ на съществуващото оборудване, което е на площадката на "Белене".

"Анализ на възможността то да бъде интегрирано в европейска или американска цялостна система за ядрена централа. На база на тези технически анализи можем да вземем решение какво да правим - дали да го използваме като част от нова система, построена с европейско или американско участие, дали да търсим продажба, или по друг начин това оборудване да влезе в експлоатация".

Решението ще бъде взето от Народното събрание, а служебното правителство ще предостави този анализ, обясни министърът не енергетиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
9
 
! Отговори
Бивш канадец преди 1 година
Проблемът е много по-сериозни, *** на тоя не му стига пипето да го осъзнае! През 2027 изтича лицензът на пети блок, през 2031 - на шести. А удължаване на лицензите (и продължаване срока на експлоатация) зависи от...Русия (Главния конструктор),и от никой друг. Така че ако продължавате да се дърляте с руснаците,след пет и осем години ще кажем сбогом на АЕЦ и евтиния ток!
29
11
 
3
 
! Отговори
Румен преди 1 година
До31. На цялата Баташка водноелектрическа система не и трябва ток от АЕЦ а. Дава си ток нормално.Също и в Софийска област. Това е илюзия да се казва , че АЕЦа ни е необходим. Необходим е за Русия
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ми да направи сащ нова АЕЦ в България, и няма да зависим! а забравих, то само чертежи продават там?
27
1
 
13
 
! Отговори
Смях преди 1 година
А, стига, бе? Кой можеше да предположи? Всичките лафове за намиране на горива и части за АЕЦ-а от някъде другаде удариха на камък? Ми то това се знаеше още февруари миналата година, ама сега вече сме сигурни :)
26
11
 
3
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Така и така този АЕЦ не работи за България , не дава ток. А кога дава трябва разрешение от Москва. Решението е едно да се спре. На Българска и Европейска територия е.
25
1
 
7
 
! Отговори
Bg fen преди 1 година
По лошото е че сме зависими от теб и такива като теб!
24
2
 
9
 
! Отговори
Сатир преди 1 година
Росен Христов: Все още зависим от Русия за АЕЦ "Козлодуй". Що така се изпуснахте, затваряйте! Ако Вие не го направите, Уестингхауз ще го свърши.
23
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И от кого искаш да зависиш бре, от краварите ли? Русия е направила тази АЕЦ, от нея е всичко,гориво и резервни части. Съсипете и АЕЦ-а след като толкова знаете.
22
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След смърта на Брежнев. Т. Живков се опита да ползва АЕЦа , като Български. Но руснаците , спряха и десетте % ток за страната . Започна да се пуска и да се спира тока в определени часове. Журналистите Роби на БКП не казваха истината. Българските специалисти в АЕЦа също Роби на Москва . Мълчаха и се страхуваха. Москва печелеше много от износа за Милошевич, за Турция ,за Гърция . Цяла Европа ни се чудеше на СЛУГИНАЖА.,
21
0
 
3
 
! Отговори
666 преди 1 година
тока е без пари.но трябва да сиго направиш.
20
3
 
12
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 година
Аланкоолу, министре, това е АЕЦ, не е кола, така, че не думай "все още". Наш Стоичков има един хубав лаф по тв-то за футбола - ще ти го припомня но за АЕЦ-а - " АЕЦ-а не е за месец, за цял живот е"! Ха, сполай те!
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сменям кафе машината. От Южна Корея е и ме прави твърде зависим от корейците. Не мога повече. Ще купя европейска.
18
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България продължава да зависи от Русия далеч не само за АЕЦ и далеч отвъд чисто техническите връзки! Но за това много не се говори. Толкова години на взаимообвързаност не се изкореняват за 1 ден. Няма друга страна от бившия соц.блок, която да е толкова раболепна на Русия като нашата и сега с последните си действия президентът го доказа- той сложи вето върху всяка доставка на оръжие за Украйна дори чрез посредници- ЗАБРАНИЛИ СА МУ или са го заплашили!?
17
3
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Ако не си зависим от Русия, ще бъдеш от друг, а тогава съвсвм жална ни майка
16
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Унищожете и енергетиката то всичко друго е унищожено
15
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българина от 100 години иска да е свободен Не Зависим от руснаците . Но колко и опити да прави не се получава. Предателите на Българските интереси не са малко. Така и по Живково време. Почина Брежнев и АЕЦ Козлодуй спря да дава и десетте % за България. Страната стана дискотека / тук светне , там угасне/. Излезнаха вицове за руската зависимост и започна милиционерската репресия.
14
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ей предател махай се
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руското оборудване от Белене да бъдело интегрирано в европейска или американска цялостна система за ядрена централа!? Министърът какво знае за ценообразуването въобще? Цялостен проект, цялостно оборудване, са на една цена, гаранцията също е във връзка с изграждането в цялост. Само това, или само онова - цената е друга. И като отстраниш Русия /един от най-големите конкуренти в света/ ще получиш "много добра цена".
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами закривайте я тогава. Ей го аз блъснат Тойотата с онзи ден за да спра зависимостта си от Япония. Мисля германка да си взема някаква.
11
3
 
21
 
! Отговори
елинж. преди 1 година
Росенчо, не се кахъри, че все още зависим от Русия за АЕЦ. Цял свят все повече ще е зависим от Русия за АЕЦ, тъй като руският Росатом разполага и предлага на света най-модерните технологии за ядрената енергетика.