Росен Христов: Все още зависим от Русия за АЕЦ "Козлодуй"

Над 40 от елементите са без алтернатива
26 мар 2023 11:03, Александър Попов
63
Росен Христов: Все още зависим от Русия за АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: БГНЕС

"България все още зависи от Русия за редица части и оборудване за ядрената ни централа и с предстоящите планови годишни ремонти и други програми по поддръжка и експлоатация са ни необходими тези материали и услуги, затова беше гласувана тази дерогация. Дългосрочно търсим алтернативни доставчици, които могат да доставят това оборудване и части. Работим с всички държави, където има такива реактори, така че да обезпечим едни такива дълготрайни доставки. Другото е - презапасяваме се с такива части, които могат да се окажат рискови и да е трудно да доставим. Главното е да обезпечим енергийната сигурност на България и работата на АЕЦ "Козлодуй", заяви пред БНР служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Той посочи още, че дерогацията не е еднократна и ще бъде необходима и напред, защото над 40 са елементите, които се доставят от Русия и са без алтернатива.

"В предложената визия за развитие на електроенергийния сектор служебното правителство предвижда изграждането на 4 нови ядрени мощности - 2 реактора на площадката на АЕЦ “Белене” и 2 в АЕЦ “Козлодуй”, заяви министър Христов.

По думите му трябва да се направи предпроектно проучване, което да включва анализ на съществуващото оборудване, което е на площадката на "Белене".

"Анализ на възможността то да бъде интегрирано в европейска или американска цялостна система за ядрена централа. На база на тези технически анализи можем да вземем решение какво да правим - дали да го използваме като част от нова система, построена с европейско или американско участие, дали да търсим продажба, или по друг начин това оборудване да влезе в експлоатация".

Решението ще бъде взето от Народното събрание, а служебното правителство ще предостави този анализ, обясни министърът не енергетиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами да го спираме тогава АЕЦ-а . То бива , бива , ама да ползваме руски компоненти - срамота , ужас . Каква американска колония сме тогава . Ще ни бият през ръчичките
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей, тоя се изживява като дон Корлеоне бе, "Тъкмо да изляза, и те ме дърпат обратно". Тц тц тц
8
3
 
12
 
! Отговори
Тим преди 1 година
Пак някаква статия с безсмислен текст. Гаранция е продиктувана от Ами господина да провери дали немските , английските и американските ядрени централи са зависими от русия и да погледне дали има наложени санкции. Те горките нямат право на глас но изказват мнение пред медиите. Абсолютно неграмотни пионки
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе,я вземете най-после,че я взривете тази централа,която е заседнала,като трън в гААзата на краваристанците,че да се освободи повече място за смучене от вас,а на стадото,един голям гуууй в задното отверстие,защото на това стадо,само това му трябва.
6
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е нали пробвахме да сложим хамериканско ядрено гориво и АЕЦа даде фира за 20 часа. Скриха го и го покриха, после уж някакъв дефект отстратявали. Абе кажете си го директно- ползваме ли друго гориво ставаме втория Чернобил! Спрем ли АЕЦа ставаме охо бохо от 1 век преди Христа, защото сме бедни и не можем да купуваме скъпото и прескъпо гориво на тоя и оня! Кажете истината, нищо че от американското посолство живи ще ви опечат после....
5
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Роба от България е винаги зависим от Русия. А копейки иска да ги освободи , но на ужким
4
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя трябва да то вземат в ПП, безкрайно проссст и безкруполен лъжец
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съсел
2
2
 
7
 
! Отговори
Какво не е наред преди 1 година
Юлиян Борисов Георгиев - Чикатило и бандата му преследват и убиват свирепо Българи, а Главният Прокурор Гешев и МВР не реагират!?Има ли журналисти, май не!Има ли Президент, Премиер, Политически лидери май не!Зашеметени или корумпирани!? Мирослав Германов
1
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комкото по бързо се отскубнем от всяка зависимост от тия варвари, толкова по добре. Крепостните путинчета сега ще нацъкат минусите.