Радев за медицинските хеликоптери: Те са лесната част

Според него е положена силна основа, но трябва непрекъсната координация
31 мар 2023 11:53, Нели Христова
25
Радев за медицинските хеликоптери: Те са лесната част
Снимка: БГНЕС

"Най-вече процедурата приключи и България има договор за доставка на медицински хеликоптери. Но трябва да е ясно - хеликоптерите не решават нищо сами по себе си. Те са най-лесната част". Това каза президентът Румен Радев, който откри „Академия по планинска медицина“ в Университетската болница „Лозенец“.

"Ние трябва да имаме летателен апарат, подготвен да излети във всеки момент. Трябва да имаме инженерно технически състав, медицински състав, подготвен. Трябва да имаме бази със специални хангари, трябва да има сложна система за комуникация. Трябва да имаме и лицензирани площадки на медицински заведения в цялата страна. Трябва да имаме оперативен координационен център. Тази система е много сложна, подготовката на хората и изграждането й ще отнеме много време" заяви Радев.

Според него е положена силна основа, но трябва непрекъсната координация, за да сглобим тази сложна система в едно. Той припомни, че още от лятото ще имаме два хеликоптера на лизинг. "Започваме там, където е най-лесно. На летище Враждебна и Долна Митрополия. Факт е, че ще има площадки и в Ямбол, и в Сливен, и в Русе и навсякъде в страната. Според сезона хеликоптерите ще могат да домуват на различни места", обясни президентът.

По думите му два хеликоптера ще бъдат оборудвани специално за планинско спасяване. Те ще са разположени в близост до планинските райони.

"Най-важното е да се осигури безопасност, изискват се много знания, организация и подготовки. Надявам се до 2026 г. да имаме разгърната система", обясни още Радев според него хеликоптерите в другите държавите се ползват предимно в катастрофи, но у нас ще се ползват за мозъчно съдовите заболявания.

Радев заяви и че тази година е била най-силната в туристически план и има 24% ръст на туристите в зимните курорти в сравнение с миналата година.

"Надявам се, че поставяме началото на едно специфично опознаване на планинската медицина. Това каза директорът на болница Лозенец Христо Стоянов.

Целта на академията е да започне обучение на специалисти в специфичната област на планинската медицина. Включените в програмата теми са значими както в контекста на поставяне на началото на Системата за въздушна медицинска помощ HEMS, така и за по-добрата координация между Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) и спасителните служби в Спешната планинска медицина.

Организатори на Академията са УМБАЛ „Лозенец“ със сътрудничеството на Българското дружество по планинска медицина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Срам ме е че това е президент на България!
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най слабия и страхлив президент който сте имали в многовековната ни история. Който откъдето дойде му набива канчето и вече главата му е заприличала на манерка. Но пък за сметка на манерката в джоба му всеки месец влизат 12 000 левчета в момент когато милиони хора гладуват и студуват. Да ви имам президента.
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С тези медицински хеликоптери само набутвате българския данъкоплатец!! Като ви скимне ще ги пращате в чужбина да извозват чужди граждани и да ги лекувате.. също както стана в Турция след земетресенията. Не ви вярваме, комунисти!!
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия бездарници 3та година са неспособни да осигурят хеликоптер, подръжка и медицински състав 3г, след като бе повдигнат въпроса и 40г откак е практика по света. А утре всеки един от тях, вика , гласувайте за......
15
2
 
2
 
! Отговори
Коко преди 1 година
Трябва това, трябва онова... трябва нов президент. На всички е известно, че е необходимо допълнителни средства и т.н. за врътиперковците
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев като е узурпирал властта дали ще си понесе и отговорността за това което се случва, вие как мислите с кой ще се оправдае?
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова е лесна че няма да ги видим и таг май
12
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
здравеопазването трябва да е 100% държавно защото хората като са болни не могат да мислят за пари
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България нещата не вървят защото политиците са заети да правят схеми за да заобикалят законите и да крадат.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев и той се корумпира с присвояването на дюни и преобразуването им на земеделска земя. Познайте какво ще се построи там след време. Някое земеделско хотелче.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За такива като него не години, а векове ще са необходими докато се изгради тази система.
8
0
 
3
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 1 година
Хеликоптери при неработеща здравна система и ниски заплати на сестрите ще си облитаг небето, докато намерят болница, която работи по съответнана пътека!
7
0
 
2
 
! Отговори
Бай Георги преди 1 година
Имало много работа. Ами организирайте и свършете нещата докрай, а не като ,,кучето на нивата".....
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще ти стане трудно другата седмица като внесат в НС импийчмънта...
5
1
 
6
 
! Отговори
гост преди 1 година
Импийчмънта е трудната част!
4
7
 
5
 
! Отговори
опетков преди 1 година
Абсолютно хвърлени на вятъра пари. Сумата за поддръжка ще е огромна, вероятно десетки милиони годишно, като КПД-то ще е под 1 %. Това е също като горещият резерв за енергийната система. Плащаш без да получаваш нищо. Интересно защо пРезидентът го е страх да каже за какви суми става въпрос.
3
1
 
4
 
! Отговори
пришълецът преди 1 година
Още сте само шейтан на г*з:)))
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обясняват ни че ще се обслужват само 2-3 големи градове и да не се и надяваме.
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
импуутмънт!