Политическата нестабилност пречи на чуждестранните инвестиции

Според Вулджев България сериозно изостава от Румъния
11 апр 2023 23:25, Йоана Цонева
13
Политическата нестабилност пречи на чуждестранните инвестиции
Снимка: Pixabay

Политическата нестабилност е допълващ икономическия фактор, който ограничава чуждестранните инвестиции в България. Това заяви пред БНР икономистът Георги Вулджев.

По думите му бруто капиталообразуване е ключовият компонент в БВП, който показва нивото на инвестициите като цяло от общата икономическа активност в една страна. Той посочи, че откакто сме влезли в ЕС, по този показател ние изоставаме сериозно от Румъния. Разликата е с няколко процентни пункта. Икономическият растеж в дългосрочен план зависят от спестявания, от инвестиции в капитал, допълни той.

Вулджев изтъкна, че е малко вероятно новият парламент да изготви държавен Бюджет за 2023 г. По-реалистично е да бъде приет бюджет, предложен от служебното правителство, уточни икономиста.

Той изтъкна, че във фискално отношение ситуацията прогресивно се влошава. Според него именно заради това е добре да няма предизборно свързани спекулации с бюджета.

Още по темата
От 2020 година насам няколко парламента приеха бюджети с неблагоразумни фискални политики, особено в сферата на разходите. Ако искаме да гарантираме фискална стабилност в идните години, има нужда от замразяване на разходи в бюджета. В този смисъл е рисково поставянето на бюджета като политически заложник в договорки, добави Вулджев.

Той определи ръста в държавните разходи като основен източник на фискални рискове в момента.

Не можем да си позволим допълнителни нови харчове, които ще ни увеличат дефицита. Няма как да очакваме и същия ръст от данъчните приходи. Голямото възстановяване на икономическата активност след пандемията вече премина. Няма откъде да дойде нов прилив на приходи, толкова съществен, какъвто видяхме през миналата година, изтъкна икономиста.

В краткосрочен план е важно да не се гласуват нови крупни разходи, особено за социални плащания. Колкото е възможно да се ограничат вече гласуваните разходи - кризисни помощи, каза още Георги Вулджев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чужди инвестиции значи зависимост. Когато ти дават пари - стоката си ти.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То понеже преди като имаше редовни правителства се пръскахме от инвестиции. Тази стабилност беше изразена в корумпирана стабилност. Не искам да има корумпирана стабилност.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Социалните плащания за Зрънчо Бентлиев, Ричард Кръчмарят, Пилето, Прасето, Сиренето, Ряпата, Асфалт Тънкомазев не трябва да се спират.
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата трябва да инвестира в чужбина, за да изтегля чужди пари от чужди икономики, както правят богатите страни. Колонизаторите печелят от чужбина и хранят своя народ, за да не се бунтува. Африканците не са забогатели от чуждите инвеститори. В Африка са всички чужди инвеститори в мините и ценните метали и елементи. Китай беше най-бедният до 1945 година, когато всички чужди инвеститори бяха в Китай.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредното лъжливо заглавие... Цитат от по ранна статия "Вече има сериозен международен инвеститорски интерес към обявената вчера от правителството нова икономическа зона "Доброславци", която тепърва ще се изгражда край София". Или на тези инвеститори не им дреме, или им е достатъчно стабилно или нестабилното ги привлича...
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно обратното е. В политически нестабилни страни се правят най-много пари!
4
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Копейкин ще изгризе остатъците от политическата лапачка, до кокал. След него, Столипиново ще ни се стори рай.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви инвестиции и то тук, при тия цени на ток, газ, горива. Можеше, ама преди.
2
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Икономическата нестабилност води и до политическа . Така е когато България си мисли че може да воюва с Русия и че членството ще я оправи . Евроатлантиците масово не правят разлика между желаното и възможното . Ние сме само в началото на големи промени . Така или иначе това ще завърши с край на ЕС и нато и Възраждане на България от евроатлантическо робство .
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щото като няма правителство не знаят на кого да бутнат подкуп.