Росен Желязков оглави НС, Нинова пита - това коалиция на джентълмените с една ръка ли е?

След три месеца по споразумение между ГЕРБ и ПП Желязков ще бъде сменен
Обновена: 19 апр 2023 11:23 | 19 апр 2023 11:11, Камелия Цветанова
299

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Цели 8 дни отне на депутатите от49-ото НС да си изберат председател. Това е Росен Желязков от ГЕРБ-СДС. За него гласуваха всички депутати от ГЕРБ, ПП и ИТН. БСП, ДПС и „Възраждане“ гласуваха въздържал се.

Той беше издигнат като кандидат още на първото заседание на парламента на 12 април, но така и не събра нужните гласове, за да бъде избран. От ПП пък поискаха ротация на всеки три месеца на председателя и така в крайна сметка въпросът за шеф на НС остана отворен. На следващия ден заседанието продължи 10 минути и председателстващият Вежди Рашидов насрочи заседанието за 19 април след Великденските празници, след като отново остана без постоянен шеф.

От ГЕРБ и ПП използваха празничните дни за преговори и така стигнаха до компромиса и по думите на Десислава Атанасова от ГЕРБ „джентълменско споразумение“ Желязков да е председател на НС и след три месеца поста да бъде зает от депутат от ПП-ДБ.

Тя припомни днес, че номинацията на Желязков е била обсъждана заедно със законодателната програма, около която се обединиха ГЕРБ-ПП.

„Всички разговори, които проведохме не могат да бъдат обективизирани със срок з избиране на председател. Ако 49-ото НС има по-дълъг живот от три месеца, ще има ротация на председателя и на шефа на правната комисия в НС, който ще бъде излъчен от ПП. Този нас ангажимент е израз на добронамерен тон между двете политически групи и не може да бъде закрепен с акт на НС и разчитаме, че този акт би се спазвал и от ГЕРБ и от ПП- ДБ“, каза Атанасова.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призна, че изборът на НС е важен, за да започне работа парламентът.

„Но чухме от самите вносителите на предложението за избор на Желязков, че решение за ротация не може да бъде прието от НС, защото е противоконституционно. Намерихте начин да заобиколите Конституцията. Интересно защо 3 месеца и честито на Никола Менчев,защото ще бъде председател през лятната ваканция. Сложно е да се намери баланс, но заобикаляте правилата и нарушавате Конституцията“, коментира червената шефка.

Нинова припомни и избора на Вежди Рашидов за председател на 48-ото НС. Тя заяви, че лично тя го е предложила, но не като човек от ГЕРБ-СДС, а като доайен. По думите й това сее изляла помия върху БСП.

„По-скоро ще ми изсъхне ръката, отколкото да гласувам за ГЕРБ“, цитира тя Явор Божанков, който напусна групата на БСП, а сега е част от ПП-ДБ, но без да назовава името му. Припомни и думите на Делян Добрев от ГЕРБ-СДС: „По-скоро бих си отрязал ръката, отколкото да подкрепя ПП.

„Аз не знам какво е това състезание да се лишавате от ръце“, коментира тя. Според нея „ по-важното от тази уйдирма е законодателната програма. В тези предложение на ГЕРБ и ПП има и добри предложения, но въпросът е чия е тази програма. Част от законите са предложени от служения кабинет, други недовършени от кабинета на Кирил Петков, кой стои зад тази програма - коалицията на джентълмените с по една ръка“, скочи още тя.

Нинова обвини ГЕРБ-ПП, че не са изчислили финансовия аспект на законодателната програма, която предлагат.

„Въпросът е как предлагате законодателна програма без бюджет. Всички тук се клехте в първия ден да работим в името на народа, а най-важното в момента е бюджетът, политиките на едно мнозинство е в бюджета, а къде е той в законодателната програма“, разкритикува Нинова.

„Бюджетът на служебния кабинет ли ще подкрепите, нов ли ще предложите и как точно? Това са приказки за наивници. Излезте и честно кажете на хората - правим коалиция, правим управление и най-вече излезте и кажете на хората вие от ПП- кое сте промяна или статукво и как го обяснявате сега, че енергията на протеста е унищожена. Вие дойдохте, оглавихте протеста и сега се прегърнахте с тези, които арестувахте. Това предложение за Желязков е само и само, за да си наместите интересите и да си поделите порциите“, обвини още тя.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ посочи, че изборът на председател на НС изисква държавническо поведение и е право на първата сила в парламента, докато не се оформи мнозинство.

„В Конституцията пише едно, но нищо не пречи в Правилника за дейността на НС да запишем тримесечни председателства, тримесечен парламент, нищо не преми да се запише и тридневен.От изказванията дотук можем да го запишем по тинейджърския модел: „ГЕРБ + Промяната = подмяна“, коментира Карадайъ.

От „Възраждане“ също изказаха обвинения към ГЕРБ и ПП-ДБ.

Това провокира Асен Василев от ПП да обвини „Възраждане“, че в партията имат идея за развитие на страната, което от ПП не приемат.

„Вие сте заявили, че сте прокремълска партия и искате България да се развива в посока на Руската федерация, на вашите събирания се виждат повече руски знамена, отколкото български, вие искате не това да сме част от ЕС, да имаме Шенген и Еврозоната, а това за което вие се борите означава в България да се установи режем на управление подобен на този в Русия, което идва с по-големи неравенства, по-лоши публични услуги, по-голяма корупция и една страна, от която българите бягат и емигрират в Европа“, каза Василев.

Той отговори и на критиките на Нинова.

„Предишният парламент се занимаваше повече от месец и половина с промените в Изборния кодекс, които доведоха до най-съмнителния резултат от 25 години и тези промени в ИК бяха наложени от едно мнозинство, което се формира около избора на председател на предишния парламент“, каза Василев. Той добави, че бюджетът за ПП е огромен приоритет, но няма как да го включи в законодателната програма, защото няма как да го внесе.

„В момента се опитваме да направим нещо много трудно, опитваме се да изберем председател и да свършим полезна работа, която е зададена от Плана за възстановяване, Закона за домашното насилие и съдебната реформа, която се опитваме да направим от поне три парламента. Тези закони, ако бъдат приети, даже този парламент да не изчисли правителство, ще помогнат на България да се придвижи напред“, каза той.

„Другото нещо, което и от ГЕРБ го знаят, че ние няма да подкрепим кабинет с мандат на ГЕРБ и с участие на тази партия“, отново заяви Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още по темата: Росен Желязков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.