Пламен Димитров: Средната работна заплата изостава

Вдигането на доходите е неотменимо, иначе ще има сериозни сътресения
23 апр 2023 11:27, Йоана Цонева
35
Пламен Димитров: Средната работна заплата изостава
Снимка: БГНЕС

Вдигането на доходите е неотменимо. Не е възможно да се забави, независимо с какви аргументи. Ако това не се случи, смятам, че ще има доста сериозни сътресения в много сектори и социално напрежение.

Това заяви президентът на Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров. Средствата за издръжка на живот продължават да растат - вече с близо 15% на годишна база, обясни той.

"Средната работна заплата изостава. Тя не се увеличава с около 13%, както отчита НСИ навсякъде. На места е под 10% увеличението. На места е малко повече от средното. Като цяло доходите изостават от ръста на цените, особено ако говорим за цените в малката кошница от 20 стоки и услуги", допълни той.

Димитров подчерта, че има стоки и услуги, които са 2 пъти по-евтини в Испания. Държавата, макар да се опита да направи някакви мерки, не успява да се пребори със спекулативното нарастване на цените, което продължава, категоричен е президентът на КНСБ. Според него забавеният ръст на цените означава, че с по-малки темпове, но цените продължават да растат нагоре.

Още по темата
"3/4 от всички спестявания в банковата система са до 5000 лв., като 55% са до 1000 лв. и те през последните 10 месеца масово се теглят и изчезват. Освен това нараства и тегленето на бързи и потребителски кредити до тези суми - 1000-2000 лв.", посочи той, цитиран от БНР.

Пламен Димитров коментира и бюджета за годината.

"Евентуалното залагане за половин година на данък за свръхпечалбите през второто 6-месечие на 2023 г. е оценено на 2,4 млрд. лв. допълнителни приходи. Затягането и връщането на ставките по ДДС е оценено също на половин милиард. Увеличение на 15% на корпоративния данък за цялата година би трябвало да даде 2,310 млрд. допълнителни приходи", заяви той.

Според него политиците трябва да направят така, че или да намалят с 6 млрд. лв. разходите, или да намерят 6 млрд. допълнителни приходи, или да направят по малко от двете. По думите му данъкът върху свръхпечалбите трябва да бъде въведен, защото той е справедлив. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Динко преди 1 година
Тази"капацитет"може ли да изчисли колко е средната РЗ ако той получава 6000лв,а съседа му 558лв?Добре е първо да се научиш как се печелят пари в частния сектор,и след това да изразяваш мнение!
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде проверете в ЕС никой не споменава средна заплата а минимална и жизнен минимум бугарака сие шаран и толкоз а къв бизнес е тся мафия в Бг бизнес ааххахха я се гръмнете тротинеткаджии тапи
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първата работа на завзелите властта демократи след 1989 година, беше да разрушат правосъдната и правоохранителната система в България, за да не им пречат в грабежа, както и да разрушат всички форми на организираност на народа, вкл. съществуващия профсъюз, национализираха имуществото на тези структури и го присвоиха. Целта беше същата - народа да се лиши от организация, която може да го защити при последвалия грабеж. Затова сега в България няма значим профсъюз.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За"народното имущество от соца". То беше конфискувани от СДС, когато завзеха властта в България след 1989 година. Сега е в ръцете на седесарите и мафията около тях.
19
0
 
3
 
! Отговори
11111111 преди 1 година
Eй, фъфлек смотан, защо мълча толкова години, когата Б.Борисов беше министър-председател? Най-малко 15 години мълчиш като ....ка и се усмихваш до властимащите, а тука от няколко месеца взехме през ден да те гледаме по тв? Какво направи ти и твойто профсъюзче толкова години, за един траен устойчив ръст на доходите на работещите? Защото работещите бедни ОБЕДНЯВАТ ВСЕ ПОВЕЧЕ! Ама теб това не те интересува, гледаш си твоя келепир и политически дивиденти! Ей, фъфлек, поне се пенсионирай и махай!
18
1
 
4
 
! Отговори
Опълченец преди 1 година
Търтеи, налапали се с народното имущество от соца, плащано като профсъюзен данък от всички, сега кляфкат и смучат здраво. Тия са за един наш остров.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя продажен профсъюзен демагог,оправи минималното заплащане,сега гледам е подкарал и средната заплата!
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя докога само ще констатира и ще плещи глупости?Ами нали си шеф на на най големият профсъюз в тая държава,изкарай своите членове по улиците и си потърсете всичко което искате!С празни приказки и пелтечехме нищо не се постига!
15
0
 
7
 
! Отговори
свито потребление ли преди 1 година
По тази логика повечето ресторанти да са фалирали. Още по ковидно време кръчмари врещяха за 30% фалит на техни колеги.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами оправи я бе, само приказваш! Ти можеш да я оправиш, ако не те подкупват, разбира се!
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво значение има средната? 10 души печелят общо 20 хил на месец. 9 от тях по 1000, а един - 11 000. Този с голямата заплата консумира примерно храна за двама, купува стоки и услуги за двама. Е и? За да се дърпа икономиката трябва минималната РЗ да се вдигне и то драстично и още вчера. Двойно веднага и спрямо инфлацията на 3 месеца корекция. Така машината ще заработи.Но.... ние не си печатаме парите самостоятелно, БНБ е българска само по име... А никой от политиците не говори за това.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щото при Банкянския похотливец и крадец нали избързваше.
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шефчето за трета поредна година ме забрави за увеличение (бил съм парт тайм). Оня ден му викам - Шефче, така не става. Щял да говори, да види, имало някакъв шанс (за 1-2%). Ъпдейтва ме в уатсъпа няколко пъти от тогава. Аз също драснах няколко мейла и няколко телефона, и утре ще го ъпдейтна в уатсъп, че съм получил 40% увеличение в друга компания.
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пламене...знаем те бе!Слуга на олигархията-капиталисти!В другите държави синдикатите казват и спират работа за седмица и искат каквото трябва..иначе организират хората и почват масови протести с бой,чупене и рушене!Ти защитаваш заплатите само на чантаджии и костюмари!
9
1
 
14
 
! Отговори
морски преди 1 година
Последните нЕколко лета, българите ядат по квартирите си. Отиват по веднъж на кръчма, да се снимат на брега...толкоз. И времето на почивките им е все по кратко.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е друга всичко е внос износ лъжат изобщо няма или в в гаражни производства е как такава, държава да, съществува и да, вдига заплати и пенсий освен със заеми
7
2
 
4
 
! Отговори
До 7 преди 1 година
И началника си кажи ,сбогом наемам друг.
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом българите си презибират все същите управници, значи са доволни!
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ЕС СЕ ГОВОРИ САМО ЗА МИНИМАЛНАТА ТЯ Е СИМВОЛ ЗА ПРОСПЕРИТЕТ СТИГА С ТАЗ СРЕДНА МОШЕННИЦИИИИИ
4
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България има най-ниската средна заплата в Европа спрямо БВП на човек от населението. А индекса Джини,който показва разпределението на богатството в обществото е най-висок от цяла Европа, не само в ЕС.И е на нивото на Конго.Т.е пари в България има,но има малък процент богати и останалите преживяват.