Димитър Ганев: Шанс за редовен кабинет - с втория мандат

Ще е нужен компромис и от двете политически сили
24 апр 2023 11:08, Елка Василева
29
Димитър Ганев: Шанс за редовен кабинет - с втория мандат
Снимка: архив, БГНЕС

Ако има някакъв шанс за съставяне на редовен кабинет между първите две политически сили, това е с втория мандат. Това заяви пред БНР Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд".

Още по темата
"Ако има някаква възможност въобще за съставяне на кабинет между първите две политически сили, то без съмнение трябва да се направи компромис и от едната, и от другата. Очевидно с първия мандат правителство, излъчено от първите две политически сили, изглежда твърде малко вероятно да се случи. Оттук нататък, ако има някакъв шанс за съставяне на редовен кабинет между тях, това е с втория мандат. Какъв компромис трябва да се направи там, ако ГЕРБ направят първия компромис, то тогава компромисът от ПП-ДБ трябва да бъде - без политически лица и съответно експерти, които под някаква форма да бъдат консултирани между първите две политически сили", обясни Димитър Ганев.

Ако изключим политическото говорене на остриетата в ГЕРБ, би могло да се допусне консенсус, защото лидерът на партията задава подобен тон, изказа мнението си Ганев. По думите му една от причините за това е политическата изолация на партията.

"Ситуация, от която ГЕРБ с много бавни стъпки започна да излиза в последните 3 години. Последната стъпка за излизането от политическата изолация от страна на ГЕРБ е форма на сътрудничество с тези, които бяха на протестите през лятото на 2020 г.", каза Ганев.

Според него хората няма да приемат ентусиазирано коалиция между ГЕРБ, БСП и ДПС и то преди местните избори. "Това означава неминуемо просто да се отвори шампанското в централата на ПП-ДБ, защото те виждат в това абсолютна своя победа на предстоящите местни избори, защото наказателният вот и вълната, която може да се събуди вследствие на една такава коалиция, няма съмнение, че ще бъде налята в мелницата на ПП-ДБ".

По думите му за ПП-ДБ местните избори са изключително важни, защото това ще им осигури някакво вкореняване в местната власт. Именно това е и основен техен аргумент да не искат да се коалират с ГЕРБ - за да не загубят гласове на местния вот, обясни Димитър Ганев.

"Ако има вариант за коалиция между ГЕРБ, БСП и ДПС, той няма да се случи в първия мандат. Ако има такъв вариант, той ще се случи в третия мандат. Смятам го за малко вероятен", коментира още той. Според него такава коалиция ще изглежда експертно, програмно, с ограничен хоризонт. По думите му какъвто и кабинет да бъде роден, той ще изглежда по този начин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
2
 
! Отговори
Това преди 1 година
шарлатанията да не е заразна?
24
2
 
7
 
! Отговори
Избирател преди 1 година
Ганев, глвата ти е оголяла , защото в кутията няма никой май ! Какви втори, какви Кокорчовски партии слагаш да правят правителство ?! Ти явно не си българин ! ИЗБОРИ ДО ДУПКА !!!! Докато не изритаме Про100 Кировци, Кокорчовци, Пинокио -евци , Гномове , евреи,арменци и прочее дрян от политиката !!! Всичкото 240 е за разстрел ! Трябват съвсем ноиви хора !!!
23
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ганчов, стига пепейско-дебейска пропаганда. От кога уж политици докарали невиждана инфлация, политическа и икономическа кризи, лъгали и крали милиарди, И ЗАГУБИЛИ ИЗБОРИ, определят бъдещото правителство? При това на принципа"Аз не искам да си играя с Иванчо, но той е длъжен да ме слуша". ПП и ДБ вече са политически трупове, анализатори като тебе също. На бас, че при следващи избори ПП+ДБ заедно ще получат под 7%. Кретенията и дебилиадата на лидерите на ПП+ДБ отблъскват нормалните хора...
22
1
 
3
 
! Отговори
Браво до к. 8.... преди 1 година
До ГЕРБ.....точно така, и.....дългът щеше да стигне 80 милиарда....
21
2
 
9
 
! Отговори
Праведен преди 1 година
Още еди не е наред !
20
0
 
12
 
! Отговори
Уау преди 1 година
Какъв шанс сънуваш бе Миткооо? Тия маскари не са приели още бюджет за 23 г, пък за редовно правителство да не говорим. Една полезна работа още не са свършили в интерес на народа, както уж се заклеха, ама заплатата разбираш ли веднага взеха, че си я дигнаха. А ти Ганев шансове за редовен кабинет сънуваш! Всички на бесилото и тогава се поставя началото на шансовете Ганев!
19
2
 
18
 
! Отговори
Лойко преди 1 година
Ако няма правителство с първия мандат е изключено да има такова и с втория и с третия.Абсурд е коментара на политолога.
18
7
 
7
 
! Отговори
Дам... преди 1 година
Ами ако тъй е рекъл новият шериф от посолството...може пък и с втория мандат да скалъпят правителство на войнолюбците!
17
5
 
21
 
! Отговори
Кристалчо преди 1 година
Про100 киро снощи каза какво ще прави. Ще предложи негов кабинет и ще чака другите да подкрепят.Разбираемо, това няма да стане. Не е ок да подпише празен чек, но иска на него да подпишат. Явно иска да ходи на поредните избори. Дано накрая народа узрее, че пп са новото итн и освен да дълбаем нови дъна с такива, друго няма какво да очакваме.
16
7
 
23
 
! Отговори
Ау преди 1 година
Правото е на първия, вече три пъти им отстъпват и какво става???? НИЩО! сАМО БЕЗУМИЯ СЕ ТВОРЯТ! НЕ! ГЕРБ трябва да съставят правителство.
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Црвули, сър
14
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Топ б0клyци. ППДБ + ГЕРБ = ВОЙНА.
13
2
 
15
 
! Отговори
А ха преди 1 година
Така излиза, че единственият шанс за правителство е с ТРЕТИЯ МАНДАТ НА ДПС!!! ХА ХА ХА ХА!Тъй и тъй те ще бъдат във властта, по- добре ГЕРБ да ги поканят заедно с БСП. БСП ще си направят вътрешно допитване и те ще гласуват За, защото иначе БГ изпада и от ЕС, и от Шенген, и от НАТО, и въобще!!!
12
3
 
6
 
! Отговори
Сатир преди 1 година
Бог да пази България от празни помисли и лоши очи!
11
3
 
14
 
! Отговори
До 9 преди 1 година
Това "редовноо" правителство беше върховото постижение на борците против ГЕРБ - чалгар, БСП, фигурантски пионки ПП, полезни едиоте на БСП -ДБ. Предишното подобно "редовно" правителство беше БСП, ДПС и Волен
10
6
 
7
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 година
Шарлатани и мутри ще се надлъгват под строгия поглед на американската амбасада.
9
3
 
7
 
! Отговори
селянин преди 1 година
да земат путин и байдън да разделят една салфетка и да пишат стига сме се мъчили с тия избори
8
27
 
8
 
! Отговори
ГЕРБ преди 1 година
Са първа политическа сила и трябва да поемат отговорност.Да съставят правителство с ДПС и БСП.Защото те ни хвърлиха в тази криза,като свалиха редовното правителство на Петков.Мислеха си,че ще получат 50% на изборите.Като са толкова глупави,сега да се оправят.
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
цензурирано ганев - на бай Г.А.Н.Ю. ВНУЧЕНЦЕТО КАКЪВТО САЙТА ТАКЪВ И ПАТРОНА ЦЕНЗУРИРА СЕ БАЙ Г.АН.Ю.. ЖУРНАЛИСТТ
6
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП- ПРАТИ НИ ПОСОЛСТВОТО... АМА ВСЪЩНОСТКОСТОВИТЕМЕНПомните ли драги гербаджии, когато навремето някое посолство нареди на Бойка кабинет като ГЕРБ със сто депутати имаше 9 министра а МЕТАСТАЗАТА Реформаторски блок която сега се е наметнала с дрипавото маскировъчно Костовашко-Лукойлско наметало на Кирчо и Кокорчо и Ристо /сещате се дерогация на бензина за България хахаха/ та РБ беше с осем министри при 28 дупетати...Е сега затова трябва втори мандат ГЕРБ да има пет министъра а ПП-ДЕБИЛИТЕТЯЯ 15