Радев: Европа поема към решителна трансформация

"Европейският алианс за батерии отключва хоризонти за българската наука"
24 апр 2023 13:15, Красимир Ангелов
56

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Трябва да осъзнаем, че Европа поема курс към решителна трансформация за установяване на една ясна посока за постигане на стратегическа автономност чрез развитието на иновативна, но и пълноценна индустрия и енергетика от добиването на суровините, през тежката индустрия, придобиването и съхранението на зелена енергия от собствени източници, до дигитализация и чисти високотехнологични производства", заяви президентът Румен Радев.

Държавният глава присъства на подписването на споразумението между Българската агенция за инвестиции (БАИ) и Европейският алианс за батерии (ЕВА), с което България се присъединява към алианса.

"В тези процеси ЕВА играе ключова роля и допринася за утвърждаването на Европа като лидер в постигането на климатично неутрална икономика, за утвърждаването на Европа като център в областта на батериите, н електрическата мобилност и съхраняването на енергия. Убеден съм, че тези амбициозни цели могат да бъдат постигнати само с обединение на потенциала на всички държави-членки. Това споразумение днес взима България на борда, то отключва нови хоризонти пред българската наука, индустрия и иновации", каза още Радев, цитиран от БГНЕС.

"Работихме над този проект дълго време, защото вярвахме, че България трябва да е ключов партньор особено във важни за нас индустрии. Ние сме проводник на ключови политики на България, днес ние доказваме тази своя роля“, заяви Богдан Богданов, изпълнителен директор на БАИ. „С присъединяването на България в Европейския алианс за батерии, ние целим да подобри конкурентноспособността на България в този сектор, но и на Европа като цяло", каза още Богданов.

"Европа е пред голяма трансформация. Със заложените големи сфери в зелените технологии и декарбонизация, Европа ще стане по-независима. Това е предизвикателство, в което всеки един от нас се бори всеки ден, за да постигне устойчиви иновации, гледащи в бъдещето", заяви от своя страна Атанас Пеканов, вицепремиер по управление на европейските фондове.

Още вижте в галерията на фотографа Димитър Кьосемарлиев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Истината е, че всичко опира до пари, а не до екология. Тия се напъват да инвестират откраднатите си пари, защото не ги допускат до кладенците. Ако имаха достъп до кладенците, изобщо нямаше да се занимават с батерии.
39
0
 
10
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Мъск както говори за електрификация, така разруши цял космодрум с ракетатата си, изхвърлила в атмосферата ЦО2 колкото Мариците за една година. Българина му вика, скъпи на триците, евтини на брашоното, а по новому-лицемери.
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според Радев ние в Европа ли сме.
37
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
европа поема към помийна яма и забрава...
36
0
 
4
 
! Отговори
МИР преди 1 година
От къкъвидъ към пипирудъ, или убратнуту.
35
0
 
1
 
! Отговори
икономист преди 1 година
До 28И за колко точно години имаме изкопаеми горива според теб? Реално никой няма представа колко са точно залежите. Освен може би някои арабски шейхове и Путин примерно... Няма достоверни данни в публичното пространство, но едва ли залежите ще стигнат за повече от 200 години. Възобновяемите енерго източници също са обречена технология, защото за тяхното развитие са нужни много метали, а те или са пред изчерпване или ще се добиват все по-трудно в бъдеще.
34
0
 
4
 
! Отговори
Ле-ле , преди 1 година
Каква сложна терминология е наизустила празната манерка! По Конституция на Президентът са му орязани правомощията да се занимава с икономика/БСП заради Желев/, но нашият непрекъснато се навира там , където хич не отбора! Що не каже за ония батерии, които неговите Шарлатани се гласят да ни натресат с Европари? И как искаха да ни натресат цялата енергетика на руска офшорка/Джемкорп/? Или той не е знаел ,и се "предоверил"? И всички му повервахме!
33
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рдев започна да ми харесва.
32
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 27 "Китай ороузвежда като за световно, но нито той, нито САЩ говорят за декарбонизация, " - в Китай не само говорят, но процентът електроенергия от възобновяеми източници отдавна е по-висок от този на ЕС. В сащ в момента има програма за субсидиране на нови енергии и технологии и иновативната индустрия на ес масово заминава натам. Отделно, че старите енергоемки производстна също се махат от ес. Защото ес вече умре и скоро трупът му ще замирише.
31
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква автономност бълнува това козяшко мюре? ЕС нека да си се трансформира, но България трябва да излезе от него!
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
заложените големи сфери в зелените технологии и декарбонизация -----///----- Какви големи сфери са защожени и защо точно сфери, а не топ ки, не се разбира,..
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
иновативна, но и пълноценна индустрия -----////----- Защо "но"? Едното изключва ли другото по определение?
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КОИ ДРАПАТ ЗА ЗЕЛЕНАТА ЕНЕРГИЯ, КОЯТО Е НЕЕФЕКТИВНА В ПРОИЗВОДСТВАТА И ДРУГИ СФЕРИ? Отговор: тези , които нямат ресурси и източници на енергия, както и например може би тези, на които не им харесва, че Русия, арабските и други държави и разни фирми, имат подобни ресурси. Зелената енергия е нужна, но не е ефективна навсякъде и не е възможно да се използва навсякъде, така че, не заблуждавайте хората с тези глупави зелени истории!
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен1 преди 1 година
Явно някои хора са скъсали връзка с реалния свят.Няма лошо за декарбонизацията , но технологиите за зелена енергия са слабо развити и неефективни.Планетата има горива за много години напред. По скоро трябва да се мислят ефективни технологии за пречистване на отпадни продукти и газове , а също и да се развие модерна атомна енергетика.Иначе това са празни приказки, като тази за магарето,че тъкмо го научили да не яде и то взело,че умряло.Заради такива идиотии ЕС бавно се движи към небитието.
26
3
 
14
 
! Отговори
Радееев! преди 1 година
Изобщо не си в час! СВЕТЪТ пое към огромна промяна, не ЕС! Каква декарбонизация на мижавата бг икономика!? Китай ороузвежда като за световно, но нито той, нито САЩ говорят за декарбонизация, т. е. без въглуща! Това говори ли ти нещо, шап кар!?
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗАСИЛИ СЕ!ВЗЕМА ВЛАСТТА!ИСКАШ ДА СИ ВОЙВОДА И ДА ВОДИШ ДРУЖИНА ОТ ХАЙДУТИ!ЗА ЖАЛОСТ НИ ДОВЕДЕ АЙДУЦИ!СПРАВКА с врачански диалект,значи крадци! СЕГА БАТЕРИИТЕ ЩЕ ПРОИЗВЕЖДА ИВО ПРОКОПИЕВ И З МИЛИАРДА ОТ ПЛАНА ЗО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ ЩЕ ОТИДАТ ПРИ НЕГО!ЧЕСТИТО!ЧЕГЪРТАТЕТО НА ББ И ВДИГНАТИЯ ЮМРУК БОРБАТА С КОРУПЦИЯТА ПОБЕДИХА!
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен 8 преди 1 година
Как така подписва какви батерии за кого са важни Това е служебно правителство Вече президентска република ли сме
23
3
 
12
 
! Отговори
ФАЛШИВАТА ПРОМЯНА... преди 1 година
ЩЕ ДОКАРАТ ХОРАТА ДО ТАМ-ЗИМАТА ДА СЕ ОТОПЛЯВАТ НА БАТЕРИИ........... ЩЕ СЕ ДИША НА БАТЕРИИ.... ....ФАЛШИВ ЖИВОТ НА БАТЕРИИ.....
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хохо... наивници
21
1
 
10
 
! Отговори
кукла на конци преди 1 година
Най-вероятно ми6 е подбрал кадъра Радев, заради визуалната приликата с Живков, да прилъжат масовката