Радев: Европа поема към решителна трансформация

"Европейският алианс за батерии отключва хоризонти за българската наука"
24 апр 2023 13:15, Красимир Ангелов
56

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Трябва да осъзнаем, че Европа поема курс към решителна трансформация за установяване на една ясна посока за постигане на стратегическа автономност чрез развитието на иновативна, но и пълноценна индустрия и енергетика от добиването на суровините, през тежката индустрия, придобиването и съхранението на зелена енергия от собствени източници, до дигитализация и чисти високотехнологични производства", заяви президентът Румен Радев.

Държавният глава присъства на подписването на споразумението между Българската агенция за инвестиции (БАИ) и Европейският алианс за батерии (ЕВА), с което България се присъединява към алианса.

"В тези процеси ЕВА играе ключова роля и допринася за утвърждаването на Европа като лидер в постигането на климатично неутрална икономика, за утвърждаването на Европа като център в областта на батериите, н електрическата мобилност и съхраняването на енергия. Убеден съм, че тези амбициозни цели могат да бъдат постигнати само с обединение на потенциала на всички държави-членки. Това споразумение днес взима България на борда, то отключва нови хоризонти пред българската наука, индустрия и иновации", каза още Радев, цитиран от БГНЕС.

"Работихме над този проект дълго време, защото вярвахме, че България трябва да е ключов партньор особено във важни за нас индустрии. Ние сме проводник на ключови политики на България, днес ние доказваме тази своя роля“, заяви Богдан Богданов, изпълнителен директор на БАИ. „С присъединяването на България в Европейския алианс за батерии, ние целим да подобри конкурентноспособността на България в този сектор, но и на Европа като цяло", каза още Богданов.

"Европа е пред голяма трансформация. Със заложените големи сфери в зелените технологии и декарбонизация, Европа ще стане по-независима. Това е предизвикателство, в което всеки един от нас се бори всеки ден, за да постигне устойчиви иновации, гледащи в бъдещето", заяви от своя страна Атанас Пеканов, вицепремиер по управление на европейските фондове.

Още вижте в галерията на фотографа Димитър Кьосемарлиев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
5
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
До Анонимен ....Европа поема към небитието.... Хахахааа, ами "великият" СССР къде е бре, другарче? :)))))))))))))))))))))))))
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само се надявам САЩ да не се набутат отново измежду европейците. Писнало ми е от САЩ и Русия - най-пробитите наркоманясали държави с най-крадливите и лицемерни олигарси и политици.
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента в Китай има ценова война за колите, продават на 50% отстъпки. Та ЕС освен дето ни върна в каменната ера е тоталитарен съюз, дори в един Китай има по-истинска конкуренция и важат пазарните принципи - тук такова нещо няма, спонсорирани от държавите авто-концерни направили сапунерка 4 метрова и лепят етикети 100к.
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно е сигурно. Тия електрически автомобили ще са непосилни за тия със средна заплата и ще се разчита повече на градски транспорт, което е добре за икономиката.
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа поема към небитието посредством трансформация през н-тия пол.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напред Българийо към Европейския алианс за батерии!!! Българите са 6 - волтови по рождение, така че за по сигурно батериите за тях да са 5,5 волта
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе капрала,то нали и твоето тъъпичко протеже Кире,беше поело курса към"решителната трансформация"или по скоро строителството на фабрика за един милиард долара за батерии във България,що стана?Поумня ли,трансформира ли се кво?
13
2
 
3
 
! Отговори
До 6 преди 1 година
Да най читавия, откакто той е на власт България цъфти и всичко върви по мед и масло. Той доведе и най умните хора дето ни дърпат напред сред най напредналите държави като Русия и Габон
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви батерии? Без нафта няма икономика! А в момента нафтата в България е 30% по скъпа от нафтата в САЩ! На какво прилича това? Направете нафтата евтина за да има конкурента икономика България. Направете втори АЕЦ за да има евтин ток за бизнеса и да не се топлят хората зимата на дърва и въглища или да се чудят от дали ще има газ и на каква цена. Не ми говорете за батерии.
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Празни приказки . Скоро германците ще започнат да имигрират в Китай и Русия
10
0
 
7
 
! Отговори
Тази с костюмчето преди 1 година
не беше ли оная с "цифровите умения", дето е умъжена за някъф френски политик?
9
4
 
4
 
! Отговори
Европа преди 1 година
окончателно затъна в блатото..
8
2
 
9
 
! Отговори
До6 преди 1 година
Ти бот ли си или си умствено ограничен?Тая фраза я повтаряш вече две години,хайде понапъни се малко и напиши нещо друго,или поне смени многоточието?
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев, твоя гербаджийски предшественик Роската занесе на Папата 2-метрово великденско яйце, а ти какво му занесе??? 6-метров козунак??? Щото от вас бг само изненади чакай :)
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Върти се като хеликоптер
5
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пpeзиgeнтът Pageв noнacтoящeм e нaй-читaвия ни gъpжaвниk, ako npegnoлoжим, чe изoбщo имaмe gpyrи читaви...
4
8
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Аахахааа, а Рундю като обясняваше - "....тежко е. Без Газпром не може....." Ай сиктир!!!
3
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев, Радев! Представа си нямаш, човече, на колко умствено изостанал народ си президент
2
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
транс-форматор кремълски, не се обаждай! ти ни натресе киру дето е завършил харвард през телефона, ти ни държиш вече 3 години в безвремие само и само да управляваш еднолично с юмручето като путин русията
1
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руска кукла, не споменавай Европа