Радев, Алиев и петима министри дадоха път на газа от Азербайджан

Войната в Украйна ни подтикна да търсим нови начини на доставки, каза президентът Радев
25 апр 2023 15:10, Стела Стоянова
119
Радев, Алиев и петима министри дадоха път на газа от Азербайджан
Снимка БГНЕС

Петима министри дадоха днес нов път на газа от Азербайджан.

Президентът Румен Радев бе домакин на инициативата "Солидарити ринг", чиято цел е да се даде възможност азерският газ да стигне през България до Румъния, Словакия и Унгария. Специално за подписване на меморандума в София пристигна по покана на Радев и президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

"Азербайджан е надежден търговско-икономически партньор. България вече година получава надеждни доставки на природен газ от Азербайджан, който се придържа стриктно към договора си въпреки глобалните и стратегически промени", заяви президентът Радев.

Още по темата

За новия маршрут на азерския газ подписи сложиха енергийният министър на Румъния Върджил-Даниел Попеску, министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто, на икономиката на Словакия Карел Хирман и на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов, както и българският им колега, енергийният министър Росен Христов.

Същността на проекта е да се увеличи капацитетът на газопреносните мрежи на тези държави без изграждане на нови газопроводи. Твърди се, че става въпрос за пренос на 5 млрд. куб. м азерски газ, а инвестициите за увеличаване на капацитета са към 1 млрд. евро.

Президентът Алиев, както и всички министри, които дойдоха в София, благодариха за тази инициатива. Илхам Алиев поздрави Радев за създаването на екипа и за реализацията на идеята, която да позволи азерски газ да стигне до Централна и Източна Европа.

От своя страна Румен Радев припомни, че миналата година Азербайджан сключи договор с ЕК за доставка на допълнителни количества, тоест - за удвояване на доставките. Големият въпрос остана - как, по какъв начин тези количества да стигнат до Европа,  залагаха се отдалечени срокове във времето, поясни той и поздрави министрите за организацията и скоростта, с която осъществяват инициативата, тъй като това е въпрос на сигурност на доставките. Той изрично благодари на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, на еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсън, както и на турската и гръцката страна, тъй като без тях този проект би бил неосъществим.

"Войната в Украйна ни подтикна да търсим нови измерения на солидарността, нови начини на доставки, за да прекроим международната логистическа карта, тази инициатива е пример за успех, насърчава успешното ни партньорство, ще доведе до повишаване на капацитета на газопреносните страни", заяви българският президент.

"То вдига нивото на нашите амбиции, ние започваме да говорим за други проекти за пренос на енергията на бъдещето - зеления водород“, каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
3
 
! Отговори
Чичо Чеп преди 1 година
Имаме дългосрочни договори за едва 1/3 от използваните количества ама вече старшината Радев урежда и половин Европа!
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещастни са тея народи управлявани от полу-човеци!
71
3
 
3
 
! Отговори
ggg преди 1 година
На снимката са втория (Алиев) и третия (Радев) съюзник на Путин. Първия е Лукашенко. Азерската газ е руска, за който нИ знае...За човешките права в Азербейджан не е правилно да се говори. Вероятно Саудитска Арабия и Иран са по-демократични държави от Азербейджан
70
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Двама комунистически тирани, пасивно одобрявани от гражданите на тези две изстрадали страни!
69
0
 
6
 
! Отговори
ОФчу преди 1 година
Забележете, министъра на Орбан също присъстваше! Извод: Орбан поставя интересите на Унгария на първо място! Как? Гарантира доставка на газ при всички екстраординарни случаи. Сега като построи и АЕЦ и Унгария гарантира оцеляването си като държава, за разлика от нас!
68
1
 
3
 
! Отговори
Бурятов преди 1 година
Радев нищо не е дал, той има манекенски функции. Един ешeк да заведат на тази среща ще има същите правомощия като зеления чорап.
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен: "Много захитрехте, ама не четете," То далаверите ако ставаха с четене - библьотекарите щяха да са милярдери! И Не требе да си учен да се светнеш че ако продаваш нещо и за него не влагаш нищо си на чиста далавера!
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
""благодарности на Президента Алиев ,че ни" снябдява с руски газ ама други цени...." - стига с тия опорки, тоя договор с Азербайджан го имаме от 10 години. Много захитрехте, ама не четете, а само повтаряте като папагали.
65
0
 
2
 
! Отговори
И на какво се радваш преди 1 година
До Анонимен: "благодарности на Президента Алиев ,че ни" снябдява с руски газ ама други цени....
64
0
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
ПРИ ДОЛНИТЕ ОБСТОЯТЕЛСТВА ТРЪГВАШ ДА ОПРАВЯШ ВЕДНАГА .....
63
0
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
КОЯ ЧАСТ ОТ СЛЕДНИТЕ ИЗРЕЧЕНИЯ НЕ РАЗБРАХТЕ? КОГАТО ИМА БЕЛЯ НА МЕЖДУНАРОДНО, НАЦИОНАЛНО НИВО НЕ СЕ ЧУДИШ КАК ДА Я ЗАМЕТЕШ ПОД КИЛИМА, КОГАТО ИМА ПОЛУМЪРТЪВ ЧОВЕК С НЯКОЛКО ОПИТА ЗА УБИЙСТВО И ТЕЖКО МАРОДЕРСТВО ВЪРХУ НЕГО И САМО СЪОБРАЗИТЕЛНОСТТА И ЗНАНИЯТА МУ И ЛИЧНИЯ МУ ЛЕКАР СА ПОМОГНАЛИ ДА ОЦЕЛЕЕ И ОЖИВЕЕ НЕ ГО ЗАМИТАШ ПОД КИЛИМА И НЕ ГО ОСТАВЯШ БЕЗ НИЩО , ЗАЩОТО....
62
0
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
КОЯ ЧАСТ ОТ СЛЕДНИТЕ ИЗРЕЧЕНИЯ НЕ РАЗБРАХТЕ? КОГАТО ИМА БЕЛЯ НА МЕЖДУНАРОДНО, НАЦИОНАЛНО НИВО НЕ СЕ ЧУДИШ КАК ДА Я ЗАМЕТЕШ ПОД КИЛИМА, КОГАТО ИМА ПОЛЕМЪРТЪВ ЧОВЕК С НЯКОЛКО ОПИТА ЗА УБИЙСТВО И ТЕЖКО МАРОДЕРСТВО ВЪРХУ НЕГО И САМО СЪОБРАЗИТЕЛНОСТТА И ЗНАНИЯТА МУ И ЛИЧНИЯ МУ ЛЕКАР СА ПОМОГНАЛИ ДА ОЦЕЛЕЕ И ОЖИВЕЕ НЕ ГО ЗАМИТАШ ПОД КИЛИМА И НЕ ГО ОСТАВЯШ БЕЗ НИЩО , ЗАЩОТО....
61
0
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
КОЯ ЧАСТ ОТ СЛЕДНИТЕ ИЗЕЧЕНИЯ НЕ РАЗБРАХТЕ? КОГАТО ИМА БЕЛЯ НА МЕЖДУНАРОДНО, НАЦИОНАЛНО НИВО НЕ СЕ ЧУДИШ КАК ДА Я ЗАМЕТЕШ ПОД КИЛИМА, КОГАТО ИМА ПОЛЕМЪРТЪВ ЧОВЕК С НЯКОЛКО ОПИТА ЗА УБИЙСТВО И ТЕЖКО МАРОДЕРСТВО ВЪРХУ НЕГО И САМО СЪОБРАЗИТЕЛНОСТТА И ЗНАНИЯТА МУ И ЛИЧНИЯ МУ ЛЕКАР СА ПОМОГНАЛИ ДА ОЦЕЛЕЕ И ОЖИВЕЕ НЕ ГО ЗАМИТАШ ПОД КИЛИМА И НЕ ГО ОСТАВЯШ БЕЗ НИЩО , ЗАЩОТО....
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 89 - къф банкярски? Радев подписа три договора с Гърция, Турция и Азербайджан за по-малко от 6 месеца докато "Банкянския" 12 години се умилкваше на Путин и Меркел търсейки лични облаги. Кво намесваш пак руснаците? Все едно Хитлер и Сталин не са разписали подялбата на източна Европа през ВСВ или пък все едно на добруджанския фронт не сме се били със същите тия през ПСВ или пък руснаци не са опожарили Свищов, Варна, Разград и т.н. 1828 1854? Или ония българи са по-малко българи от теб?
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво ,РАДЕВ .
58
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Големи благодарности на Президента Алиев ,че ни освободи от Кремълските бандити и крадци !!!!
57
0
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Квж пише на личните ви карти? Граждани на Армения ли? Или на Република България? И кое е пленното начало....
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На 31.12. тази година приключва ограбването и от Лукойл . Ще празнуваме ...
55
0
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Ще покажа на арменците, кой е основният генотип тук и кой е на гости....няма да толерирам малцинство .... казали са българите с един аршин да се мери ....
54
2
 
4
 
! Отговори
Предложение за СОС ! преди 1 година
До номер 79:То тогава на Банкярския хайдук, за това че направи транзитните тръби да минаватпрез България за Сърбия и Унгария, трябва да му вдигнем паметник, на мястото наПаметника на Съветската армия в Борисовата градина, така ли бе чоджум . . .