"Булгаргаз" предлага: Сериозно поевтиняване на газа през май

Азербайджанската компания "Сокар" - SOCAR ще получи лицензия до две седмици
25 апр 2023 14:26, Стела Стоянова
57
"Булгаргаз" предлага: Сериозно поевтиняване на газа през май
Снимка БГНЕС

Към днешна дата се очаква цената на природния газ през месец май да бъде 79-80 лева за мегаватчас, което е намаление с над 18 процента спрямо настоящия месец. Това каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева по време на днешното открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

На него се обсъжда доклад относно заявление от обществения доставчик за утвърждаване на цена за май, по която да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. По-късно през деня КЕВР на закрито заседание ще вземе решение за цената на природния газ за следващия месец, информира Иван Иванов.

КЕВР утвърди цена на природния газ за април от 98,16 лева за мегаватчас, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Това означава, че предложението на "Булгаргаз" за май е с 8,21 процента по-ниска цена от утвърдената регулирана цена за април.

На въпрос на председателя на КЕВР Иван Иванов, Деница Златева отговори, че към днешна дата се очаква цената за юни да бъде с около 3-4 процента по-ниска от тази за месец май.

Няма никакви проблеми с доставките на природен газ до края на годината, изтъкна изпълнителният директор на "Булгаргаз".

След края на откритото заседание председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране съобщи, че е разгледан доклада относно заявлението на азербайджанската компания "Сокар" (SOCAR) за издаване на лицензия за дейността търговия с природен газ.

По думите му това дава възможност след 2 седмици да се даде такава лицензия.

Иван Иванов отбеляза, че това още повече засилва позициите на България като страна, която се явява изходна за доставката на природен газ за други страни в региона.

Припомняме, че в присъствието на президентите на България и Азербайджан Румен Радев и Илхам Алиев днес в София се състоя церемония по подписване на Меморандум за разбирателство за насърчаване на сътрудничеството между операторите на газопреносните системи на България ("Булгартрансгаз"), Румъния (Transgaz), Унгария (FGSZ), Словакия (Eustream), както и държавната петролна компания на Република Азербайджан (SOCAR).  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
наивник преди 1 година
До РеалистГовори се , че американският втечнен газ, всъщност си е пак руски, само че преетикиран, и препрепродаден.Та, като говорят за пране на пари, що не почнат да говорят и за пране на газ
42
0
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
До коментар 22:Абе ако имаше малко мозък в главата щеше да разбереш,че Матушката ни потурчва,Ердоган и Путин ни работят по класическата схема за доброто и лошото ченге,Русия пуска газ на турците и азерите на преференциални цени,ония ни го изнасят уж като азерски само че със съответните надценки,ама *** не е особено умен(меко казано) и купува ли купува,резултат е че руснаците си продават газа,а съседите правят пари от нищото.
41
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ОБОБЩАВАМ:Какво обобщаваш , къде си чул или видял за ''евтина'' американска газ , по цял свят ?
40
2
 
2
 
! Отговори
К. Гарабедов преди 1 година
Бат Бочко влезе у властта и смъкна цените.
39
3
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
До ОБОБЩАВАМ:46----поевтиняване няма ,периода юни юли преди санкциите беше съответно 45.27 ,49.94 Когато слезе под тая цена тогава хвалбите и фукните Е това е Днешните цени поставят себестойност на цялото ни производство извън конкуренция
38
5
 
12
 
! Отговори
За наивниците преди 1 година
Цената на газта падна защото времето се затопли и няма толкова търсене на газ в Европа плюс никаквата зима и пълните хранилища. Освен това вече се договаря борсово а не е фиксирана с дългосрочни договори. Но...това е нож с две остриета ! При истинска зима и голямо търсене цените на газта ще стигнат до небето, защото хранилищата ще се опразнят а доставките с гемии през няколко океана не е достатъчно и ще отива на по скъпия пазар в Азия. Европа си отряза тръбите от Русия и сега разчита на господ !
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "за количество употребен газ 45,76 лв. И В/У ТЯХ: 181,20 лв. за доставка,3,13 лв.за снабдяване,1,23 лв.за пренос,6,09 лв.за достъп до мрежата." Ха, нека им е честито! И къде ли отиват тези парички??? Егати доставката-четири пъти по-висока !!!! Колко сме жалки!
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цената пада,и дано продължава,че да стигнем нормалната като 2020-2021 г.Дано не е само за летния сезон! А за таксичките в/у сумата за потребление някой нещо да каже????ПРИМЕР: за количество употребен газ 45,76 лв. И В/У ТЯХ: 181,20 лв. за доставка,3,13 лв.за снабдяване,1,23 лв.за пренос,6,09 лв.за достъп до мрежата. ??????? Да уточня,че това е сметка за м. 12.2021 г.-нея имам под ръка. А за тазгодишните сметки ме е страх да ви ги пиша! Това са фактите,ако смеем да живеем с тези сметки!
35
10
 
11
 
! Отговори
ОБОБЩАВАМ: преди 1 година
КОПЕЙКИТЕ СА ПРОТИВ ПОЕВТИНЯВАНЕТО НА ГАЗА ЗА БЪЛГАРИЯ! ТЕ ИСКАТ БГ НАРОД ДА Е В МИЗЗЕРИЯ И РУЗКА ОКУПАЦИЯ!
34
6
 
4
 
! Отговори
До 33, Като махнем преди 1 година
чий танкер срещу кого е оръжие, 150% по-висока цена как помага на българската икономика? Да беше 15% да кажеш ок, става от нас да мине, в името на общото благо, а то 150% по-висока цена... Народе??? Смеете се на собственото си погребение.
33
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И квоОО ,.. пак руска газ , и ПАК чрез *** /посредници/ ...Колко потока минават през България , защо Баце не слоЖИ поне един кран майкЪ му стара !?
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еее-нтересува мЪ , колко ще бъдат ПРЕКУПВАЧИТЕ , докато се стигне до нас -потребителите ???
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шокаритетно , Шокар-Шокар ,... колко пъти сме лъганииии ...
30
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запада започва да дава на заден !Санкции , санкции , но всяко нещо си има таван .
29
5
 
2
 
! Отговори
ухилена фитка преди 1 година
таз женица доволна че бая парици ще има от надценката а хорицата ще кихат още повече за поното дето им са го натресли в панелките
28
3
 
5
 
! Отговори
Мислете малко преди 1 година
Цени на Булгаргаз за периода 01 -31. 01.2021 год - 26.93 лв/MWh (без акциз и ДДС), цена за същия период за 2023 год. 191.36 лв/MWh (без акциз и ДДС).С колко процента е по-висока от 2021г. и каква ще е цената през 2023г. като се намали с 8.21% сами си направете изводите.Как ще се разделя руския от азерския газ в общата тръба по която върви е друг въпрос
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До опорките скоро.. И какви ще са новите ''санкции''?
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С тази зима - дори и климата/природата е против Путин или по друго "яче" казано - и Господ е против Путин
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Верно ли , поевтиняване съЗ 1 стинка ли !Колко пъти /години/ ,ще ни лъжете ?Не вярвам и сега !
24
5
 
2
 
! Отговори
опорките скоро преди 1 година
РФ оказва натиск над България чрез Православието и кирицата , време е за санкции