Шишков: Ще изгубим 90 млн. лв. заради злоупотреби във ВиК сектора

Проблемът е в начина, по който са възлагани договорите
29 апр 2023 11:31, Елка Василева
36
Шишков: Ще изгубим 90 млн. лв. заради злоупотреби във ВиК сектора
Снимка: архив, БГНЕС

България ще изгуби 90 милиона лева заради установени нередности във ВиК сектора, обяви на пресконферецния вчера регионалният министър Иван Шишков.

Пред БНТ той обясни, че става дума за средства от оперативна програма в периода 2019-2020 г., когато е имало възможност да се подмени голяма част от водопроводната мрежа в страната. 14 ВиК дружества са участвали в този процес. Направена е проверка на 10 от тях и при всички са установени проблеми с възлаганията на договорите.

"Направен одит на европейските средства е установил нередности във всяко едно от проверените дружества. Проверени са 21 договора, само 4 от тях нямат проблеми, 17 имат. Сумата, която ще ни бъде удържана, е 90 милиона", каза Шишков.

Проблемът се състои в начина, по който са възлагани договорите - в търговете кандидатстват определен брой участници, отстраняват се всички и остава един, но се оказва, че и той има същите нередности като останалите, обясни Шишков.

Най-много нередности са установени във ВиК в Смолян, Кърджали, Стара Загора и Бургас. Регионалният министър даде пример с ВиК-Бургас и пречиствателното съоръжение към язовир "Ясна поляна", което е застрашено от срутване.

"Правителството осигури 23 милиона, съвсем скоро ще започне аварийната реконструкция на това съоръжение, но то нито е ремонтирано през последните 20-30 години, нито му е извършена профилактика,за да се знае како се случва. поведението и отношението на ВиК-Бургас има сериозни проблеми, това е едно от първите дружества, които вдигна цените", обясни министърът.

По думите му през последните 8 месеца МРРБ и българският ВиК холдинг се опитват да сменят управителя на дружеството в Бургас, но съдът ги възпрепятства. Иван Шишков ще сезира европейската прокуратура за установените нередности във водния сектор.

Пренареждането на жълтите павета в София ще започне съвсем скоро, каза още министърът. Проблемът там отново е лошото задание и лошото изпълнение, коментира той.

"Нещата зависят от Столичната община. До септември ремонтът не само на жълтите павета, а и на целия център трябва да бъде завършен, за да може София да си получи парите. Донякъде регионалното министерство се включва по няколко причини - оперативната програма, ние сме контролен орган. В конкретния случай, включително кметът Фандъкова има проблеми и нейните проблеми са проблеми на целия град. Затова който може да помогне, трябва да помогне в този казус".

Последните две години дадоха нов хоризонт за развитие на строителството на магистралите в България, коментира министър Шишков.

"В рамките на 7 месеца съм одобрил нови 100 км подробни устройствени планове за строителство на магистрали - това е една бъдеща перскепктива да бъдат построени тези магистрали. АМ "Струма" буквално беше зарязана - свлачище 2020 година и в един момент тунелът "Железница" беше изпълнен и нямахме достъп до него. АМ "Европа" - вчера съм издал разрешение за строеж на част от последния участък от София до Сливница", каза Шишков.

Той заяви още, че са осигурени всички средства за това АМ "Европа" да бъде завършена до края на май.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Grom преди 11 месеца
Шишков, АМ Европа не е магистрала! 110 км/ч може да мине максимум за скоростен път.
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Знаете ли днес си дадох сметка за генезиса на това защо хората минават на тъмната страна. Защото нямат никакъв шанс ако останат в светлата. Понякога се налага ако не можеш по правилния начин да го направиш по неправилния. Факт. И не защото си роден престъпник а защото някой упорито работи ти да станеш такъв. такива като В и К и подобни, да не говорим за някои хора с големи портфейли но с малки мозъци. И никакъв закон не може да помогне. Защото такива няма.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 16Вярно. Голямата промяна все още експлоатира това което гадният комунизъм направи. - не само водопроводи ами и язовири заводи разпарчетосани на отделни малки фирмички или продадени за жълти стотинки на чужди компании. Толкова пари се наливат в това В и К къде отиват. Мълчание. И както се изказа един техен служител: много се извиняваме но вие като лоялен клиент сте длъжен да плащате всичко това.От този момент се замислих дали си заслужава да си лоялен
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ха -ха , винаги съм смятала В и к за най - долната и пропаднала общинска структура в България.И в същото време най - наглата защото държи най - жизненоважния ресурс нужен на хората за да съществуват. Водата се разхищава безконтролно няма водопровод от края на осемдесетте някои си пълнят басейните и не плащат и капка, защото са или в структурата или близо до нея.Кой плаща? Ха познайте. Омръзна ми да плащам течове тоест вода която не съм изхабила. Писна ми.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ОтВиКдружествата се харчат пари за скъпи автомобили,които дефекто се ползват и от лица извън дружествата вместо да се дават за подобряване на качеството на питейната вода и в по малките населени места и селаВ стотици села няма канализация и пречиствателни съоръжения и са на скептични ями,но се, начислява и плаща за канал и пречистване на вода в сметките на гражданитеТака неправомерно се"прибират"милиони годишно от гражданите,който пари не се знае къде и за какво отиват? Но Държавата си трае.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ОтВиКдружествата се харчат пари за скъпи автомобили,които дефекто се ползват и от лица извън дружествата вместо да се дават за подобряване на качеството на питейната вода и в по малките населени места и селаВ стотици села няма канализация и пречиствателни съоръжения и са на скептични ями,но се, начислява и плаща за канал и пречистване на вода в сметките на гражданитеТака неправомерно се"прибират"милиони годишно от гражданите,който пари не се знае къде и за какво отиват? Но държавата си трае.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Клоновете наВиКдружествата в малките градчета се поддържат единствено и само заради изборите. Всички гласуват за една партия печелила изборите от12години та до последните.ТАКА ПОНЕ ОЩЕ ЕДНИ 50 000гласуват за Герб.По тези клонове има и излишни служби за"служителки",които"не знаят"защо са назначени.Тези клонове отдавна трябваше да бъдат закрити,защото са излишни.Трябва да останат само аварийни бригади от по10човека.Така държавата ще спести милиони от излишно плащането на заплати за нищоправещи
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Вероятно и много от парите отЕС са неоползотворени по програмата на ЕС за реновиране на водопровода в гр.Казанлък а са"изтекли"от дружеството.Има много доказателства.Едва през*23 г.се започна сериозна работа по водопроводната мрежа в града но парите вече са недостатъчни за довършването окончателно на проекта с европейски средства.Три години преди*23г.не бе направено почти нищо.Едва в началото на *23г. се започна сериозна работа,когато бившия управител бе"пенсиониран"след като бе върнат на поста.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бившият управител наВиК-Стара Загора,Румен Райков е собственик на три фирми(ЕТ)и е в съучастие в четвърта фирма.И дефекто е бил в конфликт на интереси.А клона на дружеството в Казанлък системно лъже гражданите,като им надписва количества вода в сметките.До компютъра имат достъп много от служителите на клона и всеки може да пише данни от водомерите, каквито му хрумнат.Служителите нарушават наредба4 и Общите условия.Така изтеклата от аварий вода се разпределя и начислява за сметка на гражданите.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бившият управител наВиК-Стара Загора,Румен Райков е собственик на три фирми(ЕТ)и е в съучастие в четвърта фирма.И дефекто е бил в конфликт на интереси.А клона на дружеството в Казанлък системно *** гражданите,като им надписва количества вода в сметките.До компютъра имат достъп много от служителите на клона и всеки може да пише данни от водомерите, каквито му хрумнат.Служителите нарушават наредба4 и Общите условия.Така изтеклата от аварий вода се разпределя и начислява за сметка на гражданите.
17
3
 
2
 
! Отговори
РОМИТЕ НАРОЧНО преди 11 месеца
ОСТАВЯТ ЧЕШМИТЕ СИ ДА ТЕКАТ 24 ЧАСА В ДЕНОНОЩИЕТО > ТАКА ВДИГАТ ЦЕНАТА НА ВОДАТА ЗА БЪЛГАРИТЕ ( г-я-у-р-и-т-е )
16
1
 
2
 
! Отговори
ВОДАТА НЕ ИЗТИЧА преди 11 месеца
ОТ ВОДОПРОВОДИТЕ А СЕ КРАДЕ И НЕ СЕ ПЛАЩА > В ШУМЕНСКИ И ДОБРИЧКИ ОКРЪГ " СЕ ГУБЯТ" 70 % ОТ ВОДАТА > АКО ТЕЗИ 70 % ИЗТИЧАТ ОТ ПОВРЕДЕНИ ВОДОПРОВОДИ ТРЯБВА ВСИЧКО ДА Е ПЛУВНАЛО ВЪВ ВОДА
15
0
 
3
 
! Отговори
ДОКОГА РОМИТЕ преди 11 месеца
И СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ПЛУВНИ БАСЕЙНИ НЯМА ДА СИ ПЛАЩАТ ВОДАТА ?!
14
0
 
4
 
! Отговори
Левтер преди 11 месеца
Откъде ви изрови гн.резидента само се чудя...смях
13
2
 
7
 
! Отговори
голямо крадене преди 1 година
Цените двойни, загубите 80% и краденето не спира. Все едно ВИК е БДЖ. Не 90мил., 180мил. трябва да ги глобят, но не ние да им плащаме!
12
3
 
10
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Погледнете внимателно снимката! И това лице е министър? Всичките на Радев са такива, завършени пара'зити! Сто метра велоалея не е нарисувал, и само върви и обикаля, да търси какво не било в ред! Абсолютно безполезен!
11
1
 
9
 
! Отговори
Тоя преди 1 година
се очертава втори Рашков. Хвърля бомбастични изказвания и ---нищо.
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На бай Тошо тръбите на ВиК не може да смените и това 30 години м...... *** ви крадлива
9
2
 
14
 
! Отговори
Ддд преди 1 година
Този смешен министър, ако е открил нарушения в проектите за ВИК, защо ще индексират плащанията, и ще дадат още 90 милиона лв., ако проектите са незаконни или в нарушение??????
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
A колко губим в някои градове от тези мошеници, откъм качество на водата, а за ремонти и аварии да не говорим ? Отделно във въпросните градове поради к3н3фното качество на водата, дето УЖ е "питейна", сума ти смесители , бойлери заминават поради варовик .... Разкопавани чисто нови асвалтови настилки , и след няколко месеца пак пропада точно там, където е имало "ремонт". Ама заспал народ, кво го вълнува