МВнР: РСМ да спре с провокациите към България

Отказан бе достъпът до страната на д-р Врабевски, д-р Ковачев и още трима граждани
Обновена: 6 май 2023 17:21 | 6 май 2023 17:19, Йоана Цонева
44
МВнР: РСМ да спре с провокациите към България
Снимка: БГНЕС

"Министерството на външните работи на Република България изразява силно разочарование от решението на властите в Република Северна Македония да предприемат действия, с които да помрачат тържественото отбелязване на 6 май Гергьовден, като отказаха да допуснат на своя територия българския депутат в Европейския парламент и говорител на групата на Европейската народна партия по въпросите на разширяването д-р Андрей Ковачев, председателя на Фондация “Българска памет” д-р Милен Врабевски и още трима български граждани". Това пише в позиция на Министерството на външните работи.

То припомня, че събитието по повод празника се организира традиционно от години насам в Ново Село, Струмица от посолството на Република България в Скопие, Генералното консулство на България в Битоля и Фондация “Българска памет” чрез церемония на българското военно гробище със заупокойна панахида.

За първа година церемонията включваше съвместно богослужение между двете православни църкви, на която присъстваха и представители на военно-дипломатическия корпус в Северна Македония, както и ученици от България. Българското военно гробище в Ново село е едно от 471 български военни гробища на територията на Северна Македония, което преди години беше възстановено именно със средства на Фондация “Българска памет”.

"Недоумение пораждат основанията за получения отказ, а именно издадена забрана за влизане в Северна Македония", пише още в позицията.

Във връзка с днешния безпрецедентен инцидент, Министерството на външните работи подчертава, че заявените претенции за европейска интеграция на Северна Македония изискват най-малкото преустановяване на провокациите към България, българите и представителите на европейските институции. Българската страна ще постави официално въпроса пред властите в Северна Македония и пред международните ни партньори, тъй като развития от подобен характер оказват негативно влияние върху добросъседските отношения и усилията на българската страна, насочени към възстановяване на доверието и създаване на положителен климат за развитие на двустранните отношения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Айде баста, нема нужда от провокатори... Да си седи дома и да се научи как да се държи когато е на гости.Тоя наглец и трупата му всеки път когато са в Македония прават золуми и провокации
31
2
 
3
 
! Отговори
Лойко преди 11 месеца
България да спре с провокациите към Македониа. Къде какво сме препикавали си е наш проблем,но защо искаме да продължим с тези изтъркани номера.Не е нормално да се гордеем с дадени безмислени жертви .Това не е за гордост,а за срам.
30
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
То вече "македонци" няма....само албанчуги са останали...
29
5
 
4
 
! Отговори
koko преди 11 месеца
Оплакват се македонците на Господ:- Що направи така, Боже, всички народи да произлизат от маймуните, само ние - от българите?
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Няма да спрат защото българските политици постоянно се навеждат и правят отстъпки.
27
19
 
10
 
! Отговори
Bungar преди 11 месеца
Браво на Македония! Така се постъпва с провокатори.Достатъчно паметници си имаме в България.Стига сме препикавали чужди територии.Всеки който се отнася с уважение към Македониа е винаги добре дошъл.
26
0
 
2
 
! Отговори
Нема страшно преди 11 месеца
Кире, кокоре ибокич ша замажат работата
25
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И те като се уплашиха от тези декларации не е истина,не виждате ли че се евават с нас както си искат,а ние комисии правим и ходим там да се пазарим с тях за НАШАТА ИСТОРИЯ как те я искали да бъде написана,бааах мааму,баах..само гьостерица за тия гюбрета..
24
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За такива актове стоят руски и сръбски служби В интерес на тези държави е омраза между един народ в 2 държави. Страх тресе особено сърбите да не се сближат българите с братята си в СМ хвърлят много пари ,за пропаганда и вкарване на напрежение в отношенията ни.Обединение на българите от СМ с майка българия е хорор сценарий за тях .
23
4
 
8
 
! Отговори
Soso преди 11 месеца
МОН да провери кои директори са накарали и организирали ученици да ходят на такива политически събития и незабавно да вземе мерки/уволнения. Ако ги бяха арестували децата, какво правим?
22
3
 
17
 
! Отговори
един от вас преди 11 месеца
Нужен е удар с твърда ръка по масата . С меките ръкавици СТИГА !!!! Губим се всячески пред едни 2 млн.мишлета. Докога ?
21
2
 
14
 
! Отговори
Хейт преди 11 месеца
Българската дипломация толкоз може - да подлайва и да скимти като паленце.
20
28
 
7
 
! Отговори
София преди 11 месеца
Браво на македонците.Сериозна държава са.А , ние кога ще признаем македонците в Пиринска Македония и в цела България ?
19
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Те са гаврят с нас, ние пускаме декларация хахаха, пълно унижение
18
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Браво на Македонците.Тези долни продажницо да им се забрани и в България да влизат.
17
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нацисти и фашисти не се допускат в Македония!!!Обаче всички останали Българи са добре дошли,понеже са ни приятели.
16
2
 
24
 
! Отговори
До кога!!! преди 11 месеца
Затворете границата прекратете дипломатически отношения със тази терористи и да се приключи!! Незнам защо им обръщате внимание на тези аборигени!
15
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
A България кога ще спре провокациите срещу РСМ?
14
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тези изброени хора са нескрити и явни неприятели на Македония.Публично са я обиждали и време беше Македония да реагира. Това са неприятели и на България и е интересно как и защо ни представляват в чужбина.
13
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Хора които непрестанно обиждат Македония и правят провокации,няма как да бъдат допуснати в Македония. Същото важи и за България.Не е редно да се допускат неприятели на дадена държава.