МВнР: РСМ да спре с провокациите към България

Отказан бе достъпът до страната на д-р Врабевски, д-р Ковачев и още трима граждани
Обновена: 6 май 2023 17:21 | 6 май 2023 17:19, Йоана Цонева
44
МВнР: РСМ да спре с провокациите към България
Снимка: БГНЕС

"Министерството на външните работи на Република България изразява силно разочарование от решението на властите в Република Северна Македония да предприемат действия, с които да помрачат тържественото отбелязване на 6 май Гергьовден, като отказаха да допуснат на своя територия българския депутат в Европейския парламент и говорител на групата на Европейската народна партия по въпросите на разширяването д-р Андрей Ковачев, председателя на Фондация “Българска памет” д-р Милен Врабевски и още трима български граждани". Това пише в позиция на Министерството на външните работи.

То припомня, че събитието по повод празника се организира традиционно от години насам в Ново Село, Струмица от посолството на Република България в Скопие, Генералното консулство на България в Битоля и Фондация “Българска памет” чрез церемония на българското военно гробище със заупокойна панахида.

За първа година церемонията включваше съвместно богослужение между двете православни църкви, на която присъстваха и представители на военно-дипломатическия корпус в Северна Македония, както и ученици от България. Българското военно гробище в Ново село е едно от 471 български военни гробища на територията на Северна Македония, което преди години беше възстановено именно със средства на Фондация “Българска памет”.

"Недоумение пораждат основанията за получения отказ, а именно издадена забрана за влизане в Северна Македония", пише още в позицията.

Във връзка с днешния безпрецедентен инцидент, Министерството на външните работи подчертава, че заявените претенции за европейска интеграция на Северна Македония изискват най-малкото преустановяване на провокациите към България, българите и представителите на европейските институции. Българската страна ще постави официално въпроса пред властите в Северна Македония и пред международните ни партньори, тъй като развития от подобен характер оказват негативно влияние върху добросъседските отношения и усилията на българската страна, насочени към възстановяване на доверието и създаване на положителен климат за развитие на двустранните отношения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС ще подкрепя РСМ толкова, колкото е необходимо. Познато. Има една доуга държава със същия манталитет. Там сега се провежда СВО.
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека да им напомним на Гергьовден, че България няма нито едно пленено военно знаме. А тия? Ами те са нямали!
10
2
 
18
 
! Отговори
aa1820 преди 1 година
Македонците ни се подиграват на всеки празник и честване на всичко българско на тяхна територия, а ние - протестна нота....."Не сме народ, а ....." е казал Вазов и е бил много прав.
9
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев пак се гъззи на 30 годишна държава.
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отново беззъба реакция на Радевци. В международните отношения подобни неприятелски действия изискват реципрочни мерки.
7
7
 
9
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Украйна така се държеше с Русия,след 2014г.
6
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БЮРМ - българската Урайна.
5
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро Кокичето дойде, махна ветото, окраде милионите, изпляска Лена на парапета, уреди баща си и друго роднини, па после пак гласувайте за него. Щот е модерен.
4
0
 
9
 
! Отговори
Факт преди 1 година
По-евтино ще бъде да се изкопаят костите на загиналите войници и да се препогребат в България. Така са правили преди векове цели гръцки села, за да не останат костите на предците им в турска територия и да не бъдат поругани. Някои дори са изкопавали и са ги изгаряли, ако не са можели да ги пренесат ...
3
9
 
3
 
! Отговори
Tенгри кан преди 1 година
На Врабеца Чик-Чирик, аз дори бих отказал и българско гражданство, докато не каже "Слава на Тангра"!;)))
2
4
 
5
 
! Отговори
:) преди 1 година
Харесва ли ви да се гаврят така с българската история, милите ни съседи а? И да не ви харесва нямаме и армия с която да ги поставим на мястото им...тоест в пределите на България....положението Украйна - Русия е същото, но там хората си прибират каквото им се полага :)
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И това ли е пак само? Протесна нота с която македонец ще отиде в тоалетната да се забърше. Спрете да пускате македонците в България, ударете им пак вето за ЕС и след време ще кандисат. Аман от кадифени ръкавици в МС. Само врякат и нещо на практика