Пеканов: Да обясним на хората и бизнеса ползите от еврото

За това можело да се използва забавянето на смяната на лева
80
  Пеканов: Да обясним на хората и бизнеса ползите от еврото
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов поздрави всички граждани с Деня на Европа - 9 май. Това е един ден, който става все по-важен в едни бурни времена, в които ни трябват партньорства, за да сме по-силни заедно, отбеляза Пеканов при откриването на дискусия на тема "Ролята на организираното гражданско общество в процеса на присъединяването на България към еврозоната". Събитието е организирано от Икономическия и социален съвет (ИСС) и се провежда в Гранитната зала на Министерския съвет.

"Днес ни събира изключително важна за България  тема - приемането на общата европейска валута. Щастлив съм да видя тук представители на всички ключови институции в страната, по този начин можем да уверим българските граждани, че институциите гледат в една посока", каза още той.

По думите му приемането на еврото има ясни позитиви от икономически и социален характер за всеки български гражданин. Още през 90-те години беше направен осъзнат избор с прикрепянето на едно котва за стабилност, каквато беше валутният борд. Това означава, че от 25 години България не упражнява самостоятелна парична политика и това донесе стабилност и доверие в страната. Макар че миналата година имаше спекулации, че България ще влезе насила в еврозоната, това ще стане, когато свършим работата, която е пред нас, отбеляза вицепремиерът. Уверен съм, че Народното събрание ще гласува нужните законови промени, в същото време сме предприели всички мерки за укротяване на инфлацията, заяви той.

Нека да използваме забавянето на приемането на еврото, което трябваше да стане от началото на 2024 година, но засега е отложено за началото на 2025 година, в позитив и да обясним на хората и на бизнеса какви са ползите и защитните механизми от приемането на еврото. Това е национално значима цел, за която ни е нужна ясна и точна информация, която да стигне до всеки български гражданин, каза той.

В анализ на ИСС се посочва, че приемането на общата европейска валута ще подобри инвестиционната среда и ще увеличи експортната насоченост, и ще има по-голяма ефективност на пазара на труда и високи нива на икономическа активност. Целта от приемането на общата валута е конвергенция, сближаване до най-развитите икономики, по-висока икономическа активност, заетост с устойчиви и добре платени работни места. Това ще спести разходи на страната, ще подобри инвестиционната среда и ще стоим по-силно на картата на света в една силно турбулентна среда, и ще стоим там, където се вземат решения. Подготовката на приемането на еврото не е спряла, увери Пеканов.

Според него това ще е на-големият двигател за сближаването на доходите, но и за реформите. Европа премина през доста турбуленции през последните 10-15 години и бяха взети редица решения, които направиха ЕС по-силен. Еврото е втората по използване валута в света и прави всеки член на еврозоната по-силен. Надявам се, че разбираме, че "съединението прави силата", каза Пеканов. По думите му по време на пандемията бяха взети решения, които позволиха на Европа да се съвземе само в рамките на няколко месеца и показват, че Европа се движи в правилната посока.

В 21-ви век единственият път на България е да има по-тясно сътрудничество и кооперация. Суверенитет в 21-ви век е да вземаш решенията и да си там, където се вземат решенията и където се решава бъдещето ти. По този начин влияеш на решения, които ще влияят на теб, поясни Пеканов. Това е начин да се борим за националния ни интерес, да повишаваме благосъстоянието на българските граждани   и да правим България по-силна, изтъкна вицепремиерът. /БТА, Христо Воденов/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още по темата: евроПеканов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До абе спрете се,Ако я нямаше баба ти Гица, още щеше да крадеш дини по пазарите
44
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До абе спрете се,Айде бе, експерт ще решава експертни въпроси, тук става въпрос за национална валута, решава нацията. А от толкова много експерти сме на дередже "експертите казаха" и виновни няма
43
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В годините на прехода ДС си раздаваха куфарчета с пари а народа беше на купонна система и магазините бяха празни. Не можеше да се види майка с количка по улиците. Хората бяха престанали да правят бебета. По улиците фучаха застрахователи в бмв и мерцедеси. Хората се страхуваха. ДС се погрижи за това. Те се грижеха за вас през комунизма и през изминалите 33 години на хаос. Ще се погрижат и занапред за вас и вашите деца. Разграбването продължава. Клептокрацията се е настанила трайно в БГ.
42
1
 
9
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Не мога да разбера, платените с милиони трроллове, защо обръщат все нещата твърдейки, че е все едно лев или евро, че ние дефакто сме вързани към еврото и така нататък. Да, точно така е Но проблемът на българина не е дали плаща с лев или евро, а в това, дали ще ни заврат в Еврозоната. Ние и сега може да вземем евро за валута, както някои страни са направили, без да са в Еврозоната. Дайте, говорете за Еврозоната, а не за валутата Евро, която на никого не пречи.
41
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бай Дрън Къде е Европа сега, къде е Русия? Доживяхме фашисти да честват победата над фашизма.
40
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сетила се Мара, да се побара. Те утре ще тръгнат да го изваждат от употреба, а ние още не сме обяснили на хората и бизнеса......
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма какво да ми обяснява аз знам бизнеса и основно политиците за какво го иска искат по големи кредитни линии и да не плащат такси, ама това с таксите и комисионни ,нищо друго . Това няма да се отрази пряко нито на заплати да не говорим пък за падане на цени
38
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обяснете и негативите обаче. Защото само пълен лу.м.пен може да си мисли, че дадено нещо има само ползи...
37
2
 
14
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
За неинформираните, какво става на 9 май, деня на Европа. Тогава Съветската армия превзема Берлин. Да ви е честит деня на Европа, хаха.По-добре не казвайте, че празнувате.Виж, един помен може да направите.
36
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Референдум може и да има, но няма начин да мине, защото няма да стигне броя на гласуващите от предните избори според Кконституцията. Теоретично ако мине, ще ни остави с една фиктивна валута във валуттен борд. А развързването от борда при свръхинфлация означава погром както стана в Аржентина. Еврото ни е единственият ход за справяне с проблема.
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 32 "Тези субсидии кой ги измисли, че то може и да не се работи" Няма значение кой ги е измислил. Обективното положение е, че конкуренцията взима повече субсидии от теб и ти винаги си по-назад защото нямате равни условия.
34
14
 
3
 
! Отговори
до 33 преди 1 година
какво значение има дали са 200евро или 400лева?!
33
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За бизнеса и политиците знаем,че ще има полза.На хората с 400 евро заплата и 200 евро пенсия как ще го обясниш?
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До НЕ И ЗА НАС!Тези субсидии кой ги измисли, че то може и да не се работи.., взимаш парата и не ти пука, засял ли си или не
31
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ходи да обясни на Швеция и Дания, че виж, закъсали са го горките без евро като няма кой да им обясни...
30
1
 
16
 
! Отговори
НЕ И ЗА НАС! преди 1 година
Чета следния коментар: "Най-бедни сме, защото толкова си можем. В свободния пазар никой друг не ти е виновен." ТОВА НЕ Е ТОЧНО ТАКА. КОГАТО В ХОЛАНДИЯ СУБСИДИЯТА ЗА СЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ Е НАПРИМЕР 10 ПЪТИ ПО-ВИСОКА, ОТКОЛКОТО В БЪЛГАРИЯ, ТОГАВА "СВОБОДНИЯТ" ПАЗАР Е БЛАГОСЛОВИЯ ЗА ЕДНИ, И ПРОКЛЯТИЕ ЗА ДРУГИ.
29
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие пак натискате на сила, без грам да ви пука за това какво мислят, всички останали, а позитивите са нула, абсолютна нула са вашите ползи, няма такива и никога няма да има.
28
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гумените глави едно си знаят, едно си баят - искат копейка и рубла. Не им вярвам, че искат и Лева !!!
27
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ми е интерено тези хора които се изказват така дават ли си сметка че ще прецакат народа или са в някакво забвение и не са наясно какво наистина става? По-просто казано - нагли ли са или дрогирани?
26
24
 
4
 
! Отговори
абе спрете се, преди 1 година
с тия референдуми и допитвания ! По - голяма глупост не може да се съчини! Как обикновени хора без ценз, без и ни най-малка финансова грамотност ще взимат решения! Същото беше и с референдума за АЕЦ-а , баба Гицка от Горно нанадолнище ще казва или бай ***- още по-лошо!Има хора - експерти и те решават!