Румен Христов: Мария Габриел би била достоен премиер

Очаквам конструктивен диалог, посочи лидерът на СДС
Обновена: 10 май 2023 21:04 | 10 май 2023 20:16, Красимир Ангелов
28

Мария Габриел е кандидатът на ГЕРБ-СДС за министър-председател. Ще получи ли тя подкрепа?

"Очаквам конструктивен диалог, да се надяваме, че бихме могли да намерим допирни точки, които съществуват в отделните програми и ако ги наложим, ще означава, че кой знае каква разлика за това, което предлагат ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ няма", коментира лидерът на СДС Румен Христов в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата
"Мария Габриел би била достоен министър-председател, бих се гордял с нея. Упреците, че не познавала добре вътрешната политика на България, не са приемливи, защото тя ще си има вицепремиери и министри, които биха попълнили тази празнота. Кандидатурата получи сериозна европейска подкрепа, въпросът е да бъде оценена в България и българските политически формации в 49-я парламент", категоричен бе Христов.

Той заяви, ГЕРБ-СДС са гласували доверие на Габриел, тъй като тя не е била в изпълнителната власт и към нея няма негативи: "Не знам как колегите не биха подкрепили такава кандидатура.

"План "Б" стои на масата, но той е деликатен, особено за СДС и за евентуалното включване на БСП. Разбира се, че трябва да се мисли надпартийно. Няма да бъде никак лесно, това е наше задължение, виждаме, че България е в тежка ситуация и трябва да се направи компромис. Даваме си сметка, че поемаме тежък кръст и че в чисто партиен план няма да ни донесе позитиви. Всеки е личност, но станеш ли министър, ти автоматично ставаш политическа фигура", обясни лидерът на СДС пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Румен Христов е рано да се говори за разпределение на постовете.

"Още на предходния кръг от консултации казахме, че докато не изчерпим всички възможности за търсене на общо правителство с "Продължаваме промяната - Демократична България", ще има още една среща. Ако е затворена вратата, ще мислим за план "Б". Това означава негативи, отговорности, непопулярност, защото въпросите, които трябва да бъдат решени са много тежки - те са от натрупани през последните 2 години", обясни той.

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари