БСП пита Габриел: Какъв кабинет ще оглавите и кой очаквате да Ви подкрепи?

Тя отговаря: Проевропейско, приоритетите могат да се допълват
Обновена: 11 май 2023 14:10 | 11 май 2023 14:09, Камелия Цветанова
190
БСП пита Габриел: Какъв кабинет ще оглавите и кой очаквате да Ви подкрепи?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От БСП настояха да получат отговор от номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел какво правителство очаква да оглави и кой да я подкрепи.

Още по темата
Тя обясни от своя страна, че кабинетът ще е проевропейски, а приоритетите, които очертава в програмата си, могат да бъдат разширени и допълнени.

"Не приемаме подхода за номинацията на премиер. По-приемливо щеше да е присъствието на Бойко Борисов и на Корнелия Нинова тук. Отсъствието на двамата поставя под съмнение това как Вие виждате състава на това правителство", коментира в началото на срещата между Габриел и ГЕРБ и БСП социалистът Георги Свиленски.

"Важното е да се каже какво правителство, за какъв срок и с каква подкрепа. Вие водите разговори с всички ПГ в рамките на повече от месец. На обществото не е ясно кой е план „А“, кой е план „Б“, какво правителство търсите - от експерти, от специалисти, с представители на ПП или на другите партии. Това не е ясно на никого", разкритикува той ГЕРБ.

“Сега ни представяне приоритетите на ГЕРБ. На предишна среща сме ги получили, също и тези за забавление на ДБ за забавление. Нашите приоритетите не ги виждаме в тази програма, може би трябва да ги уточним, защото не се говори нищо за доходи, за повишаване на стандарта на живот, но очакваме да кажете ясно какво правителство очаквате да оглавите, кой очаквате да ви подкрепи. В последните 5-6 Народни събрания видяхме всякакви опити за съставяне на правителство, имаше какви ли не експерименти. Трябва да сложим картите на масата и да кажем какво искаме да се случи в страната - пет безспорни за всички приоритети за определен период от време. Такива разговори за такава отговорна работа трябва да се водят от лидерите на партиите, а аз казах, че Борисов ще посочи пример и ще се скрие, това и направи“, упрекна още Свиленски.

По думите му работата по приоритетите ще я свършат експертите. Той припомни, че тези на БСП са образование, здравеопазване и социална програма.

Мария Габриел отговори, че правителството, което ще оглави ще бъде проевропейско с ясен профил на хора, които подкрепят приоритетите около има обединение.

„Посоченият кандидат за премиер е Мария Габриел и заради това е редно, аз да се видя с всички и да уточним кои са приоритети, около които да се обединим, а след това идва кой и какво“, коментира тя.

Според нея най-важното от срещите в НС е да се излъчи сигналът, че диалогът може да продължи.

„Тези приоритети не са фиксирани, те остават за диалог, могат да бъдат разширени или добавяни. На този етап срещите са с кандидата за премиер и парламентарните групи, от които той търси подкрепа“, каза Габриел и отказа да коментира въпроса за лидерска среща.

Мария Габриел отново настоя, че България има нужда от работещо правителство.

„И аз днес тук съм с ясното създание за голямата отговорност, която носим за България и българите“, коментира тя.

Пред БСП Габриел също избори приоритетите от програмата си.

Като първи приоритет тя очерта съставянето на работещо правителство. На второ място е стабилизирането на финансистите и приемаме на бюджета. Третият приоритет е реформата в правосъдната система. Четвъртият е справянето с инфлацията и ръста на цените, както и гарантиране на енергийната сигурност.

„Пета важна цел е приемането на България в еврозоната и датата ще зависи от приемането на бюджета и параметрите на дефицита. Шести важен приоритет са европрограмите и Плана за възстановяване и устойчивост. Седма важна тема е сигурността на българските граждани, модернизация на армията“, посочи Габриел.

Като осми приоритет тя очерта науката, иновациите образованието, дигитализация на публичния сектор, мерки за модерно и иновативно образование, подкрепа за културата. Регионите са деветия приоритет в нейната програма. Десетият приоритет са ефективните здравни политики.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още по темата: БСПГЕРБМария Габриел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
2
 
7
 
! Отговори
Watch преди 1 година
и преди години бойко слагаше тая за да спечели...а после си хвана куфара и се прибра в асвтрия момата
122
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трубадурите пеят дитирамби за "Рицарят на мутренския образ".
121
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
EС е един огромен балон за фалиране на държави! Който се хване с ЕС ще банкрутира. Вчера излезнаха данни, че държавите в ЕС като Белгия, Гърция, Холандия са с външни дългове от по 200-300% вече. Къде е логиката да вкарваме България с 20% дълг при тях?
120
8
 
8
 
! Отговори
КОПЕЙКИТЕ ПАК РЕВАТ. преди 1 година
ПРОБЛЕМИТЕ НА РУСИЯ СЕ МНОЖАТ...
119
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
всъщност от всички европейски държави само ние сме толкова зле, значи проблема не е в ЕС, а тук, кой ни управлява 11 години?... той е виновен за липсата на развитие
118
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой е чувал за Кирил *** преди да стане министър председател? Кой е чувал за тази преди да я предложат за министър председател? Кажете ве уумирисани кравари? Хванати от запада и за един ден стават министър председатели, хора които хал хабер си нямат от проблемите на България. Живяли цял живот на запад и идват и стават СПАСИТЕЛИТЕ НИ? Така ли ве, мършиии краварски???! Не ви ли е гнууус бе?
117
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
щом е от герп значи не е читава
116
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еврогея ни кара към икономическа и политическа криза . Макетата дават пример с нас защо не им трябва ,,членство,, По богати стават само тия които усвояват и останалите плащаме сметката.
115
3
 
0
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 118 - а може пък ти да я научиш "как се говори", защото си по начетен, знаещ и преуспял в живота? Ти къде представляваше България и колко европейци знаят името ти? Сподели - може и теб да предложим за премиер като по разпознаваем и ерудиран?
114
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аватара на Главатара нищо няма да оглави.
113
3
 
5
 
! Отговори
ПП са в НОКАУТ...!! преди 1 година
Ако не подкрепят европейски комисар от Брюксел, значи ПОДКРЕПЯТ ГЕШЕВ..........Лъснаха им шарлатанските зад. ни. ци.........
112
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е какъв да е кабинета, ми добре диверсифициран ще има мъже, жени и няколко третополови и ще има място и за Корнелия като министър.
111
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
жалко за Мария, герп просто ще я употребят, а има потенциал
110
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Калинка мая! Толкова за тази! Толкова проооста, че няма накъде! Само клишета. Тя не знае какви са изобщо проблемите на нас българите. Кирчо *** номер 2 е тази овчица!
109
2
 
0
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Реалист - я сподели с нас, като човек вещ и разбиращ - кои са големите и значителни цели на България? Гледам, разбираш ги тея работи.
108
3
 
5
 
! Отговори
Риалити кингс преди 1 година
Искаме интимни сцени между Лена Бориславова и Мария Габриел.
107
2
 
0
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА - "Супер"! И посл - нови избори! И после - още избори! Само не схващам кво точно те кефи в това?!
106
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докога боооклукчийски калинки като Парапета и тазо овцаааа хванати от нищото стават минсър председседатели бе? Аре тази няма да стане, ама оня скаапаняк от Канада стана. Докога ще се гаврят с нас бе? Това моме 2 изречения не може да каже на кръст. ДВЕ!
105
2
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Тази Калинка от ГЕРБ е много далеч от най-големите проблеми в България с тези свои цели, които изглеждат смешно незначителни.
104
4
 
2
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 115 - но ти доста си "научил". От целодневно цокане на евтина бира с пенсията на мама, и търсене на маргинални опорки си попил цялата про-кремълска пропаганда. Това е превърнало мозъка ти в рядък прокиснал борш!