Габриел увери: Смяната на Гешев е заявка за дълбока съдебна реформа

Целта е връщането на доверието в институцията
Обновена: 12 май 2023 17:50 | 12 май 2023 17:50, Камелия Цветанова
92

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Чуха се различни интерпретации на думите ми за оставката на главния прокурор Иван Гешев. Това искане не е персонална промяна, а връщане на доверието в институцията на главния прокурор. Това би било важна крачка и заявка за цялостно съдебна реформа. Нужно е да засилим усещането за справедливост в българските граждани“, увери по време на срещата си с ПП-ДБ номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов й постави въпроса какви точно реформи предвижда тя и намекна, че като еврокомисар не е добре запозната със ситуацията в страната.

„Изненадата съм, че казвате, че не познавам България или съм откъсната от нея. Това не е вярно, знам какво вълнува хората и нуждата им от усещането за справедливост“, коментира тя.

„За мен има правила и прозрачност като ключови думи. Всичко, което се случва трябва да се случва, спазвайки закона и заради това за мен е важно да продължим да говорим за конституционна реформа, но затова има много работа свързана с МС, с НС. Заради това търсим подкрепа, защото сме с ясното съзнание, че това не може да се осъществи само с една политическа сила“, посочи Гариел.

Според Десислава Атанасова от ГЕРБ въпросът е в това колко дълго ще продължи животът на 49-ото НС и дали ще има време за реформи.

Относно конституционната и съдебната реформа има заявки и от страна на ГЕРБ, и на ПП-ДБ, припомни тя.

„Ако животът на 49-ото НС е ограничен и не бъде реализират първия, втори, трети мандат, то ние каквито и добри намерения да имаме да работим заедно, няма да ги осъществим. По- важният въпрос е ще дадем ли време и ще излъчим ли мнозинство“, коментира Атанасова.

Според Томислав Дончев въпросът опира до това ще има ли правителство или в най-горещите летни месеци отново ще ходим на избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още по темата: ГЕРБППМария Габриел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За едни 12 милиарда става дума, а иначе дълбока реформа няма да има, не и от ГЕРБ, ДПС, БСП, ИТН и Възраждане. Бъдете сигурни.
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
баба казава че приличала на резервна тръба заГЪЗопровод!
71
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смяна на Гешев а в замяна ГЕРБ искат да вземат властта. Слабо.
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами явно краварите са преценили че мозъците на българите са достъчно измити и могат да педлагат такива решени - и не са далеч от истината - щом пп и герб имат тоалкова депутати
69
0
 
4
 
! Отговори
В. преди 1 година
Чудя се как е приела да се кандидатира за министър председател! И защо се надява на Христо Иванов за смислена съдебна реформа.
68
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЦРУ е иска да овладее съдебната система , ЦРУ да казва кой престъпник , кой е корумпиран като в Украйна ..
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гилотина няма ако няма народ има само цар дали ще е гол до кръстта или от кръста не го интересива важното е да се блажи
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен това тези дето вземат такива заплати не плащат данъци и осигуровки държавата т.е ние другите им ги плащаме Докога ще търпиме това
65
1
 
6
 
! Отговори
Public enemies преди 1 година
На Гешев празни приказки слабо го вълнуват, само редовно правителство може да го махне, такова няма да има сега, най-вероятно и след следващите избори, едва ли е особено притеснен за поста си.
64
0
 
6
 
! Отговори
Урсула преди 1 година
Гаргамел на гилотината :)))
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен к.71 Май че не разбра или не искаш да разбереш, че сега начинът за предсрочно отстраняване на Гешев е друг: пробив във ВСС.Предложението е от 6 прокурори от Прокурорската колегия. Съберат ли се 17 гласа 'за' отстраняването му, той отстъпва място на следващия. Президентът се учудва, че това, за което той ратуваше 3 години, може да се реши, сл.министър на МП Зарков също беше изненадан, а червените тоги ги нямаше на протест пред Съдебната палата. Еволюция на мненията?
62
2
 
3
 
! Отговори
Соца преди 1 година
И Гешев ли се оказа едно Недоношче, другарки и другари.
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първото което е трябва да се промени НПК . Съдят някой той посочва 200 свидетели отнема 5-6 години само да ги разпитат още 3-4 по-горните инстанции и ето 10 години минават.
60
0
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Тия решиха да пожертват Каскета си за да бъдат, макар и частично, на власт. Сигурно ще го помажат с някаква друга служба.
59
5
 
10
 
! Отговори
Монката преди 1 година
Първото нещо трябва ,да е импийчмант и съд за радев
58
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нема такъв народ.
57
5
 
8
 
! Отговори
Зелен чорап преди 1 година
И какво ви пречи Гешев ,а? Че погна мафията ли! Цецо и божков и маджо ли командват държавата
56
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гешев не е за смяна,а за затвора,заедно с цялата гербава шайка.А това,което в момента ни разиграват е цирк.
55
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В КПКОНПИ има стотици хиляди активни и прекратени по давност преписки на престъпници в държавата? И се стопяват поради давност? Престъпник по давност. Докога? Защо КПКОНПИ не работи в пълен обхват и да довежда всяка преписка до положителен завършек, ако ще и осъдителен.
54
0
 
5
 
! Отговори
Колапс Тотален преди 1 година
Вижте как "работи" политически зависимата съдия Ели Скоклева и ще разберете какво дъно е стигнала на Съдебната система - ниво Хаити!