Доц. Спас Ташев: Вече се превръща в мечта да имаме редовно правителство

Според него България се топи с 62 хил. души годишно
16 май 2023 22:25, Нели Христова
29
Доц. Спас Ташев: Вече се превръща в мечта да имаме редовно правителство
Снимка: БГНЕС

"Не приемам понятието "демографска катастрофа". Демографските процеси са последица от нещо друго, те не текат самоцелно. Може да говорим за криза във факторите, които предизвикват демографския срив. Трябва да повлияем върху факторите чрез дългосрочна политика. Към сегашната ситуацията в страната, когато се борят за правителство, това е твърде далеч от разбирането за устойчива политика в областта на демографията", заяви ръководителят на департамент "Демография" в ИИНЧ към БАН доц. Спас Ташев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му вече се превръща в мечта да имаме редовно правителство 4 години, а дори в рамките на един пълен мандат не може да се направи почти нищо по отношение на демографската политика.

"Скептичен съм как може да се повлияе на демографските процеси, но обществото трябва да бъде взискателно към партиите, които за две години пет пъти правят избори. Трябва да поставим въпроса как виждат справянето с демографския срив. Никой политик не се интересува какво ще бъде след 20 години", изтъкна доц. Ташев в студиото на "Денят ON AIR".

Той посочи, че през 1989 г. населението ни е било почти 9 млн., докато сега сме 6,5 млн., според последните данни, в чиято обективност гостът не е убеден.

"Лично аз познавам хора, които нито са преброени онлайн, нито са посетени от преброител, който да попълни анкетната им карта. Когато нямаме обективните данни, много трудно може да направим точна диагноза на процесите и да предложим лечение. Намаляваме с почти 62 хил. души годишно. Имаме малко потребление и застаряващо население, все по-малко чужденци ще инвестират в нашата икономика", алармира доц. Ташев.

Оказва се, че смъртността преобладава, но делът на емиграцията съвсем не е малък. По време на пандемията част от българските емигранти са се върнали у нас, но след облекчаване на мерките веднага са напуснали страната ни, стана ясно от думите на госта.

"Загубата е, че емигрира предимно младо население в детеродна възраст. Тази миграция създава затруднения при създаването на семейства. Все по-трудно тези хора се връщат в страната. Бесарабските българи дойдоха в България и ние не им помогнахме. Помогнахме на украинските бежанци, но на българите от Украйна не. Постояха и си тръгнаха", каза още доц. Ташев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
И със преди 11 месеца
Служебното си е добре.ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ УТР.КИ ВЪН!!
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Много трудно усвояват(крадат) дрогарете , когато няма редовно правителство. И корумпираните трудоустроени ceлuнчuта надолу по веригата се чудят какво да правят.
15
5
 
4
 
! Отговори
Няма места преди 11 месеца
в детските градини, този ми говори за демографска криза. Аз виждам последните години много майки с деца, и бременни.
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е, от тоя матреал, такъв продукт.
13
0
 
5
 
! Отговори
Тонката преди 11 месеца
От слу4ваштото до сега излиза 4е комунизма е цвете пред сегашниа решим
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
През патока ми е дали ще имаме редовно правителство! Това може да е мечта само за такива като вас, кожодери и лапачи на народно имущество!
11
1
 
8
 
! Отговори
Мечтаем преди 11 месеца
Никога повече Канадчета, Шкембелии или някой друг гений от Банкя да не застане начело на държавата ни или да се прави на кукловод на нищожествата от Козяк.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Хубава поактика в политикака е, че ако някой не го изберат за премиер, поне после не ни го предлагат повторно.
9
2
 
9
 
! Отговори
Баба Гица преди 11 месеца
Мечтаят за редовно правителство само тези, които се надяват да седнат на държавната софра и за 4 години да натрупат от кражби и комисионни богатства за 4 живота (до правнуците поне да се осигурят). Останалите от нас мечтаем за правителство, което да спре предаването на националните ни интереси за жълти стотинки, да спре да ни въвлича в конфликта на украйна, да спре ор дите пришълци и да ги разкара кой отде е дошъл. Да спрат да крадат. Да отстоява интересите ни срещу бюрократичните заповеди от ЕС
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
90 милиарда идват по взискателни трбва да сме и смирени
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Уви, българите не заслужават този срамен спектакъл в прокуратурата и тези дълги котерийни борби за власт и пари, от своите политици.
6
0
 
6
 
! Отговори
Поли преди 11 месеца
Много неща ще станат мечта. с тия никаквици от улицата
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Така си мислиш ти! Докато Борисов не се оттегли от мераците си Пак да управлява.ПарВителството е последното нещо което вълнува българина! Служебните кабинети се справят прекрасно!!! Ще ходим на избори,до тогава,докато ГЕРБ се оттегли! Опозицията също се справя перфектно! Като Не ги допусна до власт и в 5 парламент!!!И особено пък сега,Борисов скандала който забърка с Гешев!!
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Идва революция или нищо не идва ще си ги хрантутиме
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Или правителство ще има когато кажат Мутрите да тези същите които мислехме че са в миналото но не са доказа го Гешев и другите от прокуратурата доказаха го всички от прокуратурата Можем лу да им вярваме Не доказаха го делата за Милен Цветков и другите. У нас няма закони
2
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Статистиката показва, че през социализма хората са живеели добре, а през капитализма живеят зле и намаляват. Разните внуци на фашизма се правят на демократи, но са десни фашисти и ще унищожат народа. Оправдават фашизма с комунизма, но забравят, че фашизмът беше унищожен от съюза между капитализма и комунизма. Капитализмът на Запада също е анифашист, а техните дедовци са обявили война на САЩ и Великобритания.
1
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Смешни.к. Нормален човек не се интересува от подобни глупости.