Военният министър: САЩ няма как да ни предостави F-16 вместо МиГ-29

Той отрече служебния кабинет да не е положил усилия за т.нар. "триъгълни сделки"
Обновена: 17 май 2023 18:39 | 17 май 2023 18:39, Красимир Ангелов
236
Военният министър: САЩ няма как да ни предостави F-16 вместо МиГ-29
Снимка: БГНЕС

Американската страна няма как да ни предостави F-16 като заместваща платформа и усърдно ни препоръчва да продължим експлоатацията на самолетите МиГ-29 докогато е възможно. Ние работим в тази посока, заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов пред Комисията по отбрана в Народното събрание.

Министърът цитира официално писмо от Военновъздушните сили на САЩ, получено в Министерството на отбраната.

Той опроверга твърденията, че служебното правителство не е положило усилия за осъществяване на т.нар. триъгълни сделки, чрез които България да предостави на Украйна техника и въоръжение, като в замяна получи от наши съюзници западни образци.

"Проведох срещи с министрите на отбраната на Италия, Испания, Нидерландия, САЩ, Швеция, с представители на Франция. Въпросът бе обсъждан и с военните аташета на много страни. Единственото предложение дойде от страна-съюзник, която впоследствие се отказа не защото ние нямахме желание, а защото това въоръжение бе директно предоставено на Украйна. За съжаление времето за триъгълни сделки беше изпуснато от редовния кабинет", обясни министър Стоянов, цитиран от БГНЕС.

"Не е вярно твърдението, че по време на редовното правителство не са получавани предложения за предоставяне на оръжия на Украйна", заяви още министърът на отбраната.

По времето на редовното правителство са искани самолети Су-25, МиГ-29, и 122 –мм и 155 – мм боеприпаси и друго въоръжение, но тогава не е имало реакция“, категоричен бе министър Стоянов. Той подчерта, че министерството работи усилено за модернизацията на Българската армия.

На заседанието днес парламентарната комисия по отбрана прие Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на България през 2022 г. Депутатите гласуваха единодушно "за". Предстои докладът да бъде гласуван в пленарна зала.

"Ако не бъде приет държавният бюджет, ще бъде стопирана цялата програма за модернизация на Българската армия“, каза още министърът в отговор на въпрос на журналисти. Според него липсата на нов бюджет ще се отрази негативно не само върху модернизацията, но и върху попълването с личен състав на Българската армия, защото един от мотивите на младите хора е да обслужват нова техника.

"Включително и проектът за бойна машина на Сухопътните войски, проектът за придобиване на нови 155-мм гаубици и нови радари. Всички усилия, които бяха положени в последните девет месеца, отиват на вятъра. Това ще се отрази и върху попълването с личен състав, тъй като един от мотивите за военна служба на младите хора е да обслужват нова техника", изтъкна той.

"Правим всичко възможно изтребители МиГ-29 да летят колкото е възможно по-дълго. Идеята за закупуване и ремонт на двигатели беше точно тази. Работим и по варианта за заместваща платформа, но най-вероятно Комисията по отбрана няма да бъде удовлетворена от цената за нейното придобиване", коментира още министър Стоянов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да си луд да купуваш каквото и да било от САЩ, както виждате.
46
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Беше много глупаво да предплащаме всичко, да се предплати някаква сума добре ама цялата...
45
3
 
13
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Руснаците се бъзикат с турнето на Зелер в Европа. В Лондон Риши го гладел, в Германия Шолц го хранел а в Париж Макрон щял да го +++
44
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-добрите оръжия с руските .. Гледайте кой ще победи запада или Русия
43
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Решението на МС от днес за изграждане на инфраструктура за F-16 не е свързано с тези машини, които ни нарисуваха и ги платихме на картинка. Това е ресурс за РАЗПОЛАГАНЕ НА ИЗТРЕБИТЕЛИ на територията на България за удари по Русия. Същото се отнася и за взетото решение наравно с другите членки на ЕС и НАТО за складови бази за боеприпаси у нас. Предполагам, че не е изключено и оръжие с обеднен уран. Всичко това ни прави ЗАКОННА ЦЕЛ НА РФ!
42
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боко да плаща неустойки милиарди.
41
4
 
20
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
Да връщат милиарди с лихвата ВЕДНАГА ,това е тотален позор ФАЩ ни ограбиха както и казвах от самото начало !лайнатовският флаг който поръчах пристигна и на 21 ви в Пловдив ще го оскверня по най бруталният начин в знак на протест срещу атлантическият фашизъм и деспотия !Тези предатели са за разстрел !ФАЩ ВЪН да ни върнат парите и конпенсация за базите за които не плащат и 1 стотинка !Такова робство никога не е имало турците не са се гаврили така с нас и това ни било "съюзници" !СМЪРТТТ НА ФАЩ !
40
1
 
14
 
! Отговори
Пonpaвka преди 1 година
He e вяpнo, чe "нямa kak ga ни npegocтaви", нo e вяpнo, чe нямa ga ни npegocтaви... Heka няkoй nъk ga nonитa Moшe gaли вpъщa napи зa нeycтoйka?
39
0
 
11
 
! Отговори
Анонимна преди 1 година
Ами наши са си, що да си ги не ползваме МИГ29, ама и платените Ф16 и те да си наши.
38
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 38 На това недоразумение Миг29 ли казваш съвременно оръжие? Добре че не стана война по времето на комунизма щяха да ни избият като мишки с тая скапана руска военна техника. В казармата ни повтаряха че нашата задача е да задържим Турция и Гърция за 24 часа и руснаците щели да дойдат и да ги насметат. Сега ми стана ясно че никой нямаше да допусне насссраните руснаци да дойдат до България не за 24 часа а за 24 години. Изкарахме голям късмет че в Москва нямаше откачалки като Путин.
37
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще има да чакате САЩ кръв повръща пари не връща.
36
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами да направим както се е правило на времето , с цел да се избегнат невинни жертви.Бият се вождовете и който победи печели всичко. Предлагам двубой както е писано. (Давид и Голиат) /.И така .Румен Радев с МИГ 29 срещу Джо Байдън с Ф 16 (Блог който си избере (бонус за БАйдън). ) Спечелилия печели всичко. Отказалите се губят БАЙ ДЕФОЛТ
35
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откак сме в НАТО, САЩ ни демилитаризирха без операция.
34
2
 
25
 
! Отговори
веднага преди 1 година
Да върнат парите
33
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цял свят мрази САЩ безплантно, ако Русия им даде пари още по-добре.
32
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Краварите ни подведоха, като не ни казаха, че ще чакаме десетилетия за тези самолети, това е все едно в ресторанта да ти вземат поръчката и парите и да не ти кажат, че ще ядеш след няколко дни.
31
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
80-те години нямаше нито един руски ботуш тук, а сега има хиляди американски ботуши.
30
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 32Едно време при соца СССР освен,че ни предоставяха най съвременни оръжия безвъзмездно и безплатно////Я,си помисли пак дали са безплатно и дали са безаналогови.
29
19
 
4
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 1 година
Ами няма да ви дадат Ф-16 защото те отиват за Украйна. Където ще се използват по предназначение за което са създадени - да свалят руски самолети и крилати ракети и да тормозят русо-фашистките окупатори в окопите! А вие московски мекеретаВи нали ви хванаха преди две години да снимате спецификациите на нашите Ф-16 и да ги предавате на посолството още преди да е произведено и едно болтче за тези самолети? Да ви връщат парите и да пращат и нашите Ф16 за Украйна където да громят окупатора!
28
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТЕЗ ИНДЯНЦИТЕ СА ГИ ПРОКЛЕЛИ НАВЕКИ ЩОТО ИМ ОТКРАДНАХА ЗЕМИТЕ НИЕ СЪКО ЩЕ ГИ ПРОКЪЛНЕМ ЩОТО НИ САСИПАХА ДЪРЖАВАТА