Кабинетът на Габриел става безсмислен дори за говорене

Изненада е отказът на Слави Трифонов да участва в коалицията
22 май 2023 10:29, Анисия Иванова
65

"Дори да видим изпълнен мандата на ГЕРБ - какво от това? Ще видим някакви министри, но ще видим ли политики - къде са те? За пореден път се разпределят министерски кресла, преди да са се определили политиките, които ще изпълняват тези министри. Зад тези експерти ще стои едно мнозинство в парламента и то ще диктува дневния ред на правителството", каза политологът Георги Киряков в студиото на "България сутрин".

По думите му 10-те точки, по които Мария Габриел ще управлява страната, все още не са ясни.

Според политолога Цветанка Андреева изненада е отказът на Слави Трифонов да участва в коалицията. Снощи той обяви, че ИТН оттегля подкрепата си към проектокабинета с мандата на ГЕРБ-СДС.

"Кабинетът на Мария Габриел става безсмислен дори за говорене. Надеждата пак се фиксира във варианта на коалиция и договорености между ГЕРБ и "Продължаваме промяната", прогнозира Андреева пред Bulgaria ON AIR.

Киряков вижда едни и същи въпроси във всички парламенти, а изводът е един и същи - политическо неумение да се съставят добри коалиции.

Още по темата

"Добре тръгна тази парламент, с отрезвяване на някои политически лидери и сили, обаче в един момент някои решиха, в случая Бойко Борисов, че е по-добре да изнудва евентуалните си коалиционни партньори с план Б. План Б е нови избори и нищо друго", настоя той.

Събеседникът ѝ изрази повече оптимизъм, но изтъкна, че кризата е толкова дълбока и изисква неформални решения.

"Една ротация е гаранция, че партньорите си имат доверие и няма да имаме еднопартийно безсмислено управление. Ротацията дава възможност да не се асимилират партньорите, а да си сътрудничат. Това ни лишава от възможността да имаме силна фигура на министър-председател. Ако днес Мария Габриел предложи имена, това би било демонстрация на управленски капацитет от страна на ГЕРБ", каза още Андреева.

По думите на Киряков още в самото начало е заложен кабинет между първите две политически сили срещу "главата на Гешев" и ще се залагат кампании, които ще направят нестабилно бъдещо управление. Андреева е на мнение, че партиите вече не могат да разчитат на електоралната подкрепа, която непрекъснато пада, на второ място е това, че вече имат общи врагове.

"Румен Радев се явява заплаха. Той е спойката като общ враг. Явява се фигурата на Гешев като предизвикателство пред това да се направи съдебна реформа. Такава е възможна само при добре конструирано мнозинство в парламента", посочи тя.

Според Киряков президентът ще връчи третия мандат на партията с най-малко шансове за правителство - БСП. "Президентът има сметка да се налага. Трябва редовен кабинет, на този етап - само с първите две политически сили", допълни гостът.

"Важно за ДПС е да участват в евроатлантическото мнозинство. Ако отидат на следващи предсрочни избори, ще изградят коалиция", заключи Андреева.

Политолозите изразиха мнение, че нов политически проект е малко вероятен.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
6
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Кой натисна копчето първо на Корни, после на Славчо? Яко ги държат май с компромати.
13
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"...10-те точки, по които Мария Габриел ще управлява страната, все още не са ясни." Не са ви ясни, защото не сте питали когото трябва! Питате Отровено Общество на Сорос, питате ЕК, питате ДД на УСА и ще разберете! Да ви и... политолозите, дето прости неща не разбирате!
12
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без чалга у Парламенто , нема да се работи ,бе....кой ше свири кючек на Ленчето??!
11
3
 
12
 
! Отговори
Шаферът на Леонардо преди 1 година
Как така от ГЕрП ще питат Славчо , капо де тути капи да пита подчинените си ?! На тях(ГЕрП) всички са им длъжни ...
10
3
 
23
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
СЛАВИ СЕ ДОЗАКОПА ! ИТН ПОВЕЧЕ ПАРЛАМЕНТ НЯМА ДА ВИДИ ! АКО ИТН ВЗЕМЕ И 2 % ЩЕ Е ЧУДО СЛЕД ПОДКРЕПАТА ИМ ЗА КАБИНЕТА ГЕРБ.ДПС И ОТКАЗА СЛЕД КАТО ВИДЯХА , ЧЕ НЯМА ДА СТАНЕ :D ГЕРБ НИКОГА НЕ Е БИЛ БЪЛГАРСКИЯ ИНТЕРЕС СРАМ ЗА СТАНИСЛАВ, ЧЕ ГО ПОДКРЕПИ
9
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се радвайте. Слави не визама решенията сам. Интересно е само дали това му "решение" е спуснато от Сараите или от Зайчарника ?
8
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да гледаме позитивно на нещата. Има и добра новина покрай целия този цирк - Мария Гаргамел се прибра от Брюксел. Такъв ценен експерт по иновациите ни е много необходим тук в България. Ако не друго, то кметица на село Хаджидимово може да стане винаги.
7
3
 
6
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
...Е КАК ТАКА , БЕЗ ЧАРГАРО,БЕЕЕЕЕ.....Е ТОЧНО ТОЙ ЩЕШЕ ДА ВИ РЕШИ ПРОБЛЕМИТЕ!ХА, ДАНО ПП-ДБ СИ ГО ВЗЕМАТА И ДА СИ ГО НОСЯТА НА ГРЪБ....!
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голямото ДПС опъна ушите на малкото ДПС и пунта мара, и баце останаха на сухо.
5
2
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ще видим АКО БОЙКА ГАРГАМЕЛ ВЪРНЕ МАНДАТА ИЗПЪЛНЕН ЗНАЧИ РАЗЧИТАТ НА ПОДКРЕПА ОТ ВЪЗРАЖДАНЕ :D
4
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво, Слави! С тоя ход си върна поне още 10% от Избирателите. ГЕРБ в канала !!!
3
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добра новина.Слави пусна водата в тоа летната чиния,отмивайки Гаргамел в общата канализация.Следващата порция вода е за Биг Босс.
2
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво Гаргамелица, от двата стола на земята.Замина хубавата службица и златната заплата в Брюксел.... Бащицата добре те нареди хахахахахах.Премиер щяла да става жирафката ;))))))
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя надменната даже не била говорила с Слави ИТН ,та тя че ни оправи