Желязков: Обсъжда се и вариант за кабинет с ротационен премиер

В проектокабинета "Габриел" ще има до петима министри от ИТН и ДПС
21 май 2023 19:55, Анисия Иванова
161
Желязков: Обсъжда се и вариант за кабинет с ротационен премиер
Снимка: БГНЕС

Обсъжда се и вариантът за кабинет с ротационен премиер. „Аз съм сигурен, че се обсъждат всички варианти, като не съм чул някоя от партиите да е изневерила на някои от предварително дадените си заявки „червени линии” за това с кой мандат, по какъв начин не би могла или кой би могъл да бъде премиер".  Това заяви в предаването „На Фокус” по Нова тв председателят на Народното събрание Росен Желязков. "Темата за ротация е една от нестандартните, от които сякаш имаме нужда, за да излезем от омагьосания кръг. Дали това е възможен вариант - ще се разбере", допълни той.

"Би било неестествено да кажа, че не знам какво съдържа папката с проектокабинета на Мария Габриел, която тя ще върне на президента в понеделник. Знам, но не е моментът да го съобщя. При всяко положение заявката, която е дадена с номинацията на Мария Габриел и представените от нея приоритети – е ясно, че проектокабинетът носи същото послание. Това е ориентиран към Европа и европейските ценности и послания кабинет, както и справяне с предизвикателствата в страната. Знам кои са основните лица в този списък", призна той.

Той подчерта, че лицата в списъка на Мария Габриел са неполитически натоварени хора, с висока експертиза и с необходимите ценности и добродетели, които отправят ясно послание на очакванията, както на обществото, така и на политическите партньори.

Още по темата

Желязков обаче категорично отказа да назове колко ще са министрите, посочени от ГЕРБ, ДПС и ИТН. „Има представители, посочени от ДПС и ИТН. Те са малко. От 0 до 5 е техният брой. Ако вземем предвид някои особености на тези кандидатури, едната политическа сила има лек превес. Но при нечетните числа винаги е така – един има превес. Особеността е желанието за европейско бъдеще”, подчерта той.

На въпрос ще успее ли този проектокабинет да спечели недостигащите пет гласа в пленарна зала той отговори: „Ние много ясно заявихме, че няма да търсим гласове по отделно. Така както беше в 48-ото НС. Не търсим и някаква аритметика под формата на неприсъствие, неучастване в гласуване, нито на съвестта на хора, размислили през последните дни. Това не би било чисто политическо решение. Разчитаме на две неща. Първо – разчитаме на политическата подкрепа, която ни е дадена към настоящия момент. Нашата амбиция е да реализираме мандат и то в името на това България да има редовно правителство. Защото нови избори – за шести или за седми път, ще крушират изобщо разбирането в България, че парламентарната демокрация функционира”.

Желязков подчерта, че в тази политическа аритметика има два варианта. „Единият е до понеделник да не съумеем да получим ясни послания от партиите, които участват във взимането на решения, за това, че не биха подкрепили кабинет с първия мандат. Другия вариант е – да се случи това, което стана с проекокабинета на професор Габровски. Това са двата варианта. Но сме длъжни, като първа политическа сила, да внесем и ще внесем проектокабинет”.

По повод завъртялата се в медийното пространство информация, че в рамките на неделния ден да се водили разговори между лидерите на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов Желязков бе категоричен, че такива срещи са се „водили вчера, водят се днес, ще се водят и утре”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ХИПОТЕЗАТА ЗА РОТАЦИЯТА НА ДУБЪЛА НА МИН-ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА МОМЧЕТО РОСКО ПЛОСКО ДВЕ Е НЕ САМО ИЛЮЗОРНА, НО Е И НЕКОНСТИТУЦИОННА. ТОЕСТ В МОМЕНТА ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ПАРЛАМЕНТА ПРЕДЛАГА ДА СЕ СУСПЕНДИРА КОНСТИТУЦИЯТА ЗА ДА ЗАВОАЛИРА АНТИБЪЛГАРСКАТА СЪЩНОСТ НА ГЕРБ!!... И КАК ЩЕ СТАНЕ РАЗМЯНАТА?!! ДУБЪЛ ЕДНО ЩЕ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ПРЕЗИДЕНТА ЩЕ ВРЪЧИ НА ДУБЪЛ ДВЕ МАНДАТ ЛИ??!!!... АХ,АХ МОМЧЕНЦА ДЕТЕНЦА И МОМИЧЕНЦА ГЕРБАВИ!...
135
0
 
1
 
! Отговори
АБВ преди 10 месеца
Абе тия що направо не почнат да си менкат жените на "ротационен принцип" и да мирясат най-накрая?
134
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гешев е напуснал страната, заедно с всичките си доказателства. Борисов този път ще влезе в зандана до живот. Доказателства бол, е ще изядем 2-3 агнета по повода.
133
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В последния момент краварите набутаха в НС Мутрьо Мутрев от село Мутриндол. Бая време се чудеха дали да набутат Мутрьо или *** Янки Кенедито, ама в последния момент решиха това да е Мутрьо. Мислеха си, че Мутрьо и Мутрагеньо di tutti мутрагени по мутренска линия ще намерят общ език и взаимно сътрудничество.
132
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Питам се защо всички неприятни са в ГЕРБ ?
131
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако КаскетЯ се е изнизал от страната, нищо чудно бЕйко да е изпаднал в цугцванг. Прави впечатление, че дуписе мълчат. Предполагам, че ще има опити ГЕРБ да се разцепи и едно 20 души да последват "приятел политик-жена".
130
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тези се гъбаркат с хората! Знаете ли поне една, поне ЕДНА държава, в която има премиер на ротационен принцип?
129
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
БЕЗ ЕС МАРИЯ ГАБРИЕЛ ЩЕШЕ ДА Е СЛУЖИТЕЛКА В ПОЩАТА В РОДНОТО СИ СЕЛО И ДА НОСИ БЪЛГАРСКО ИМЕ. А БОЙКО ЩЕШЕ ДА Е ЩАСТЛИВ ПЕНСИОНЕР ОТ ПОЖАРНАТА И ДА СИ ГЛЕДА ГРАДИНКА.
128
0
 
2
 
! Отговори
ceneto преди 10 месеца
ротационно да ходят в затвора,може би това трябва да е същината на новата съдебната реформа щом не могат да осъдят никои
127
2
 
0
 
! Отговори
Споко преди 10 месеца
Всичко ще мине: ГЕРБ, ДПС и Възраждане.
126
0
 
2
 
! Отговори
На Боко Чекмеджето преди 10 месеца
Боко Тиквата ще подкрепи правителство на ППДБ. До местните избори. Неизвестното в схемата е как ще действа Гешев. ДПС остават на сухо. А ДПС командва Гешев и ВСС.
125
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
просто има много пари за открадване ,,,затова е това "съгласие"
124
0
 
3
 
! Отговори
А-я преди 10 месеца
Глупости на търкалета, ротационен премиер!!! Жаждата за власт е болест. Дайте и депутатите да се ротационни, всеки да се отърка във властта.
123
0
 
0
 
! Отговори
пешо рендето преди 10 месеца
амсалак гавур
122
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До истински мъж,к.129 За ББ е ясно: с милиционерския си манталитет да предава всички и всичко, до което се докосне, той трябва да слезне от сцената и то навреме,докато не е провалил всичко. Но тези от ПеПе,които президентът пусна на сцената и после съжали, а дейността им нарече шарлатания, не би следвало да се докосват до власт. БСП е алчна за власт заедно с ПП, така че определено е аут. Костя К. чака народът да му даде 121 депутати, не става. ИТН чакат да станат маша. Значи 49-то НС да си ходи
121
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Каква неистова жажда за власт. Готови да предадат избирателите си за да управляват, дори с опонентите си.
120
0
 
4
 
! Отговори
аз преди 10 месеца
Ако Бойко и ГЕРБ не реализират първия мандат, а подкрепят втория, при каквито и да е условия, за мен означава, че Бойко е вече бита карта, стиснали са го за ... и ще предаде всеки и всичко, за да запази себе си и някакъв кръг около себе си.
119
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Лена Бориславова даде идеята за ротации.
118
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Трябва мнооого да си крал за да продължиш да подкрепяш ГЕРБ и ПП-ДБ!!!
117
2
 
4
 
! Отговори
Срам и позор преди 10 месеца
Страхливата тиква съвсем е обезумял от страх! Готов е цяла България да продаде за да се спаси!