Ротацията на премиерския пост – ще се разчита на джентълменско споразумение

Политолози: Засега не е ясно дали излизаме със сигурност от политическата криза
25 май 2023 22:05, Елка Василева
112
Ротацията на премиерския пост – ще се разчита на джентълменско споразумение
Снимка: архив, БГНЕС

Ротацията на премиерския пост ще трябва да разчита на джентълменско споразумение между двете формации, коментираха за БТА политолозите Димитър Ганев и Страхил Делийски. Според тях ще трябва да се мине през сложна процедура, в която първо се гласува оставката на правителството, а второ – президентът връчва мандат отново на първата политическа сила за съставяне на нов кабинет.

Още по темата
По-рано стана ясно, че Националният съвет на "Продължаваме промяната" е обсъдил "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) да предложи правителство за 18 месеца, като в първите девет месеца министър-председател ще бъде Николай Денков, а вицепремиер и външен министър Мария Габриел, а за следващите девет месеца премиер да бъде Мария Габриел, а Денков – вицепремиер. Малко след това Габриел върна на президента Румен Радев неизпълнен първия мандат за съставяне на правителство.

Идеята за ротация

Според Димитър Ганев тук вече не би трябвало да има съмнения, че ще има правителство с втория мандат. Това си е на практика коалиция между първите две формации, добави той. Според него е трудно да се каже от днешна гледна точка дали политическата криза ще бъде разрешена. През ноември 2021 г., когато се състави кабинетът „Петков“, изглеждаше, че политическата криза е преодоляна, а всъщност се оказа, че ние продължаваме да сме в нея, отбеляза Ганев. По думите му това съвместно управление не означава, че няма да влезем пак в политическа криза. Според него няма как на този етап да сме сигурни, че първите 18 месеца ще бъдат изкарани.

Така че от днешна гледна точка не можем да кажем, че излизаме със сигурност от политическата криза, но пък за сметка на това все пак имаме добра новина и тя е, че ще има редовно правителство и то с дневен ред, който е належащ, коментира Ганев и уточни – бюджет; реформи, свързани със съдебната система; Шенген и еврозоната. Според него и двете формации са наясно, че плащат много висока политическа цена за това си управление и ще искат да покажат сравнително бърз резултат, който да оправдае тази жертва, която правят. Политическата логика сочи, че би трябвало да подходят амбициозно още в първите няколко месеца, смята Ганев.

Страхил Делийски коментира, че някои описват това като предателство, други - безпринципност, трети - като реабилитация на Борисов. Според политолога става въпрос за временно примирие между два типа конфликтиращи икономически интереси, заради които конфликти сме имали проблеми със съставянето на изпълнителната власт известно време. Той обясни, че от една страна е традиционният интерес на старите политически капиталисти и от друга страна - интересът на и по-нови претенденти, които претендират да защитават, да реализират някакъв международен икономически финансов интерес.

Тези две групи си стиснаха ръцете, защото си дадоха сметка, че ако и този път не се случи, нестабилността може да изиграе лоша шега на техния общ колективен класов интерес като цяло, смята Делийски. Той добави, че всеки от тези двата типа интереси иска да овладее държавата, за да може да се реализира по-добре, но в един момент се оказва, че е по-добре всеки от тях да направи стъпка назад, за да не стане по-лошо и за двамата играчи.

Според Делийски това няма да реши политическата криза, а моментно ще спре този постоянен процес на избори. Това, че ще имаме правителство, по никакъв начин автоматично не означава, че то ще свърши работата, която мнозинството граждани очакват от него, смята Делийски и добави, че е много вероятно подобен формат, решавайки свръхзадачата за съставяне на каквото и да е правителство, да създаде допълнителни нови задачи за решаване.

Каква е процедурата

Според Ганев ротация на премиерското кресло не е забранено. Това означава, че след девет месеца министър-председателят подава оставка, което недвусмислено означава оставка на цялото правителство, обясни той и добави, че тя от своя страна задейства конституционна процедура по връчване на мандати.

Ще трябва да минем през процедура, в която първо се гласува оставката, второ – президентът връчва мандат отново на ГЕРБ, защото това е процедурата, обобщи Ганев и добави, че мандатите също могат да бъдат ротирани. Трябва да се гласува пак същото правителство с различен министър-председател и вероятно със сходен Министерски съвет, посочи Ганев. Той уточни, че в този смисъл ротацията е напълно възможна, просто ще се мине през тази сложна конституционна процедура.

Според Делийски е сложно. Не виждам начин, ако не се промени нещо специално заради този формат, как ще стане това предаване на властта без подаване на оставка в рамките на НС и стартиране на цикъл по връчване на мандат от страна на президента и гласуване, обясни той и добави, че това е конституционният механизъм за промяна на министър-председател.

Гаранции за ротация

Няма никакви гаранции, че такава ротация ще се случи, смята Ганев. Според политолога може да се разчита единствено на джентълменската уговорка, но трябва да се има предвид следното – Николай Денков като министър-председател ще бъде напълно зависим от мнозинство, което е крепено от ГЕРБ. Той няма как да състави мнозинство, различно от това, подкрепяно от ГЕРБ, добави Ганев. Според него, ако тази договорка за ротацията не се спази и ПП-ДБ „дадат заден“, то тогава ГЕРБ ще има възможност или да предизвика предсрочно парламентарни избори, защото ще оттеглят подкрепата си, или да търси нова конфигурация и да има друго мнозинство в рамките на това Народно събрание.

И според Делийски гаранции няма. Това са джентълменските споразумения, нищо повече. Ние нямаме някакви конституционни гаранции в този план, посочи той. Вероятно е те да предложат някакъв документ, който да формализира тези отношения, но той отново няма да има никаква законна или конституционна валидност, добави Делийски. По думите му ще бъде функция на поетата отговорност пред избирателя и на честната дума, но пък от друга страна подобен тип документ веднага ще отвори разговора, че това е коалиция, защото това по същество си е.

Ролята на ротационния премиер

Според Ганев ротацията крие определени дефицити, а именно че би могло да има проблеми при провеждането на определени реформи. Общо взето, министър-председателят е водещата фигура в държавното управление и ограниченият мандат няма да му позволи да целеполага в по-дългосрочен план, да поема по-дългосрочни международни ангажименти, но по всичко личи, че това е единствената възможност за разрешение на политическа криза и това е единственото, което България може в момента да предостави като кабинет, смята той.

Със сигурност изглежда трудно, но всяко коалиционно управление е трудно, коментира политологът. Ганев отбеляза, че зависи и от това дали в кабинета ще бъдат лица с политическа биография или по-скоро експерти.

При положение, че двата най-големи политически блока в България се ползват с доверието на по около една десета от населението, какви големи очаквания да имаме за формата на правителство, коментира Делийски. Той припомни, че преди години с 600 хил. гласа „можеше най-много да се надяваш да бъдеш трета политическа сила“. При тази ниска демократична легитимност на водещите партии не мисля, че може да имаме кой знае какви претенции и очаквания към формирането на мнозинства, посочи той и добави, че винаги ще бъдат неприемливи в някакъв порядък. А дали това е най-доброто – зависи, смята Делийски. Според него поне може да очакваме каква политика ще води едно такова правителство. Друг е въпросът кого ще обслужва тази политика. На някой може би ще му хареса, на друг няма да му хареса, добави той.

Двете политически сили вече имат споразумение по отношение на някаква законодателна програма, така че там не би трябвало да се очакват изненади, смята Делийски. Той добави, че са си стиснали ръцете за бюджета, което е ключов момент и определящ политиките. Друг е въпросът с този бюджет какво казват, коментира Делийски и уточни - нисък дефицит, замразяване на социални разходи и никакво пипане на данъчната система. Той заяви, че общото разбиране на ГЕРБ и ПП-ДБ е, че е необходима консервативна политика, която обслужва пет-десет процента от хората, които са най-високо в социо-икономическата стълбица.

Това е много показателно за едно от нещата, които обединяват двете коалиции – защитават интересите на едно икономическо малцинство, коментира Делийски. Според него това е една политика, която очевидно ще е в ущърб на огромното мнозинство, но когато то няма свое политическо представителство, просто ще регистрира, че нещо не е наред. Делийски каза, че поне първите девет месеца не виждат никакъв проблем, докато се изпълнят общите законодателни програми и докато тръгнат нещата около новия бюджет.

Според него тази изпълнителна власт ще е ефективна за икономическото малцинство, чиито интереси този кабинет защитава. Когато става въпрос за тип голяма коалиция между първия и втория обикновено става въпрос за ценностно идеологически различни партии, които защитават различни икономически интереси, коментира Делийски. Тук имаме абсолютно идентични икономически интереси, които стоят зад двете групи, и единствено някакво морално естетическо различие по отношение на добрите, лошите, по-красивите и не толкова красивите, смята той.

Поделена власт – поделена отговорност

Ганев посочи, че ГЕРБ, ПП и ДБ ще носят политическата отговорност за действията на кабинета, и добави, че ги чакат два теста. Първият е края на октомври, когато предстоят местните избори. Това ще бъде първоначална оценка на гражданите как те реагират въобще на това сътрудничество, коментира политологът. Той добави, че по резултатите може да съдим кой е по-големият потърпевш. Втората оценка се пада по време на мандата на Габриел - европейските избори през юни 2024 г.

Според Ганев на базата на тези две оценки ще се реши дали ще изкарат първите 18 месеца или ще приключи този мандат, защото ако натискът от изборния резултат е твърде силен за някоя от партиите и техните гласоподаватели очевидно не одобряват коалиция, тя може да завърши доста по-бързо преди изтичането на първите две ротации.

Делийски посочи, че формално е ясно кой носи политическата отговорност. В този обаче флуиден постмодерен управленски формат отговорността ще понесе онзи участник, който по-зле разкаже и интерпретира това, което се случва, както обикновено, смята той.
(БТА, Никол Николова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вица на Мечо Един мъж рекъл вечер да изкрещи И един тъмен го застрелял
57
2
 
4
 
! Отговори
Анти трънци преди 10 месеца
До 57 трънци Костадинов ако вземе властта? Да и само той, други не! Писна ни да лъжат, за него още не знаем - не е бил на власт!
56
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До ВЪЗРОЖДЕНИЕ Oтивайте си в Балчик с това възраждане... никой не ви иска!
55
4
 
1
 
! Отговори
ВЪЗРОЖДЕНИЕ преди 10 месеца
Има разлика между ВЪЗРАЖДАНЕ и ВЪЗРОЖДЕНИЕ, както и между ВЪЗРАЖДАНЦИ и ВЪЗРОЖДЕНЦИ. Дано да сте наясно с този факт.
54
2
 
4
 
! Отговори
Иван Сорос преди 10 месеца
Всички сте ми на мерника. Ще ви оправа много скоро.
53
2
 
5
 
! Отговори
До трънци преди 10 месеца
Само ти ли не си разбрал, че вече сме във война? Всъщност, за да разбереш не е достатъчно да имаш вакум в междуушното пространство!
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дебелият Баце го чака Кейптаун...
51
9
 
3
 
! Отговори
трънци преди 10 месеца
Костадинов ако вземе властта, ще стане гражданска война. Ще вземе властта трънци. Опичайте си акъла.
50
6
 
2
 
! Отговори
Треперя преди 10 месеца
Костадинов, ще вкара в затвора всички лоши, когато вземе властта. Както Волен ги вкара, така и той. Нали е Волен Втори.
49
3
 
2
 
! Отговори
qmsi lainata преди 10 месеца
Дано възражданците да не вземат властта и да ни вкарат всички по затворите.
48
2
 
3
 
! Отговори
Рамбо Силек преди 10 месеца
Реториката "Ротацията не радва робите" не резонира с реалността. Реално се реализира рядко радостен резултат за русофобите.
47
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Джентълменско споразумение м/у джендери? Това е някаква шега, нали?
46
0
 
2
 
! Отговори
Иван Хорс преди 10 месеца
Абе тея хора не се научиха да не пушат където не трябва.
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
С престъпната банда майммуни на Боко споразумението е само тоягата и бухалката на Гешев. Ако не слушаш, ще те дам на Гешев. А Гешев е като Дядо Торбалан за Боко. Така ще издържат няколко месеца.
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Баце ротира всички, както си иска. Но пипа здраво, не ще и дума. Дългата му ръка пак до Кейптаун е стигнала...
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
. . . джентълменско споразумение без парапети! Лягат Кирчо и Габриелка голи в едно леко и . . . спят и нищо не се случва - джентълменско споразумение! Разтягайте тези локуми на баба ми!
42
1
 
3
 
! Отговори
Шприц ми преди 10 месеца
Швейк смени Шпайковете с Шпори, ритна коня и Шпалира препусна лудо и подплаши Шон, който изпусна Шперца и дръпна Шплента - всичко беше описано от Шпигел.
41
2
 
10
 
! Отговори
Да попитам: преди 10 месеца
За какво джентълменство може да става въпрос,след като се готви кабинет между мутри и шарлатани?! БОГ да пази БЪЛГАРИЯ!!!
40
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До АнонименПрестъпен франкенщайн бяха всички служебни кабинети на комуниста Крадев! Хайде, сега млъквайте и гледайте как се управлява държава.. АМАН ОТ ВАС!
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тия гладни вълци ще се изядат! АлчниХиени! Няма да го бъде тоя престъпен Франкенщайн, съставен от озверели за пари и власт мафиоти!