Доц. Иван Стойнев: Губим тежест в ЕС

Преподавателят по европейско право се надява записът да доведе до необходимата промяна
27 май 2023 20:50, Красимир Ангелов
103

Ехото от записите, разпространени от Радостин Василев в края на тази седмица, кънти силно у нас и в чужбина.

"Репутационна щета без съмнение ще има. Няма как да мислим, че това няма да се отрази върху нашето възприятие. Проблемът е, че България, като че ли системно през последните няколко години руши доверието, което имаше в рамките на ЕС. Цялата конструкция и ролята и мястото на България в интеграционната общност е изградена именно на доверие. За съжаление, с подобен тип публично говорене не смятам, че ние градим доверие, а напротив, доверието продължава да се руши", коментира преподавателят по европейско право в СУ доц. Иван Стойнев в ефира на "Брюксел 1".

Според него за страната ни ще стане все по-трудно да може да обосновава своите приоритети в Брюксел.

"Показателно е, че Холандия изложи на преден план проблеми, които са свързани не толкова с формалните критерии, които България безусловно е изпълнила, а по-скоро с политическите критерии и именно това е проявата на липсата на доверие в България като държава член, че може да опази и ефективно да изпълнява функциите си на външна граница", подчерта гостът.

Пред Bulgaria ON AIR той коментира, че ако разговор между Кирил Петков и Урсула фон дер Лайен се е състоял във вида, в който съпредседателят на "Продължаваме промяната" го цитира, това "ще затвърди негативния ни образ и допълнително ще загубим тежест в рамките на ЕС".

"Ние обещаваме реформа и изпълнение, обещаваме да бъдем активни пазители на външните граници, но те очакват от нас и реалните действия за това", припомни юристът.

Той посочи също, че замесването на посолства в назначенията у нас оголва националната ни сигурност.

"Това е все едно да се чуе, че шефът на МИ-6 е консултиран с някакво посолство или на някоя от другите служби. Разбира се, че това само по себе си не би следвало да бъде разглеждано като сериозно, напротив, по-скоро като отслабване на авторитета и невъзможността на България да гарантира собствената си сигурност", анализира доц. Стойнев.

Преподавателят по европейско право е убеден, че скандалът със записа няма да окаже такова въздействие по отношение на присъединяването на България към Еврозоната.

"По линия на Шенген отново въпросът е със службите. Те са част от външната граница, от тази функция, която България трябва да изпълнява. Там може би това оголване ще създаде политически проблеми в рамките на обсъждането на нашата кандидатура за Шенген", добави доц. Иван Стойнев.

Гледайте целия разговор във видеото.


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Политиците ни губят тежест у нас за ЕС да се изкажат от там Те май вече се изказаха де
85
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тежеста в Европейския съюз загубихме отдавна. С избора на пропутинския комунистически презодент. Ясно доказателство, че на военен, възпитаван във вярност в СССР и БКП вяра НИКОГА!
84
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И никой не намира за странно, че КП има личния тел на Урсула и и се обажда в личен разговор да я пита какво да прави. В качеството си на какъв и се обажда? Чие протеже е този и как може да се говори за независима политика на Бг в такъв случай? Членове сме на ЕС, верно, но има въпроси, които би трябвало да си решаваме сами, а не Урсула-корумпираната чиновничка, да ни ги решава.
83
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
тя и Урсулата е за затвор..вие тежест...
82
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Каква тежест губим като никога не сме имали такава? Вече и на децата от яслите стана ясно, че нашите политици са само едни пионки. Пионките в шаха могат да получат тежест, ако ги допуташ до последното поле, но в живота не правилата са други и пионката си остава пионка веднъж и завинаги.
81
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще загубите тежест я. Щом замириса. Па може да ви олекне.
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Наверно нарочно са го направили що записали що говорили преди ротацията,защото не са конкретизирали ни за момент съответни посланници от групи пред които ще се представят представители на служби,че още служби те са разни и много като служба за които при ротацията ще се завъртят по подразбиране на такъв не коалиционен договор след избори за осигуряване на постоянно мнозинство от депутати,а ротационен с механична периодична смяна на състава зад които ще стои някой оправен дето ще замазва ротацията
79
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кога ли пък сме имали някаква стойност за нищоправците от ЕК и писарушките от ЕС?
78
0
 
1
 
! Отговори
До 78 преди 3 месеца
Има наука за предприемачи и как да управляваш? Да съм ефективен мениджър на хора трябва да съм завършил управление?????? А ако не съм завършил като всички хора, които управляват други хора но не са завършили за мениджъри?
77
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А защо те е страх от представител на реда и закона? Вече стана ясно че си имал проблеми и си записан
76
2
 
1
 
! Отговори
До 78 преди 3 месеца
Учи, учи. Ще стане предприемач. Хахахаха. Не ти ли казаха, че вече всичко го прави програма? Хахаха. Учи, бездетен плъх.
75
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Предприемачество се учи и управление също. Има даже и прогнозиране и планиране като част от тях. Но ти си със знанията от зодияка :))
74
2
 
1
 
! Отговори
До 74 преди 3 месеца
Лузър, живей си с мама и тате. Не ме интересуваш. Ако си и безплоден, т.е нямаш и деца, си още по-голям лузър в живота. Не ме интересуваш. Хахахах. Не ме интересуват кафененцата и какво си учил. Предприемачество не се учи. Или си предприемач, или не си. Няма как да учиш предприемачество. Няма такава наука. Който те учи на това, търси шарани като теб.
73
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
70 в България се учи и финанси и икономика всякаква даже корпоративна. И предприемачество се учи. Проблемът е че няма къде да се прилагат. Идва чуждият франчайз и такива като теб се хващат на въдицата на чужденеца. А ти се мислиш за "нелузър". Само че има две понятия даже в уики, отиди ги провери. Blue banana и golden banana
72
1
 
1
 
! Отговори
До 72 преди 3 месеца
Лузър. Живееш още с мама и тате ли? Хахаха
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
69 не си ти който да определя възраст. В сащ пълнолетен ставаш на 21. Но това не определя кой къде да живее как и с кого. Може да е къща кооперация дори, а ти си в частния случай. Предлагам ти да се изнасяш от сащ. Мисловно. Понеже сам се заблуждаваш че си там .
70
1
 
1
 
! Отговори
Хахаха преди 3 месеца
Слагай ми минуси, лузър. Забавлявам се с теб и това колко ограничен си.
69
1
 
1
 
! Отговори
До 68 преди 3 месеца
Икономиката не е наука. В България не се учат финанси и икономика на парите.
68
3
 
1
 
! Отговори
До 67 преди 3 месеца
Апартамента на родителя не е апартамент на детето. Човек над 21 годишна възраст не може да живее с родителите си и трябва да се отдели. Земя млад човек и да има, няма да я отработва, Потенциал има във висококвалифицираните и образовани хора, те си купуват апартаменти, не живеят при родителите си, нито ще обработват земя. За да задържиш младите хора трябва да им предложиш високоплатена работа в технологичната сфера, демокрация, върховенство на закона и свободата да пътуват. Това е.
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
66 напротив, икономика се учи и другаде. Единствено ставаш за смях като си чул наркомана ицо да пее за унсс и двеста марки. На теб знанията за университетите и академиите ти стигат до там.