Ганев: Радев иска той да е алтернатива, а не БСП

"Ала-балата" с президента легитимира ПП
6 юни 2023 13:53, Стела Стоянова
10
Ганев: Радев иска той да е алтернатива, а не БСП
Снимка БГНЕС

Президентът иска той да изглежда политическата алтернатива, а не БСП. Иска да се позиционира спрямо новия редовен кабинет, както се позиционираше спрямо Борисов преди няколко години, подчерта Ганев в предаването "Преди всички".

Това заяви в интервю за БНР политологът Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд", който изрази страховете си от радикални промени в Конституцията.

Не съм фен на такъв тип радикални промени, посочи Ганев относно намеренията да се преосмисли статута на служебния кабинет. "За мен е Кутията на Пандора. Всякакви идеи ще започнат да се пръкват, добави той.

"Той се ражда като форма на неутрална власт. Не е български, той е привнесен. Има такива модели в Европа, но активирането му при други модели е по-трудно – при по-задълбочена политическа криза", поясни той.
Запитан успяват ли служебните министър-председатели да се еманципират от държавния глава, Ганев изтъкна, че еманципацията е процес, не е момент.

Още по темата

"Министър-председателят, за да се еманципира от президента, му трябват поне няколко месеца, а мандатът свършва. Не им стига толкова времето да се еманципират напълно от президента. Изборът на премиера също предполага дали той ще се еманципира по-лесно, по-бързо, отколкото обратното. Президентът Радев от опита си с Огнян Герджиков се спря на модела "Стефан Янев" и "Гълъб Донев".

Относно репликата "ала-бала с президента", произнесена от Кирил Петков в оповестените записи от Национален съвет на ПП, и сметките му, че формацията ПП заедно с ДБ всъщност има 7-10% представителност, Димитър Ганев коментира:

"Анализът на Петков е точен. Това пространство е около 300-350 000 избиратели. Той казва - ние не можем да излезем от това поле. Ала-балата е легитимацията на президента, който ги изкарва извън това поле. ПП беше припозната като политическия проект на президента, което ги изкара много извън това политическо пространство на либералната градска общност."

Радев си дава сметка, че в парламента опозицията може да бъде само "Възраждане", но те са по-радикални, допълни Ганев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Поведението на падев е вулгарно. Съжалявам че за втория мандат съм сложил подписа си в предложението за издигане. Не може президента който следва да няма политически пристрастия да прави такива изказвания. Не трябва ри и той да отговаря за непристойвното си поведение или му се услуги сам да управлява държавата една година. Смеш..........
6
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е, категорично той е за предпочитане!
5
3
 
17
 
! Отговори
Да прави, но не сега преди 10 месеца
Да прави партия, но първо да излиза от президентството. А не паралелно. Същото правеше Първанов, но не беше толкова нагъл, понеже смяташе, че ще се върне в БСП. Този знае, че тепърва има партия да прави и вдига много гири. А е и от бна, където не познавам един останал с акъла си.
4
13
 
4
 
! Отговори
ПРОВАДИЙСКА РЕКА преди 10 месеца
Радев иска той да е алтернатива.Чудесна идея на фона на боклуковия прахоляк.
3
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Зеления чорап зеленее от яд:))))))))))))))
2
1
 
11
 
! Отговори
БСП? преди 10 месеца
БСП с осем % прекосили на какво точно може да е алтернатива?
1
21
 
10
 
! Отговори
НА 100% преди 10 месеца
Радев е човека който ще изкара държавата от дъното на блатото !!