Румен Христов: Спряхме едноличното управление на Радев

Щяло да е много по-трудно, ако се търсила коалиция с БСП
65
Румен Христов: Спряхме едноличното управление на Радев
Снимка: БГНЕС

"Радвам се, че направихме това правителство, защото спряхме едноличното управление на президента Радев“, заяви председателят на СДС Румен Христов пред bTV.

„Обособихме в една група проруските формации в лицето на „Възраждане“ и БСП. За мен щеше да е много по-трудно, а ако се търсеше коалиция с БСП. Не знам какво щях да обяснявам тогава“, каза той.

Той припомни, че СДС са били в коалиция с по-голяма част от ДБ – „Реформаторски блок“, а той е бил в коалиция с ГЕРБ. „Имаме нов политически субект, това е ПП, с които антагонизма е най-голям. Не само заради ареста на лидера на опозицията, но и заради това, че са ляво-либерали и имаме различия при начина на реализация на програмите си. Надявам се Асен Василев да изпълни обещанията си за 3% бюджетен дефицит без да посяга към сребърния фонд и да тегли нов заем или да свива социалните плащания. Ако той направи това, аз му обещах от трибуната, че ще поздравя от същата тази трибуна“, заяви Христов.

По думите му, след като МФ внесе бюджета между първо и второ чете ГЕРБ-СДС ще направят своите предложения.

„Надявам се, че хората с дясно мислене в ДБ и ГЕРБ-СДС ще успеем да узаптим желанието за раздаването на  средства, които бяха логично раздаден, като помощи по време на COVDI мерки, но тази криза свърши“, посочи той.
Той подчерта, че техните предложения няма да са напук, защото имат различни виждания.

„Заявеното решение, че докато не приключат конституционните реформи, не бива да бъде гласуван нито едно сваляне на имунитет, без значение от коя формация, защото виждаме опит на прокуратурата да играе бухалка. Би следвало да се направи парламентарна комисия и тя да прецени дали има основания за сваляне на имунитета“, коментира Христов за искания имунитет на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от главния прокурор Иван Гешев.

Той попита защо 12 година не е искан имунитета му, а час сега, след като се заговори за реформа в прокуратурата. „Ние от СДС виждаме преекспониране и търсене на някакви дивиденти“, заяви Христов.

По думите му реформата в прокуратурата било едно от основните искания на ПП за съставяне на кабинет.

Според него в разделителната линия управляващи и опозиция СДС били подкрепящи. „Създаваме нова категория. Позицията на ГЕБР-СДС бе търсене на споделена отговорност при управлението. Това не беше прието от нашите колеги. Това ни улесни, защото ще отговаряме само са външната политика, предвид това, че Мария Габриел е външен министър“, каза Христов.

По думите му отговорността няма как да бъде споделена, след като в МС имат само един представител.
„Ние сме дали заявка и ще издъним ангажимента за изпълнение на големите задачи, които ни обединяват. Това са влизането ни в Шенген, покриването на критериите за еврозоната, отношението към агресора Русия и нападната Украйна. Също така запазване на доходите и овладяването на инфлацията“, заяви Христо.

Той подчерта, че е добре всяко българско правителство да успява без значение дали те участват в него или не.
Избирателите на СДС са около 10% или 60-70 хиляди от гласувалите за ГЕРБ-СДС на изминалите избори. По думите му кандидатите на СДС получили около 25 хиляди преференции.

„Но те не стигат за самостоятелно явяване. Аз съжалявам, че преди години, когато водихме преговори с ДБ не постигнахме съгласие“, посочи Христов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: Румен Христов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
4
 
! Отговори
НЕ СЪМ АЗ преди 10 месеца
Някои от тях провеждат военна подготовка на членовете си при полеви условия, други се одързостяват да организират международни срещи и събрания, да маршируват по улиците и да пеят фашистки песни, да поругават паметници на антифашистката борба; да нападат синагоги или да организират расистки изстъпления срещу цветнокожото население.НЕ СЪМ АЗ, А ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ - "ФАШИЗМЪТ"!!!
35
0
 
8
 
! Отговори
Bg izmet преди 10 месеца
ДЬРЖАВА НА ИЗМАМНИЦИ И ДОЛНИ МЬСТИИ.НИКОМУ НЕНУЖНИ .УПОТРЕБЯВАЩИ ДУМАТА..НАРОДА..САМО ЛИНЧ.ЛИНЧ.
34
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Значи Радев управлява еднолично, а вие, остатъците и отпадъците от СДС и ГЕРБ , как управлявате - двулично, нали? Ат.Атанасов, Ив.Костов, работещите на ръководни постове в ГДБОП, ГДНП, КОНПИ не са ли на държавна ясла от преди 10 ноември? Депутатите от ДПС, немалко от ГЕРБ, БСП, ДБ нямат ли по 24-28 г.стаж в НС? Ти от колко години търкаш седалката на креслото? Там ще ви хване старческата деменция!
33
0
 
1
 
! Отговори
НЕ СЪМ АЗ преди 10 месеца
АКО ВИ ПРИЛИЧА НА СЪВРЕМЕННА ЕВРОПА И БЪЛГАРИЯ, ВИНАТА НЕ Е МОЯ ЗАЩОТО ТОВА Е ИЗВАДКА ОТ "ФАШИЗМЪТ" НА ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ, В КОЙТО ЦИТИРА ФАКТ ОТ 1933г:"И в копенхагенския в. Политикси веднага се появява статия от социалдемократа Херц." ЗА ГОРНИЯТ ЦИТАТ...
32
1
 
1
 
! Отговори
НЕ СЪМ АЗ преди 10 месеца
Лъжливите съобщения за националсоциалистически терор, които се появяват в чуждите вестници, могат само да навредят на германската демокрация. Аз заявявам с готовност, както вече направи лидерът насоциалдемократическата партия Велс, че ние, германските социалдемократи, считаме лъжливите съобщения за престъпления на националсоциалистите за вредни. АКО ВИ ПРИЛИЧА НА СЪВРЕМЕННА ЕВРОПА И БЪЛГАРИЯ, ВИНАТА НЕ Е МОЯ ЗАЩОТО ТОВА Е ИЗВАДКА ОТ "ФАШИЗМЪТ" НА ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ, В КОЙТО ЦИТИРА ФАКТ ОТ 1933г:
31
0
 
10
 
! Отговори
Lina преди 10 месеца
Така е, чакат ви 12 млрд за крадене, НО ако разчитате ппдб+ да ви отстъпят софрата , има да чакате. И бОцан го знае, но в момента има по - сериозни проблеми. Като обвинения например.Фащ ви притежават всички и ще ви ползват. Само да не се изненадате накрая. ;)
30
0
 
16
 
! Отговори
Каракочев преди 10 месеца
Румен Христов, вие кой бяхте?
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ракиджоса е между зъбите и мозак му на тоя мутант
28
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вие отдавна сте в небитието. За 30 години разбихте държавата и за едната комисионна или заплатка някъде изтърбушихте всичко. Все едно светът да тръгне отново от феодализма - това направихте с България. Трябва да ви избият и вас и децата ви и роднини до 9-то коляно за да бъде премахната тази наведена чума СДС.
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това интервю е актуализирана версия на речта на Никита Хрушчов на XX конгрес на КПСС. Ш:-)
26
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Този дето е легнал на хранилката на Герб да не се обажда...
25
1
 
11
 
! Отговори
Ангеларий преди 10 месеца
Каква се пада малката Ема на внуците на Тиквата?
24
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да, резидента Радеф събра милион и нещо гласа на изборите, но голяма част бяха от привърженици на ПП-ДБ. Сега ако има избори, дали ще хване и 3 място, само вгъZрожденци, бкп пенсиите и има такава чалга ще гласуват за него. Демек около 500-600 хиляди гласа макс. Ще диша праха на про-европейският кандидат за президент.
23
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Този един файтон хора кариеристи,на гърба на умрелият кон СДС,колко ще се обаждат още? И не Радев ти е виновен,че Опозицията 2 години,не допусна ГЕРБ до властта! Па на края се " Оженихте" с ПП и извършихте Политически Преврат!! Радев нямаше как да остави държавата без управление! Това правителство продажно ще падне!!!-:)
22
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Спряхте го и вече може да крадете.
21
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И докарахте на власт Куку и Пипер.
20
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе Румба, "едноличното" управление на Радев го предизвикахте вие бе. Две години не можахте да съставите правителство щото сте некадърници. Него Конституцията го задължава да съставя служебни правителства когато се провалите.
19
1
 
13
 
! Отговори
Ладно пиво преди 10 месеца
Стани да СЕдна още ли управляват.Нали Желю Зелката одавна си замина.Егати и бандитите.
18
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
руменчо, я кажи тия, с които направихте правителство, сега мафия ли са или не са?
17
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А кой по дяволитте е тоя?!?! Някой знае ли го?!? Кое е лицето Рь. Христов?!?! Явно е някое соррришко острие.... Откъде го извадиха не знам, ама и той акъл ръси....