Румен Христов: Спряхме едноличното управление на Радев

Щяло да е много по-трудно, ако се търсила коалиция с БСП
65
Румен Христов: Спряхме едноличното управление на Радев
Снимка: БГНЕС

"Радвам се, че направихме това правителство, защото спряхме едноличното управление на президента Радев“, заяви председателят на СДС Румен Христов пред bTV.

„Обособихме в една група проруските формации в лицето на „Възраждане“ и БСП. За мен щеше да е много по-трудно, а ако се търсеше коалиция с БСП. Не знам какво щях да обяснявам тогава“, каза той.

Той припомни, че СДС са били в коалиция с по-голяма част от ДБ – „Реформаторски блок“, а той е бил в коалиция с ГЕРБ. „Имаме нов политически субект, това е ПП, с които антагонизма е най-голям. Не само заради ареста на лидера на опозицията, но и заради това, че са ляво-либерали и имаме различия при начина на реализация на програмите си. Надявам се Асен Василев да изпълни обещанията си за 3% бюджетен дефицит без да посяга към сребърния фонд и да тегли нов заем или да свива социалните плащания. Ако той направи това, аз му обещах от трибуната, че ще поздравя от същата тази трибуна“, заяви Христов.

По думите му, след като МФ внесе бюджета между първо и второ чете ГЕРБ-СДС ще направят своите предложения.

„Надявам се, че хората с дясно мислене в ДБ и ГЕРБ-СДС ще успеем да узаптим желанието за раздаването на  средства, които бяха логично раздаден, като помощи по време на COVDI мерки, но тази криза свърши“, посочи той.
Той подчерта, че техните предложения няма да са напук, защото имат различни виждания.

„Заявеното решение, че докато не приключат конституционните реформи, не бива да бъде гласуван нито едно сваляне на имунитет, без значение от коя формация, защото виждаме опит на прокуратурата да играе бухалка. Би следвало да се направи парламентарна комисия и тя да прецени дали има основания за сваляне на имунитета“, коментира Христов за искания имунитет на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от главния прокурор Иван Гешев.

Той попита защо 12 година не е искан имунитета му, а час сега, след като се заговори за реформа в прокуратурата. „Ние от СДС виждаме преекспониране и търсене на някакви дивиденти“, заяви Христов.

По думите му реформата в прокуратурата било едно от основните искания на ПП за съставяне на кабинет.

Според него в разделителната линия управляващи и опозиция СДС били подкрепящи. „Създаваме нова категория. Позицията на ГЕБР-СДС бе търсене на споделена отговорност при управлението. Това не беше прието от нашите колеги. Това ни улесни, защото ще отговаряме само са външната политика, предвид това, че Мария Габриел е външен министър“, каза Христов.

По думите му отговорността няма как да бъде споделена, след като в МС имат само един представител.
„Ние сме дали заявка и ще издъним ангажимента за изпълнение на големите задачи, които ни обединяват. Това са влизането ни в Шенген, покриването на критериите за еврозоната, отношението към агресора Русия и нападната Украйна. Също така запазване на доходите и овладяването на инфлацията“, заяви Христо.

Той подчерта, че е добре всяко българско правителство да успява без значение дали те участват в него или не.
Избирателите на СДС са около 10% или 60-70 хиляди от гласувалите за ГЕРБ-СДС на изминалите избори. По думите му кандидатите на СДС получили около 25 хиляди преференции.

„Но те не стигат за самостоятелно явяване. Аз съжалявам, че преди години, когато водихме преговори с ДБ не постигнахме съгласие“, посочи Христов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: Румен Христов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
14
 
! Отговори
Био Плюнка преди 10 месеца
Който плаща данъци на Е-С-ащ мафията е съучастник на собствения си у.биец
15
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ехааааааа..... Как звучи само 'Спряхме едноличното управление на Радев'..... Аааааа само да попитам слънчево ли го дават в Барселона другия уикенд?!?!? За един прЕ(д)ател питам.. За оня с магнолиите в Банкя дето като малък е ял филии с мас!!!!!!!
14
2
 
13
 
! Отговори
От хората преди 10 месеца
Е,и ,сега ще се наслаждаваме или берем горчивите плодове на еднолично управление на ББ.А тоя кога расна,при социализма или сега.Срам.
13
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
.. Освен това България винаги е под нечие влияние...Ами ще бъде щом няма мозъци или допуска мозъците да намерят сносен поминък другаде! Също така влиянието на САЩ е за предпочитане пред това на Русия, ние които живяхме под Янко Шумкарската съветска диктатура помним опашките за почти всичко, режима на тока и водата, вноските за коли и апартаменти и чакането от минимум 10 години и още куп шумкарски глупости от онова време!
12
2
 
14
 
! Отговори
баба мара преди 10 месеца
спряхме радев каква новина само какво постижение безделници в нс няматработа и само бръщолеват прос-то-тии излезте самостоятелно на изборите да севидите какво представлявате заврели се в коалиция с милиционерите от герб иприказват сега имате министри ще ви видим какви скандали ще заформите
11
3
 
21
 
! Отговори
стига бе преди 10 месеца
Кой си ти бре байо? Един файтон хора, тръгнал с Радев да се мери. Цялото ви ООГЕРБППДБ не събирате гласовете на президента. Ей такива са много вредни да сайта във управлението. Сами са никой, но когато само повече са вредни и нахални, като един етнос живеещ около нас и за наша сметка.
10
8
 
3
 
! Отговори
Нели преди 10 месеца
И адаша ти Радев не е на себе си ,даже не може да се владее.Лоша фиксация към преяждане от власт,а всяко преяждане както знаем е вредно за здравето .Но посредственика,снобара не го разбира,той иска да блести Е да ама не
9
4
 
12
 
! Отговори
мак преди 10 месеца
Хубаво, че "Узаптихте", но доскоро банкянският управляваше еднолично и предизборно раздаваше пари, нали. Не иска сваляне на имунитети, за да не бъде засегнат вожда, който се скри в нс. Освен това България винаги е под нечие влияние.
8
1
 
13
 
! Отговори
вижда се преди 10 месеца
И този е една много голяма и страшна астия !!!
7
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дано да е така както го казва Румен Христов, шумкаря РадеФФ е потомствено Янко Шумкарски гюбре!
6
1
 
17
 
! Отговори
крадците преди 10 месеца
от СДС изпълзяха от дупките си.................ясно е това!!
5
6
 
9
 
! Отговори
До 7 преди 10 месеца
Така е! Друго си е да имаш лобистки партии, където бизнесът решава. Или директно редене на кабинет от краварско посолство! Не, още по-добре! Демокрация в стил Сирия - убийства, грабене на нефт и 20 години терор и окупация!
4
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А аз искам да попитам риторично: В коя НОРМАЛНА държава има про-руски партии, при това в Парламента, при това с претенции за ЦЯЛАТА власт, както искат Възраждане ? Ох, забравих че България никога не е била нормална държава, тя си остана пост-съветска република.
3
4
 
22
 
! Отговори
Нали преди 10 месеца
вие смотаните политици му дадохте едноличното управление. Защо сега му вменявате вина, а себе си героизирате?
2
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А за едноличното управление на Борисов нещо да кажеш?Затова,че беше подчинил цялата държава и калинките още му служат и слушат?
1
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Добре, че се лепнахте за Герб, та се разбра, че още имало СДС. Сега си изприпишете и реални, и въображаеми победи, та да се почувствате значими. Само че много малко са тия, дето ще ви повярват.