Областни хвърлят оставки, МС: Това е безпрецедентно

Това поставя на изпитание изпълнителната власт
Обновена: 12 юни 2023 12:03 | 12 юни 2023 12:02, Стела Стоянова
373
Областни хвърлят оставки, МС: Това е безпрецедентно
Снимка БГНЕС

"В Министерския съвет постъпват заявления за напускане на областни управители и заместник областни управители от цялата страна. Акцията е безпрецедентна и поставя на изпитание изпълнението на законовите задължения на изпълнителната власт", съобщиха от правителствената пресслужба.

Припомняме, че назначените от служебния кабинет на Румен Радев областни управители започнаха да подават оставки, без да дочакат да бъдат освободени от новото правителство. До момента оставките са девет - на Софийска област, на Пловдив, Пазарджик, Варна, Видин, Монтана, Ловеч, Хасково, Смолян.

Веднага след встъпването на новото правителство сливенският Минчо Афузов подаде оставка и излезе в отпуск, а днес тръгването си оповестиха софийският Радослав Стойчев, пазарджишкият Трендафил Величков и пловдивският Ангел Стоев. Мотивът на Величков е "поради несъвместимост на личния му морал с този на премиера и представените в кабинета партии, съобщава "Сега".

Още по темата

"За повече от двадесет години обществена и политическа дейност знам, че политика се прави с чиста идеология, морал, кауза и екип. Не считам, че политическите ми разбирания, идеологията, каузите, в които вярвам, и за които работя, както и моралът ми, имат нещо общо с Вашите и тези на политическите партии, които представлявате!". Това написа в социалните мрежи Величков.

Стойчев посочи, че ангажиментите му са били към служебния кабинет и е приключил с тях.

От пресслужбата на кабнета написаха още: "Областните управители имат широкоспектърни функции, с които защитават обществения интерес. Те имат ангажимент да координират регионалното развитие от името на правителството, да упражняват контрол върху работата на териториалните структури на централната власт, да следят за законосъобразността в дейностите на местната власт и др.

Постъпилите заявления за напускане ще бъдат разгледани поетапно. Министерският съвет ще вземе решение във връзка с всяко едно от тях своевременно, като дотогава всички областни управители и заместник областни управители са длъжни да изпълняват функциите си".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


373
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
6
 
! Отговори
!!! преди 1 година
написаното по- горе от Трендафил Величков казва всичко .
54
5
 
23
 
! Отговори
До-4242 преди 1 година
Ей няма угодия за вас,когато Радев управляваше чрез служебният кабинет,всички ревахте че узурпирал власта,когато той си отиде а оттам и назначените от него областни управители,пак не ви е кеф и пак ревете!Хайде вземете уточнете какво всъщност искате?
53
23
 
10
 
! Отговори
бай Ламби преди 1 година
Идеално!Нека се махат радевите калинки поддръжници на нацисткия режима на Путин. Да слагат читави хора на тяхно място и готово!Чудо голямо че напускали, а радев кога ще си подава оставката и той?
52
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Чорапа калинките заминават на село.
51
4
 
26
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Всеки пост в подкрепа на ПП/ДБ показва тоталната неадекватност и неграмотност на 100% на електората им. Факт.
50
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И по-добре . Нали ПП влязоха във властта с мераци за "изчегъртване" .Сега какво са недоволни? Искат да ги улеснят тия областни управители и сами се изчегъртват. Харвардските красавици да назначават свои хора и да се свършва с тая мъка. Ние да му мислим. Все още ПОМНИМ ежемесечните тегления на заеми от финансовия красавец Кокорчо. И сега няма да е по различно.
49
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1:0 за България и румен вдигна белия флаг...прибира отбора...дано не посмее да плаща за трансфери некъде от сибир
48
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не желаят хората да работят с "това" правителство и няма нищо чудно в това.
47
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо да чакат кокорчо да ги изгони..
46
0
 
19
 
! Отговори
Чегъртане преди 1 година
Не разбирам от какво се оплакват. Нали искаха да махат хората на президента? Те сами си тръгват и пак е проблем. Бокича сигурно им гледа сеира и потрива ръце доволно. Той Тома Биков за какво обикаляше навсякъде да обяснява, как те отговаряли само за външната политика, а всичко друго било изцяло отговорност на ПП-ДБ.
45
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са областните на ГЕРБ. Действат по заповед на Зайчарника.
44
23
 
5
 
! Отговори
4242 преди 1 година
Раде има само една цел - да дестабилизира страната. Не му пука за народа. За да върви една страна напред, трябва да има приемственост във властта. Радев прави всичко възможно да навреди максимално на България, надявайки се лично да извлече ползи от това
43
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха ха ах Денков-химикалката
42
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За разлика от Судан, където политическата война между двамата тамошни генерали се превърна в гражданска, тукашните генерали са още на етап - политическа война и изкарване на мръсно бельо със селски номерца. Но да знаете, че границата е много, много тънка.
41
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това означава Само едно! Несъгласие с Този ПолитическиПреврат и Нежелание да работят с теб Денков!!!То много трудно да се сетиш а?!
40
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Академик-Химик Демек-Химикалка
39
1
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До Царя е гол/32 "100% тия са троянски кон и няма да влезем в Европа" - а къде си бе, про'с'так неграмотен?!
38
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е нали в записите викаха, че искат законно или незаконно да сменят всичко и всички? Хайде, сменяйте, какво хленчите?
37
4
 
25
 
! Отговори
Областните преди 1 година
Не са синхронизирани с Посолството!
36
6
 
20
 
! Отговори
Муахаха преди 1 година
на Крив Кабинет и Властта му пречи!