Симеонов: Борисов сключи сделка "власт срещу неприкосновеност"

Патосът на 2020 г. е бил фалшив и вреден, смята той
13 юни 2023 11:03, Елка Василева
89
Симеонов: Борисов сключи сделка "власт срещу неприкосновеност"
Снимка: архив, БГНЕС

"Големият проблем е да не се увлечем. Аз не съм убеден, че има много ясна идея каква да е тази конституционна реформа. Няма и много нужда да отваряме тази тема. Отворим ли я, може да сътворим по-големи проблеми". Това коментира пред БНР Първан Симеонов - изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл".

Още по темата
"В последните 3 години изпитвахме остри проблеми в това дори да съставим функционална управленска гарнитура, какво ни кара да мислим, че можем осмислено, дългосрочно и мъдро да променим конституционните устои на страната си? Това за мен е отваряне на рани, които бяха затворени назад във времето, при това по конюнктурни съображения, главно свързани с една или друга личност. И ме е страх, че отворим ли Конституцията, мнозина ще опитват да пипат вътре с още по-конюнктурни интереси, различни от съдебна реформа, дано греша. Проблемът е какво ще последва и дали няма да направим от нищо - нещо", каза Симеонов.

Според него изводът на всичко, което ни се случва, е, че патосът на 2020 г. е бил фалшив и вреден.

"Протестите през 2020 г. имаха 2 мишени - Борисов и Гешев. Хората, които бяха основна движеща сила на тези протести, синя София, в общи линии прие, че единият от тях е добър, другият - лош. Това е шансът и на Борисов да се измъкне от тази ситуация. Той сключи сделка от типа "власт срещу неприкосновеност" - "Не искам власт, давам ви я, макар че я спечелих на изборите и имах шанс да я упражнявам, за сметка на изпиране, защото само вие сте тези, които можете да ме изперете. Жертвата от това е Иван Гешев", смята Симеонов.

Според него това е урок и за прозападните либерали - че бързи решения няма.

"Гешев е решен да направи каквото може. Донякъде изненада онези, които се предполагаше, че стоят зад него, а в един момент го пуснаха зад борда. /.../ В България легитиматорите, които казват дали си добър или лош, са прозападните либерали. Гешев е човекът, който може да извади доста обстоятелства. Битката за интерпретации ще мине пак през това - това е първа стъпка на съдебната реформа, Борисов не е идеален, но Радев е от Кремъл - всички тези неща, които много лесно обясняват света и ние сме ги гледали. Ако Радев не подпише указа, разбира се, ще се гледа прогнозата за времето - кога ще е най-удобно за типичния софийски жанр на летния протест", каза Симеонов.

Гешев би имал политическо бъдеще, ако продължи, смята Първан Симеонов. По думите му това е един от шансовете му да продължи да говори. Според него Гешев е напипал един много точен политически сегмент.

Нишата, която има Румен Радев занапред, е нишата, която ще се оголи между това крайно евроатлантическо правителство, което се очертава, и от другата страна - крайно русофилска радикална опозиция в лицето на "Възраждане", коментира социологът.

"Спирачката пред Костадинов е да се появи в средата един умерен, който да изземе част от неговия дневен ред, само че по нормален начин, без да иска България да излиза от НАТО и ЕС", добави Симеонов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
8
 
3
 
! Отговори
Неприкосновеност ли! преди 11 месеца
Ако след края на войната в Украйна агент Буда си въобразява, че сключените от него сделки с мафията ще останат в сила, то много се заблуждава. По това време всички национални като него предатели, обслужвали кремълските тирани ще застанат пред Военния трибунал и ще си получат заслуженото...
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Що сега не покажат голата Марсилеза пак и оная ученичка как реве с полицая, а зад тях Пеевски яде депутатско кюфте, белия роял свири "Батальона се строява"
27
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Еднокнижника Борисов сложи в джоба си магистрати и политици.Паметник трябва да му издигнат,че вече 14 години ги върти на пръста си всичките.Ал Капоне ряпа да яде.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Сините *** се въргаляха на площада с конституцията в ръка, не помните ли? Е защо сега искат да поправят същата конституция? Направиха Пеевски конституционалист, такава пародия няма и по филмите. Защо затваряхте улиците в най-горещото лято, поливахте полицаите с боя, затворихте незаконно университета на хиляди студенти, сега целувате ръка на Пеевски?
25
3
 
6
 
! Отговори
Киро Канадеца преди 11 месеца
Имахме сделка с г-н Пеевски и Борисов от самото начало 2020, яхнахме протеста както винаги, правим го за вас и Украина.
24
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Далавера Импекс
23
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Грешка по отношение определението на Възраждане. Не е крайна русофилски настроена, а е за поставяне на първо място на българските интереси. И за взаимоизгодни отношения с всички други държави. Без да сме слуги на никого. Другото са внушения, защото явно тази партия плаши някого с възхода си.
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На третия ден от протеста бяхме на 2 метра от вратата на министерски съвет и бяхме сила! Полицията е беше страх от нас! Имаше бомбички, палки и реално можеше да завземем властта, НО така наречените десни спряха тези процеси!!! Внедриха ужасните Хаджигенов, Бабикян, ДБ, ДСБ и всякакви други на хранилка от американското посолство и разцепиха и отвратиха хората!
21
4
 
12
 
! Отговори
Обективно преди 11 месеца
ТОЧНО ТАКА Е. ПАДНЕ ЛИ ББ В СЪДЕБЕН ПРОЦЕС, ПРАВИТЕЛСТВОТО СЪЩО ПАДА. СЕГА ПП ЩЕ БРАНЯТ ББ КАТО СТОЙ ТА ГЛЕДАЙ!!!РЕЗИЛ И СРАМОТА!!!
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Закон за носене на Политическа отговорност : Политик който излъже своите избиратели -излъганите имат право да го целуват студен без да носят наказателна отговорност !Липсата на Този закон от преди 34 г , Лустрацията и липсата на Законно притежаване на калашници от народа ни доведе до положението във което се намираме сега .
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Първо протестите през 2020г. бяха на левите, социалистите, центристите, националистите и на обикновените български граждани. Много добре бяха внедрени десните и това чудо пп. Като човек присъствал на почти всички дни на протеста, отговорно мога да заявя, че протестът беше подменен и беше каран в граници, които да не ескалира, но и да лаят по цял ден срещу Бойко. Всичко беше опорочено и използвано от Атанасов и Христо Иванов. Срам за българския народ.
18
1
 
14
 
! Отговори
До 19 преди 11 месеца
Ти или падаш от Марс или си спала на течение.Борисов и морал?Ха,ха,ха!Повече няма да те коментирам.Не си в час.
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Старозагорския *** коментира .Да каже колко взима от партиите да пропагандира ?
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Такава деморализация на политическия елит не е имало никога.Да се чудиш кого да избереш.
15
2
 
10
 
! Отговори
БАНко преди 11 месеца
ПЕРАЧКАТА КРИПТО ИВАНОВ И ,,Подъл Предател " !!!
14
1
 
13
 
! Отговори
Да припомним преди 11 месеца
Борисов се кълнеше във внуците си.
13
0
 
8
 
! Отговори
До 5,Лора преди 11 месеца
Лорче,ти да не си Мата Хари,или друга от предоставяните на мутрата срещу 5000 лв.от Пилето?
12
1
 
9
 
! Отговори
До 9 преди 11 месеца
Пишеш пълни глупости.Софиянци еднакво ненавиждат и двамата.А вие от провинцията като овце пак си пожелахте пъдаря,затова сме на това дередже.
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Точно така!Сделката е на лице.Отрязаха главата на Гешев,за да спасят Боко.Великият комбинатор одавна си е купил подкрепата за наша сметка.Жалко,но факт.
10
0
 
1
 
! Отговори
Попът преди 11 месеца
Неведоми са, чада мои, пътищата на Политиците и не са за вашите умове Техните промисли и действия.