Гешев за последно като магистрат: Намираме се на кръстопът, намираме се във време разделно

Бившият главен прокурор обяви, че е подал оставка като прокурор
Обновена: 19 юни 2023 11:43 | 19 юни 2023 11:32, Нели Христова
322
Гешев за последно като магистрат: Намираме се на кръстопът, намираме се във време разделно
Снимка: БГНЕС

Иван Гешев излезе с дълго слово след освобождаването си от поста на главен прокурор. В него той се осъмнява, че престъпните олигарси се опитват да овладеян прокуратурата.

"Дори се оказахме в парадоксалната ситуация, в един момент още преди да е обнародван указът за освобождаването ми, формално да има двама главни прокурори", казва бившият главен прокурор.

Ето пълният му пост във Facebook:

През последните месеци пред очите на цялата нация и международната общност Прокуратурата на Република България е подложена на безпрецедентен натиск и грубо незаконно вмешателство в работата на съдебната система. За да се овладее и този последен защитник на народа и да се използва за репресии. Дори се оказахме в парадоксалната ситуация, в един момент още преди да е обнародван указът за освобождаването ми, формално да има двама главни прокурори.

Явно страхът е голям и графикът на дълбоката държава и задкулисието трябва да бъде спазен с цената на всичко. В опит да блокират работата ни по ключови и особено чувствителни за държавата дела, силите на мрака, както аз ги наричам, предприеха поредица от действия, характерни за авторитарните и мафиотски режими!

Последователната ни борба срещу престъпни олигарси и срещу крадливи партийни лидери доведе в последните месеци до безпрецедентното обединение на висши политици, мафия и сенчест бизнес.

Техният панически страх бе породен от моята и на прокуратурата решителност. Тази решителност ги накара да покажат своите истински лица и своето скрито до този момент взаимодействие.

И затова сега се опитват да овладеят и да подчинят прокуратурата. Защото ще направят всичко възможно делата да не влязат в съд и да няма справедливост за откраднатите народни пари.

На първо място главният прокурор трябваше да бъде отстранен чрез промяна в законите, направена изрично за мен. Под прикритието на уж европейски стандарти се целеше да се предотврати дългогодишната ни работа и  разследвания по ключови дела с висок обществен интерес.

За мен е очевидно, че изтичането на информация от страна на осведомени по тези дела към пряко засегнатите е основната причина за бързата им и брутална реакция към мен. Методите им вече са публично известни. Те винаги, по правилата на мафията, започват с тих опит за подчинение и приемане на техните условия, които винаги са силно изкушаващи, но винаги свързани с предателство! И ако това не сработи, продължават с откровени заплахи включително и за човешки животи, и накрая с реализация на заплахите. Всичко това не само казах, че ще се случи, но то се случи и ще продължи да се случва пред очите ни. Безскрупулно и дори без опит за  елементарно приличие.

Хората са различни. Повечето за моя радост избират морала и нравствеността, някои - предателството и позора! Аз не съм мислил и разсъждавал върху изкушенията, които ми предлагаха, защото не съм имал колебания и съмнения в избора си. Да, не съм безгрешен и съм грешал. Но пред проклятието и позора аз избрах истината и достойнството. Избрах примера на Левски и заветите му, а не позора на предателството.

Каква е днес реалността в Родината ни?

Намираме се на кръстопът, намираме се във време разделно.

Или ще се преборим за истината и за справедливостта, или ще предадем завета на хилядите,  загинали за свободата на националната държава България.

Или ще отхвърлим измамата и гаврата на корумпираните политици и ще се извисим като народ в целия си ръст, или ще се примирим с наведена глава и никога вече няма да можем  да се изправим.
Или ще защитим българските ценности и добродетели и националното ни и лично достойнство, или ще пожертваме бъдещето на страната ни  - бъдещето на децата и внуците ни.

Изборът е на всеки един от нас.

Мафията, независимо колко дълбоко е проникнала в обществено-политическия живот и с какви ресурси разполага - тя неизбежно греши тогава, когато е силно притисната от правото и закона.
Цялото ни общество днес е изправено пред избор.

Аз направих своя избор - да не мълча и да не прекланям глава пред несправедливостта.

Днес говоря последно като магистрат, след като спазих закона и след тридесет години работа за хората подадох оставка като прокурор.

Направих го със съзнанието, че никоя прокуратура не може да се пребори с корупцията и кражбите тогава, когато корупцията и кражбите са превърнати в държавна политика.

Затова днес говоря на българите в България - така, както обещах - с ясното разбиране, че политическите проблеми се разрешават с политически средства.

Днес ви обещавам само едно - да продължа битката за истина и справедливост в нашето Отечество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
1
 
3
 
! Отговори
6 мигания преди 11 месеца
Мигни бе Кашпировски. Кво си се оцъклил.
177
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Закъсняла смелост,и вече никому ненужна.Тия,които те избраха,те свалиха и си избраха същия като теб.Да видим сега как ще се бориш с мафията,като си г-н Никой,и като доскоро беше част от нея.
176
1
 
20
 
! Отговори
КЪДЕ БЕШЕ преди 11 месеца
КОГАТО ТИ ПОИСКАХА ОСТАВКАТА ЗАПОЧНА ДА РЕВЕШ.КЪДЕ БЕШЕ ДОСЕГА ЗАЩО ПРЕДИ НЕ ГИ КАЗА ТЕЗИ НЕЩА.АКО НЯ БЯХА ТИ ПОИСКАЛИ ОСТАВКАТА ЩЕШЕ ДА СИ КАРАШ ПО СТАРОМУ.
175
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Гешев прави партия
174
2
 
10
 
! Отговори
Жиката преди 11 месеца
Този излезе слаба ракия.
173
2
 
18
 
! Отговори
:) преди 11 месеца
А какво стана с "Шефе, и аз обичам да се правим на луд..." :)
172
5
 
8
 
! Отговори
Царя е ГОЛ преди 11 месеца
Поредните Руски опорки. Като чуеш национален суверинитет, отечество дрън дрън че пляс. Русия се научи как да манипулира бившите СОЦ страни, видя на коя струна да свирят и опорките летят. Чуете ли Национално еди какво си, семейството еди какво си, това е с цел манипулация и да ни издрънкат на власт, някой дето ще ни води към Русия. Голяма националност имахме като бяхме в СССР, нали? Дадоха ни да правим автомобили? Бяхме силни в самолето строенето или технологиите? Правихме военно оборудване?КОЕ??
171
12
 
2
 
! Отговори
burzum преди 11 месеца
Най-накрай някой, на когото мога да се доверя.
170
0
 
18
 
! Отговори
Бат Тошко Ж. преди 11 месеца
Комуниста Гешев изведнАж го удари на чувства и патрЕотизъм... А ми беше фаворит. Как само си разчисти конкуренцията когато кандидатстваше за сладкия пост на Главен прокурор... И как само забута воденото от него разследване за кражбите от КТБ.... А сега го гонят. След тази единодушна подкрепа която получи от бившите доносници на ДС и лично от Началника на 6-ти отдел на ДС.... Не е честно, бре......
169
1
 
16
 
! Отговори
Минавам Набързо преди 11 месеца
между Пешев и Марафов-разликата е само в носът
168
1
 
19
 
! Отговори
Минаващ преди 11 месеца
Аз, Гешев съм новият Левски!!! Този се сравнява с Левски. Докъде се докарахме ние българите???
167
2
 
17
 
! Отговори
:) преди 11 месеца
Той май си вярва :)
166
0
 
24
 
! Отговори
ЦСКА София преди 11 месеца
Гешевицата докато можеше да свърши нещо полезно и да работи, като истински главен прокурор беше избрал да служи на мафията,чак накрая се извърна,но тия му биха шута по бързата процедура.Не знам защо се радвате,кукловодите просто си смениха едно бясно куче с друго,а народа си дреме и хич не му пука.България е превзета държава.Жалко и тъжно е.Последният да затвори вратата.
165
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Geschi nisto ne napravi i veze e kysno zado i nisto novo ne raskri taka ze dovizdane
164
0
 
6
 
! Отговори
Влаг Чепест преди 11 месеца
Project Geshev was activated.
163
4
 
8
 
! Отговори
Ванга съм преди 11 месеца
Ще влезе в следващия парламент с 4.2%
162
5
 
6
 
! Отговори
Мижи да те лАжем преди 11 месеца
Мисля, че трабва да дадем още един шанс на лъжливото овчарче :D
161
2
 
16
 
! Отговори
Бай Чеп преди 11 месеца
Г-н Гешев, не намесвайте името на АПОСТОЛА!!! До края на живота си той се е обвинявал за напразната смърт на един младеж - Стойчо Гергинов. Това е и единственото убийство, което е направил. Но ако сега беше жив, сигурно щеше да "очисти" още поне един и то пак с камата си.
160
3
 
9
 
! Отговори
Мдааа преди 11 месеца
Този човек, както и другите преди него, имаше невероятния шанс да влезе в историята.
159
1
 
4
 
! Отговори
Мигания ПО СЕКУНДИ: преди 11 месеца
1. 1:39; 2. 1:40; 3. 2:13; 4. 3:16; 5. 3:25; 6. 5:04;